May 31, 2011

Rasa Macam Tak Sihat

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua...
Korang sihat ker hari nie?  
Huhuhuhu...
Serously hari nie Lynn rasa macam tak berapa sihat la...
Lynn rasa tekak nie semacam jer...
Kepala pun pening-pening jer nie...
Alahai...
Mood nak buat kerja pun macam ke lauttttt jer...
Apesal ntah...
Hope sangat la semuanya akan okey...
Huhuhuhu...

P/S : Kalau sekejap lagi dah okey baru Lynn updatekan entry untuk bacaan korang yer...Ini jer yang mampu Lynn taip setakat nie...Adios...

May 30, 2011

Tentang Teringin Red Velvet Cake

Erm, korang ingat lagi tak tentang keinginan Lynn nak makan Red Velvet Cake?  Lynn pernah buat satu entry tau pasal RED VELVET CAKE nie...Entry tu pada 31 Mac 2011 yang lepas...Kiranya 2 bulan lepas la tu...Huhuhuhuhuh...Dah lama sungguh kan...Dan korang percaya tak yang Lynn masih belum dapat merasa lagi Red Velvet Cake nie...


 Alahai...Kesian betul la kat diri sendiri...Huhuhuhuhu...Tapi, atas usaha Lynn dan seorang sahabat baik di pejabat Lynn nie, akhirnya berjaya juga menjejaki seorang kakak yang memang ada buat Red Velvet Cake untuk dijual...Cuma akak tu stay kat Pontian...dalam 30km++ la juga dari rumah Lynn nak ke tempat akak nie...Tapi tak per la...Yang penting dah jumpa orang yang pandai buat cake nie...Syukur alhamdulillah...


 Dan sekejap lagi lepas balik dari pejabat dan amek Qistina kat Tadika Ixora Ria, kitorang sekeluarga akan terus ke Pontian untuk gie amek Red Velvet Cake yang ditempah...Tak sabar rasanya nak merasa Red Velvet Cake nie...Hope sangat la rasanya sesedap dan secantik gambar kat atas tu...Hehehehehe...

Owh yer...Andainya ada rezeki Lynn nak belajar buat Red Velvet Cake nie...Sebab tengok memang arr sangat menarik...Tapi project nak buat Red Velvet Cake nie akan dijalankan lepas habis pantang nanti la yer...Kan waktu tu cuti panjang...Jadi boleh la belajar-belajar buat cake plak...

30 Mei Nak Ke 30 Jun : Tinggal Berapa Hari Jer Tu?

Assalamualaikum dan salam ceria buat semua kawan-kawan blogger dan juga silent reader blog nie...Apa khabar semuanya?  Lynn doakan korang semua sihat dan sentiasa ceria la yer...Syukur alhamdulillah Lynn dan keluarga sihat-sihat sokmo...Kaki Qistina yang merah-merah hari tu pun dah elok dah...

Hari nie dah pun 30 Mei 2011 kan...Due date anak kedua Lynn yang bakal lahir nie pada 30 Jun 2011...Haaaaahhhh...Tinggal berapa hari jer lagi tu?  Tak yah la korang susah-susah nak kira...Meh sini Lynn bagi tahu...


Lagi 31 hari jer lagi nak sampai ke tarikh 30 Jun 2011 tu...Huhuhuhu...Sungguh berdebar-debar nie...Rasa macam baru jer dapat tahu preggy lepas raya hari tu...Sekejap jer masa berlalu kan...Lynn pun tak pasti kali nie Lynn akan bersalin awal atau tepat-tepat ikut due date pada 30 Jun 2011 tu...

Sebenarnya waktu Qistina dulu Lynn bersalin awal 40 hari dari tarikh due date tau...Memang cepat kan...Dan syukur alhamdulillah Qistina okey...Harap-harap kali nie biar la baby lahir dalam bulan Jun juga...Means tak la cepat sangat...Dan mudah-mudahan segala-galanya dipermudahkan dan Lynn serta baby dalam kandungan nie sihat walafiat...Korang doakan sama yer...

Okeylah...Lynn nak sarapan nie...Bawa bekal nasi goreng hari nie...Rajin plak nak masak nasi goreng subuh-subuh tadi...Hehehehehe...Korang dah sarapan?  Makan apa jer tu?

