September 20, 2012

Dah Habis Syawal Tapi Citer Raya Tak Habis Lagi

Salam ceria di pagi Khamis...Sihat ker korang semua hari nie?  Lynn doakan korang semua sihat-sihat belaka la yer...Hari nie Lynn nak sambung citer pasal raya...Kali nie program beraya di Negeri Sembilan...Raya ketiga tu kitorang sekeluarga bertolak balik ke Negeri Sembilan dari rumah mak lang Lynn...Dalam kul 10 juga la kitorang gerak...Sarapan siap-siap sebab yakin sangat x banyak kedai yang buka waktu raya ketiga nie...

Perjalanan okey jer hari tu dari Petrijaya ke Gemas...Tak ler menempuh jammed...Tapi entah macam mana bila sampai jer kat Pasir Besar kereta dah start banyak...Waktu masa tu dalam kul 2.30 la...Dan kebetulan MIL pun ada sms tanya kitorang dah sampai mana...Dengan yakinnya cakap dgn MIL dalam sejam lebih sampai la rumah...

Huhuhuhuhu...Sudahnya kitorang terpaksa menempuh jammed yang teruk selepas tu...Nak dekat 1 jam nak melepaskan traffic light ke Bandar Seri Jempol sebelum sampai ke bandar Bahau...Huhuhuhuhu...Mr. Hubby dah bengang giler ditambah pula dengan perut yang dah lapar semula...Nasib baik arr sempat gak sebelum tu merembat KFC kat Segamat...Sudahnya kitorang beraya dalam kereta jer hari raya ketiga tu...Tak ada amek gambar pun...

Hari raya keempat kitorang sekeluarga dah planning nak beraya di Serting, Bahau dan Batu Kikir...First kitorang ke rumah Pak Lang Ramlan, then nak ke rumah Pak Tam dan last sekali ke rumah Induk Ani...Tapi dapat gie 2 rumah jer sebab Mak Tam dah start kerja...Tak der saper2 pun kat rumah...Meh la layan gambar2 yang ada nie...

Majoriti gambar yang ada nie diambil kat rumah MIL...Huhuhuhu...Sabar jer la...






 Yang bawah nie baru la gambar kat rumah yang kitorang gie beraya...Itupun amek gambar Qaleesya jer...


Yang nie pula kat rumah Induk Ani yang sangat besar tu...Syok betul la Induk Ani sebab dapat beli rumah berkembar di usia 31 tahun...Memang muda belia lagi...Moga cepat dapat jodoh yer induk...
 

Lepas jer gie rumah Induk Ani kitorang ke bandar Bahau...Niat nak mencari rantai untuk Qaleesya dan menggantikan rantai Qistina yang putus waktu raya pertama...Then kalau ada yang berkenan mama diorang pun nak tukarkan rantai lama dengan rantai yang baru...Hehehehehe...Syukran...Ada juga yang berkenan di hati...Lepas ditolak dengan barang-barang yang lama maka yang ditambah cuma sedikit jer...Dapat la bagi anak-anak pakai rantai yang sedondon...Mama pun dapat juga...Terima kasih la banyak-banyak kat Mr. Hubby yang tolong bayarkan jumlah yang nak kena tambah tu...

Hari raya kelima kitorang beraya ke rumah family Mak Cik Siti di Serting...Then ke Kuala Klawang pula gie beraya di rumah Mak Cik Nemot...Pun x bergambar juga...Sabar jer la...Tahun nie mood bergambar tersangat la kurang...Punya la beria-ia mengangkut DSLR ke sana sini tapi gambar tak amek pun...Huhuhu...

Tapi sebelum keluar rumah mesti ada amek gambar...Gambar anak-anak kesayangan jer la...Heheheheh...



Haaaa...Lepas tu dah tak der dah amek gambar raya lagi...Beraya pun dah tak der rasanya...Just duk melepak kat rumah jer dan balik ke Rawang...Sempat juga kitorang gie menghantar adik Finaz ke Sungai Petani bersama ibu dan ayah Lynn...Singgah beraya di rumah Acik Rahim di Batu Gajah dan Mak Cik Menah di Tapah...Then terus ke Kulim duk melepak di rumah sewa adik Nurul yang tak balik raya tahun nie...

Haaaaa...Itu jer la citer raya kitorang untuk tahun nie yang di kampung halaman la...Nanti kalau ada masa Lynn update lagi pasal Jamuan Hari Raya KSK LPP Johor yer...Take care semua...

4 comments:

Cho Zila said...

akakpun sama tak habis cerita raya... kuang.. kuang.. memang raya kalini terlebih rajin bergambar nak buat camnerkan...

suka orang muda dah ada rumah... sebab sangat penting dari perabihkan duit tah kemanakan...

memang sakan gak berayani.. merata alamni...

Lynn Hamzah said...

Betul tu kak...dari perabih duit kat benda2 lain baik beli rumah....

Allen J said...

Hello from America!

Lynn Hamzah said...

Hi Allen J...