May 28, 2011

Mr. Hubby Gie Meeting, Kitorang Stay Kat Rumah Jer

Morning untuk kawan-kawan blogger semua...Apa khabar korang?  Sihat ker semuanya?  Syukur alhamdulillah Lynn sekeluarga sihat walafiat...Cuma biasa la Lynn nie dah terasa kesukaran nak tidur malam...Mengiring kiri tak kena mengiring kanan tak kena...Huhuhuhuh...Jadi bila hari-hari cuti macam hari nie memang lebih seronok stay kat rumah jer...Malas nak kuar jalan...Takut makin penat nanti...

Hari nie Mr. Hubby tak der kat rumah...Mr. Hubby ada Mesyuarat Agung Tahunan untuk office dia...Mesyuarat agung tahun nie buat kat Hotel Goodhope, Skudai...Tak ler jauh mana pun dengan rumah kitorang...


Lynn dengan Qistina stay berdua jer kat rumah...Memang tak kuasa la nak mengikut Mr. Hubby ke Hotel Goodhope nie...Lagipun Mr. Hubby kat sana kena buat kerja...Bukannya sajer-sajer gie jalan...Jadi daripada kitorang berdua nie duk mengacau dia kat sana better la kitorang stay jer kat rumah...Boleh juga buat apa-apa yang patut macam memasak, lipat kain baju, tengok Astro dan macam-macam lagi la...

Insyaallah program Mr. Hubby kat Hotel Goodhope tu sampai tengahari...Lepas lunch dah selesai mesyuarat agung tu...Jadi petang-petang sket boleh la bawa Qistina gie main kat taman ker...Kesian plak tengok anak dara kesayangan kitorang tu tak ke mana-mana weekend nie...Huhuhuhuh...

So apa program korang hari nie?  Sempena cuti sekolah nie...Gie holiday ker?  Atau stay jer kat rumah?  Meh share dengan Lynn meh...

May 27, 2011

Aiskrim Goreng Pulak

Baru-baru nie ada sorang office mate Lynn mention tentang Aiskrim Goreng...Dia duk citer yang orang rumah dan anak tunggal dia berniaga Aiskrim Goreng kat pasar malam Pekan Nanas...Siap mention berniaga setiap hari Ahad...Mak Yong Lynn nie plak tak pernah la makan Aiskrim Goreng nie...Terfikir-fikir macam mana la rupanya Aiskrim Goreng tu...Huhuhuhuhuh...Kuno sungguh ek...

Bila tanya pasal Aiskrim Goreng nie dengan Mr. Hubby, dia pun cakap jangan mengarut la...Mana ada aiskrim yang boleh goreng...Alahai...Puas juga Lynn cakap dengan dia yang Aiskrim Goreng nie wujud...Lynn pun dah puas dah google duk nak tengok macam mana la rupanya Aiskrim Goreng nie...



Hasil pencarian Lynn di Google maka ini la imej Aiskrim Goreng yang sangat-sangat memukau hati Mak Yong Lynn...Sangat teruja nak makan dan kalau boleh nak sangat makan weekend nie...Huhuhuhuhuh...Bila tanya dengan officemate Lynn tu, sekarang nie orang rumah dan anak dia tak berniaga buat sementara waktu...Sebab duk fokus ada adik beradik nak kawen...

Ingatkan bila dah dengar senang la nak mencari kedai yang jual Aiskrim Goreng nie...Tapi makin payah plak jadinya...At last ada sorang kawan Mr. Hubby kat pejabat cakap kat taman perumahan dia ada yang jual Aiskrim Goreng nie...Maka dengan gigihnya nak ajak Mr. Hubby gie makan Aiskrim Goreng weekend nie...Korang doakan Lynn dapat makan la yer...Hehehehehe...Macam mana la rasanya Aiskrim Goreng nie ek...

Owhhh yer...Ada juga kawan cakap nak buat Aiskrim Goreng nie senang jer...Lynn dah pun try cari resepi nak buat Aiskrim Goreng nie...Seriously memang nampak senang...Tapi untuk permulaan nak beli dulu...Dan kalau rajin nanti nak buat sendiri plak...Boleh gitew?

KONGSI, Dah Tengok Dah

Assalamualaikum dan salam pagi Jumaat untuk semuanya...Mcm mana dengan mood korang semua hari nie...Sure tak sabar-sabar nak cuti kan...Kalau budak-budak sekolah memang lagi seronok la...Sebab start esok dah cuti pertengahan tahun sehingga 12 Jun 2011...Hari nie kalau pergi sekolah pun dah tak der mood nak belajar dah...Asyik duk fikir nak cuti jer...Hehehehehe...
Okey la...Entry pagi nie sebenarnya Lynn nak update yang Mr. Hubby dah dapat tengok citer KONGSI dah...Semalam kuar iklan pasal KONGSI akan ditayangkan through ASTRO FIRST...Terus jer lepas balik kerja tu Mr. Hubby beli citer tu kat ASTRO FIRST...Dan kitorang tengok tayangan kul 8.00 malam sambil dinner...Hehehehehe...

Tak der maknanyer nak tengok citer tu dalam suasana gelap gulita macam kat dalam panggung wayang...Sambil tu makan pop corn...Hahahahaha...Tapi sejak Mr. Hubby beli citer petang semalam...Sampai la ke pagi nie channel tak berubah-ubah...On jer TV sure citer tu lagi...Mr. Hubby memang nak khatamkan betul-betul jalan citer KONGSI nie...

Memang dia minat sungguh dengan Shaheizy Sam tu...Tak puas-puas dia tengok Shaheizy Sam tu berlakon...Overall bagi Lynn citer KONGSI nie biasa-biasa jer...Memang betul la cakap yang lain-lain...Dari mula citer tu sehingga la habis asyik babak bergaduh jer...Dan Lynn plak citer-citer gaduh macam nie Lynn tak berapa nak minat sangat...Jadi tak ler berapa fokus sangat kat citer tu semalam...


Anyway tahniah la kepada produksi Filem KONGSI nie...Dengar citer kutipan dah cecah RM7.5 juta...Perghhhh...Memang banyak giler tu...Sure bonus untuk pengarahnya Farid Kamil dan pelakon-pelakon seperti  Shaheizy Sam, Yana Samsudin dan lain-lain banyak nanti...David Teo mesti kasi bonus baik punya la...Percayalah...

Okey la...Lynn nak buat kerja pejabat nie...Nanti ada masa Lynn update lagi yer...Take care semua...

May 26, 2011

Busy Sket Hari Nie

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua...Hari nie Lynn tak dapat nak update sangat la...Tak dapat nak blogwalking dan tinggalkan komen kat blog korang macam biasa...Sebabnya hari nie Lynn busy sket...Sekejap lagi Lynn kena attend satu meeting Jawatankuasa KSK LPP Johor...Nasib baik la buat kat JB jer...Kalau buat kat Batu Pahat memang Lynn tak dapat la nak pergi...Takut terberanak tengah jalan jer nanti...Hehehehehe...

Dan hari nie juga Lynn nak kena kuar ke Pejabat Pos...Nak pos chocolate yang orang order...Harap-harap meeting tak amek masa lama sangat la...Sebab kalau boleh tepat jam 1.00 tengahari Lynn nak berada di Pejabat Pos...Waktu akhir-akhir bulan macam sekarang nie dah tentu ramai yang duk beratur kat Pejabat Pos untuk bayar bil dan sebagainya...Tak sanggup la nak menunggu lama-lama...


Chocolate homemade yang nak diposkan tengahari nie...Mudah-mudahan penghantaran chocolate nie berjalan lancar dan laju yer...Selaras dengan nama perkhidmatannya...POS LAJU...Hehehehehe...Okeylah...Nak gie meeting nie...Take care semua...Nanti Lynn update lagi yer...Adios...

May 25, 2011

Mr. Hubby Excited Sungguh Nak Tengok KONGSI

Assalamualaikum dan salam ceria untuk kawan-kawan blogger...Sihat korang hari nie?  Lynn doakan korang semua okey2 saja yer...Hari nie Lynn nak update citer tentang Mr. Hubby kesayangan Lynn nie...Hehehehehehe...Asyik bercerita pasal Lynn dan Qistina jer kat dalam blog nie kan...Sekali sekala meh tepek plak entry pasal Mr. Hubby...Okey gitew...

Sebenarnya sejak 2 minggu nie Mr. Hubby asyik duk kenen-kenen dengan Lynn nak gie tengok citer KONGSI...Dia memang minat betul dengan hero filem nie...Saper lagi kalau bukan Shaheizy Sam tu...Asal ada jer terkeluar mamat nie kat dalam Astro sure Mr. Hubby akan cakap bila la dapat tengok citer KONGSI nie...

Ini lah dia Shaheizy Sam yang tengah top meletop sekarang nie...Ada ker yang tak kenal dengan mamat nie?


Tapi Lynn kan dah sarat sangat dah nie...Memang dah tak larat dah nak gie tengok wayang dan jalan-jalan kat shopping complex...Kalau betul-betul nak gie beli barang baru la kitorang akan pergi ke Jusco Taman Universiti...Cari barang-barang yang nak dibeli dan terus balik...Dah tak kuasa nak meronda-ronda macam dulu...

Lynn dah offer dah Mr. Hubby gie tengok citer nie dengan Qistina...Biarlah Lynn stay jer kat rumah...Sebab kalau kat rumah Lynn boleh bersenang lenang dan merehatkan diri...Kalau tak larat duduk leh baring-baring...Betul tak...Tapi Mr. Hubby kesayangan Lynn nie tak nak gie tengok dengan Qistina jer...Dia tetap juga nak Lynn ada bersama dengan dia...Nak tengok sama-sama katanya...Alahai...Kesian betul...

Jadi Lynn cakap la dengan Mr. Hubby...Kalau macam tu kita tunggu jer la citer nie kuar kat ASTRO FIRST...Bayar RM15.00 boleh tengok sampai 48 jam...Ulang la berapa kali pun...Betul tak semua?  Kalau nak nampak macam kat panggung wayang, waktu citer tu dimainkan padamkan la semua lampu kat rumah...Yang bagusnya tengok waktu malam la...Dah tu standby la Pop Corn beli kat pasar malam...Memang sebiji la kat panggung wayang...Hehehehehe...

Sekarang nie kitorang tengah tunggu ASTRO FIRST kuarkan iklan pasal citer nie...Bila dah kuar jer sure Mr. Hubby akan cepat-cepat beli citer nie...Percayalah...Hehehehehe...Untuk Mr. Hubby kesayangan Lynn, bawa-bawa bersabar yer...Insyaallah tak lama lagi kuar la citer nie kat ASTRO FIRST...

May 24, 2011

Tadi Gie Check Up

Pagi tadi Lynn gie check up tau...Kalau nak tahu minggu nie merupakan minggu yang ke 35 usia kandungan Lynn...Sekejap jer masa berlalu kan...Tinggal beberapa hari jer nak sampaikan tarikh due date Lynn...Dan bila dah makin dekat dengan tarikh due nie makin berdebar-debar la Lynn...Nak menghadapi saat-saat nak melahirkan zuriat kedua Lynn dan Mr. Hubby nie...Mudah-mudahan dipermudahkan ALLAH S.W.T...Insyaallah...

Check up kali nie memang amek masa sekejap jer...Lynn sampai klinik tepat jam 8.00 pagi...Dan habis pemeriksaan lebih kurang jam 9.15 pagi...Tak amek masa yang lama pun...Tak macam check up 2 minggu lepas di Klinik Kesihatan Tampoi...Nak dekat tengahari baru selesai...Huhuhuhuhu...Result untuk check up kali nie pun baik-baik belaka...Syok betul la...Tak kena bebel pun dengan Nurse...Hehehehehe...

Berat Badan Terkini - 74kg (Naik 1 kg jer dari check up yang lepas pada 10 Mei 2011)
HB Darah - 11.2 (Dah naik juga...Pada 10 Mei 2011 just 10.5 jer)
Tekanan darah - 110/70 (Normal yer)

Then Nurse check perut seperti biasa...Degupan jantung baby okey...Dan kepala baby dah kat bawah...Last 2 weeks pun doctor cakap kepala baby dah kat bawah...Hope semuanya akan okey la yer...Lynn memang nak bersalin normal...Senang sket nanti nak berpantang...Nak pakai bengkung pun boleh...Nurse pun sarankan supaya tak makan jamu dalam masa 2 minggu selepas kelahiran baby...Sebab dikhuatiri terkena jaundice...Yang tu memang Lynn maklum la...

Bercakap pasal jamu nie Lynn sebenarnya masih tak decide nak makan jamu apa waktu pantang nanti...Dulu waktu Qistina, Lynn just minum air akar kayu dan minum air biji manjakani jer...Then makan Pil Haruan Leesa untuk sembuhkan luka...Lynn tak makan jamu secara khusus pun...

Tu yang agaknya berat badan Lynn tak susut sangat dalam pantang tu...Turun dalam 12 kg jer kut...Dan tak balik pada berat badan yang ideal pun...Hehehehehe...Jadi kali nie Lynn ingat nak la makan jamu secara khusus...Tapi boleh ker makan jamu kalau kita BF baby?  Apa jamu yang sesuai ek?  Korang tahu tak?  Kalau tahu meh la share dengan Lynn...

Air Selusuh

Assalamualaikum untuk korang semua...Entry hari nie Lynn nak citer sket pasal Air Selusuh...Untuk preggy mommy macam Lynn nie dah tentu la salah satu persediaan yang perlu ada untuk bersalin nanti adalah Air Selusuh...Dulu waktu Qistina, Lynn memang ada minta Air Selusuh nie...Tapi bukan la Mr. Hubby yang buat...Ada sorang Mak Cik Lynn di Batu Pahat yang tolong buatkan...Dan Lynn dapat Air Selusuh tu sewal usia kandungan 34 minggu kut...

Waktu tu just nak standby jer dulu tapi entah macam mana Lynn boleh bersalin awal plak...Tak sempat nak minum Air Selusuh tu tau...Jadi this time Lynn ingat kalau nak amek dan minum Air Selusuh tu biarlah usia kandungan Lynn dah masuk 36 minggu...

Bila Lynn google pasal Air Selusuh nie baru la Lynn tahu sebenarnya Air Selusuh nie boleh disediakan oleh suami kita sendiri...Jadi Lynn cari la info tentang cara nak buat Air Selusuh...Meh kita share sama-sama yer...

1.  Surah Al-Fatihah


2.  Surah Al-Hasyr Ayat 21 - 24 


21. Kalau sekiranya kami turunkan Al-Quran Ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan ketakutannya kepada Allah. dan perumpamaan-perumpamaan itu kami buat untuk manusia supaya mereka berfikir.


22. Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, Dia-lah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.


 23. Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, raja, yang Maha suci, yang Maha Sejahtera, yang Mengaruniakan Keamanan, yang Maha Memelihara, yang Maha Perkasa, yang Maha Kuasa, yang memiliki segala Keagungan, Maha Suci Allah dari apa yang mereka persekutukan.


24. Dialah Allah yang Menciptakan, yang Mengadakan, yang membentuk Rupa, yang mempunyai asmaaul Husna. bertasbih kepadanya apa yang di langit dan bumi. dan dialah yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.

 3.  Selawat Syifa' 




4.  Doa Selusuh 


" YA ALLAH, DENGAN HAK MARYAM, JUGA HAK HAMBA YANG DITURUNKAN KEPADANYA SURAH MARYAM, RINGANKANLAH DARIPADANYA ( sebut nama pesakit dan nama ibunya ) PENDERITAAN BERSALIN, DENGAN RAHMATMU WAHAI TUHAN YANG AMAT MENGASIHANI DARI SEGALA-GALANYA.

5.  Doa Pemudah 

" YA ALLAH, PERMUDAHKANLAH DAN JANGAN KAU SUKARKAN KERANA ENGKAULAH YANG MAHA MEMUDAHKAN, SEGALA YANG SUSAH ADALAH MUDAH BAGIMU, YA ALLAH, SEMPURNAKANLAH DENGAN KEBAIKAN, DENGAN RAHMATMU, YA ARHAMAR RAHIMIN".

Jadi kalau boleh kali nie Lynn nak Mr. Hubby yang buatkan Air Selusuh untuk Lynn...Mudah-mudahan dengan berkat ALLAH S.W.T, urusan bersalinkan anak kedua nanti dipermudahkan...Insyaallah...

May 23, 2011

First Day Mid Year Assessment Untuk Qistina

Assalamualaikum dan salam ceria untuk korang semua...Apa khabar semuanya hari nie?  Lynn doakan korang semua sihat-sihat belaka la yer...Syukur alhamdulillah Lynn sekeluarga sihat...Merah-merah di kaki Qistina pun nampaknya dah nak beransur baik...Syukur sangat pada ALLAH S.W.T...

Untuk pengetahuan korang semua, hari nie merupakan hari pertama Mid Year Assessment untuk Qistina di Tadika Ixora Ria...Setiap kali dia nak exam memang arr Lynn yang gelabah lebih...Huhuhuhuh...Jadual exam dia dan macam jadual exam budak darjah 1 tau...Semua subject ada...

23 Mei 2011 - English & Science
24 Mei 2011 - Bahasa Melayu & Pendidikan Islam
25 Mei 2011 - Mathematics & Arabic/Mandarin 
26 Mei 2011 - Spelling/Smart Reading & Ejaan/Smart Bacaan 
27 Mei 2011 - Art&Craft & Indoor/Outdoor Activity

Haaaaa...Itu la jadual exam dia...Kalau tak silap Lynn UPSR pun just ada 5 subject kan...Hehehehehe...Mengalahkan budak sekolah rendah nie...Erm, tak per la...Exam dia bukanlah tahap hard core pun...Dari pengalaman last year, Lynn tengok exam dia lebih kepada bentuk pemahaman...


Walau apa pun Lynn dan Mr. Hubby sentiasa mendoakan anak kesayangan kitorang berdua nie dapat buat yang terbaik dalam Mid Year Assessment dia...Semoga Qistina dapat result yang cemerlang la yer...Mama dan Papa sentiasa doakan Qistina...Qistina jangan hampakan Mama dan Papa yer...Mama dan Papa sentiasa sayangkan Qistina...Muaaahhhhhhhsssss...

May 22, 2011

Membuka Pintu Rezeki

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua...Hari nie Lynn nak share dengan korang satu email yang Lynn dapat dari salah seorang officer Lynn kat LPP Johor nie...Email nie tentang Membuka Pintu Rezeki...

Dato' Dr. Haji Fadzilah Kamsah pernah berkata...

" Setiap pagi sedekahkan Al-Fatihah kepada kedua ibu bapamu (tak kira masih hidup atau telah tiada)...Nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu...

Berdasarkan Hadith Nabi...

"Tidak akan terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari"

Huraian hadith antaranya:
  • Jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada)
  • Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus berdoa kepada kedua ibu bapa (walaupun ada ibu bapa yang leka, doakan agar mereka berubah)
  • Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah
  • Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh-sungguh....Tadah tangan dan bayangkan wajah kedua orang tua kita, termasuk guru-guru kita dan mereka yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar-benar bersungguh-sungguh)
  • Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki oleh Allah S.W.T.
Jadi marilah kita bersama-sama sentiasa membacakan Al-Fatihah setiap hari untuk disedekahkan kepada ibu bapa kita...Semoga dengan amalan yang kita lakukan ini ALLAH S.W.T kurniakan rezeki buat kita sekeluarga...Dan kena ingat tu...Rezeki bukan lah semata-mata duit dan kekayaan tapi rezeki boleh datang dalam bentuk nikamt yang lain seperti makanan, kasih sayang, kesihatan, zuriat dan sebagainya...

Lynn just share jer dengan korang...Terpulanglah pada korang nak amalkan atau tidak...Sharing is caring...Okey la yer...Take care semua...

May 21, 2011

Operasi Membasuh Baju Baby

Assalamualaikum semua...Sihat ker korang?  So cuti-cuti weekend nie korang buat per jer kat rumah?  Masih duk baring2 lagi kat atas katil atau dah terisi dengan pelbagai aktiviti sekarang nie?  Kitorang tak sure lagi nak ke mana hari nie...Tapi yang pastinya Lynn memang nak mulakan operasi membasuh baju baby hari nie...

Sebenarnya baju-baju baby dah mula beli start 6 bulan preggy hari tu...Tapi Lynn just lipat elok-elok dan letak jer kat dalam bakul...Tak basuh pun lagi...Mr. Hubby dah puas gak membebel sebab beg untuk barang-barang baby tak packing lagi...Right now dah masuk 34 minggu...Tinggal beberapa minggu jer lagi nak deliver kan...Mana la tahu deliver awal juga macam kes Qistina dulu sure kelam kabut waktu tu nak packing...

Jadi hari nie Lynn dengan rasminya nak beroperasi membasuh baju-baju baby...Tak ler banyak mana pun tapi bila dah termasuk dengan kain bedung, barut, lampin dan lain-lain banyak la juga jadinya...Nak basuh baju baby nie bukannya boleh main hentam kromo jer...Lynn prefer untuk basuh menggunakan tangan, air suam dan dettol...Jadi amek masa sket la nak membasuhnya...

Dan yang pasti operasi membasuh baju baby nie akan berlarutan...Ikut mood dan daya tahan mama dia la yer...Kalau mama dia larat nak basuh banyak sekaligus maka boleh la selesai dalam masa sehari nie...Tapi kalau Lynn tak larat memang akan sambung pada keesokkan harinya la...Hehehehehe...Tapi mana la tahu 2 orang insan kesayangan Lynn (Mr. Hubby & Qistina) yang kat rumah tu sudi nak bantu...Maka ringan la sket kerja-kerja Lynn nanti...

Erm, okey la...Sebelum nak start operasi membasuh baju baby...Lynn nak kena sediakan sarapan pagi dulu nie...Hari nie nak sarapan Spaghetti Carbonara...Dah lama betul tak makan Spaghetti Carbonara nie...Nanti entry hari Isnin, Lynn tepekkan gambar-gambar aktiviti hari nie yer...Hehehehehe...Take care dan enjoy your self yer...

May 20, 2011

Gie Klinik Lagi Semalam

Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua...Hari nie Lynn nak update kat korang pasal kaki Qistina...Semalam waktu Lynn dan Mr. Hubby amek Qistina kat Tadika Ixora Ria, kitorang tengok kaki dia masih lagi merah-merah...Tak ada tanda surut pun bila gunakan ubat dari Klinik Norila tu...Jadi Mr. Hubby dah ajak ke klinik lain plak...

Memang risau sangat sebab kitorang laki bini takut nanti makin melarat plak...Ingatnya nak ke Klinik Siti Fatimah...Tapi bila Lynn call klinik, diorang cakap doktor yang in charge bukan Doktor Siti Fatimah...Jadi kitorang decide untuk pergi Klinik Keluarga jer...Klinik Keluarga nie terletak di Pekan Francais Pulai...Tak jauh mana pun dengan rumah kitorang...

Doktor yang in charge semalam memang baik macam Doktor Siti Fatimah...Dia bagi penerangan yang detail tentang apa yang Qistina alami...Dia cakap apa yang Qistina alami sekarang nie adalah disebabkan kuman yang keluar kerana demam Chicken Pox dulu...Bila antibodi badan tak kuat dan lemah tanda-tanda macam nie boleh kuar...

Jadi doktor pun berikan 2 jenis ubat sapu...Dan ubat makan untuk kurangkan bengkak...Doktor kata ambil masa dalam seminggu lebih juga untuk tanda-tanda nie reduce...Luckily Qistina memang tak gatal-gatal dan demam...Dah la next week dia dah start exam mid term...Risau nanti pasal hal nie akan menjejaskan fokus dia nak exam...

Terlanjur check Qistina, Mak Yong Lynn pun sibuk nak check juga...Ingatnya nak buat 4D scan tapi kat klinik tu tak ada...Jadi Lynn just scan biasa jer...Doktor cakap kedudukan kepala baby dah di tempat sepatutnya...Dan berat baby pun dah cecah 2.3 kg...Rasanya this time baby lahir lagi berat dari kakak dia...Sebab waktu Qistina lahir dulu cuma 2.28 kg jer...Waktu tu 35 minggu lebih...

Doktor pun sarankan kalau ada rasa sakit atau kontraksi yang kerap terus jer pergi Hospital...Sebab Lynn dah ada history bersalin awal...Jadi tak yah la nak tunggu-tunggu dan lepak-lepak lagi kat rumah bila ada tanda-tanda nak bersalin tu...Kang x pasal-pasal Mr. Hubby plak yang sambut baby...Hehehehehe...Dan doktor pun ada cakap baby yang bakal lahir Baby Girl...Seperti mana yang Doktor Siti Fatimah pernah cakap dulu...Tak kisah la baby Girl atau Boy...Yang penting biarlah baby dan Lynn sihat dan selamat...

Erm, okey la...Hari nie Lynn beli sarapan Nasi Kerabu...Teragak plak nak sarapan heavy sebab semalam kitorang dinner awal...Kul 7.00 lebih dah dinner...Jadi terasa lapar plak perut nie...Nanti ada masa Lynn update lagi yer...Take care semua...

May 19, 2011

Perihal Qistina

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua...Hari nie Lynn nak update citer pasal anak dara kesayangan Lynn dan Mr. Hubby...Saper lagi kalau bukan Qistina...Sebenarnya hal nie terjadi last Monday...Balik jer dari Tadika Ixora Ria, Lynn tengok kaki dia ada tanda merah-merah...Kat kaki sebelah kiri...Macam ruam jadi Lynn pun letak la Calamine Lotion...Dengan harapan esoknya akan okey la...

Tapi entah macam mana tanda merah tu makin merebak plak pada keesokkan harinya...Huhuhuhuhu...Disebabkan hari Selasa tu cuti Wesak Day maka Lynn dan Mr. Hubby bawa Qistina ke Klinik Norila di Taman Sri Pulai...Doktor Norila bagi sabun untuk mandi dan ubat krim untuk disapukan dekat kaki Qistina tu...Tapi sehingga ke hari nie Lynn tengok tak reduce-reduce lagi merah-merah tu...


Nasib baik la Qistina tak gatal dan tak garu kaki dia...Kalau dia garu agaknya tentu lagi worst kan...Risau betul la Lynn dan Mr. Hubby tengok kaki Qistina nie...Lynn ingat hari nie nak ajak Mr. Hubby bawa Qistina ke Klinik Siti Fatimah plak...Sebab selagi tak dapat penerangan yang detail dari Doktor Siti Fatimah selagi tu la Lynn rasa tak okey...Dan kalau boleh Lynn tak nak la dengar yang bukan-bukan dan harap sangat la tak serius...Huhuhuhuhu...

Anak-anak korang pernah tak alami merah-merah macam nie?  Kalau pernah meh la share dengan Lynn...Ada tak petua untuk reducekan merah-merah nie...Risau la tengok kaki Qistina jadi macam nie...Huhuhuhu...

May 18, 2011

Geram Nih

Huwarrrrgggghhh...
Mesin faks kat office Lynn nie buat hal...
Ada 75% memory dalam mesin faks nie...
Tak kuar-kuar lagi dokumennyer...
Nie ada plak yang hantar lagi dokumen...
Geram betul la...

Dah puas dah Lynn complaint dengan management...
Suruh hantar service mesin faks nie...
Tapi sampai sekarang x hantar-hantar...
Geram sungguh nie...
Huhuhuhu...

Makin Sukar Nak Tidur

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua...Macam mana dengan cuti semalam?  Syok ker?  Erm, kitorang sekeluarga stay kat JB jer...Tak ke mana-mana pun semalam...Pagi semalam jer kuar sekejap...Mr. Hubby ajak sarapan kat Mc'Donalds...Then lepas sarapan kitorang ke Pasar Pagi Pekan Nenas...Kawan baik Lynn kat pejabat cakap kat Pasar Pagi tu banyak jual tudung yang cantik-cantik...

Memang betul pun apa yang kawan Lynn tu cakap...Kat Pasar Pagi tu memang arr belambak tudung-tudung yang cantik-cantik dijual kat sana...Tapi disebabkan kepanasan yang agak melampau jadi kitorang tak lama pun kat sana...Tak sampai satu jam pun pusing-pusing kat Pasar Pagi tu...Lynn memang dah tak larat la nak jalan lebih-lebih sangat...Dah sarat sungguh rasanya...

Esok dah masuk 34 minggu...Sekejap jer masa berlalu dan Lynn pun sekarang nie makin sukar nak tidur...Walaupun badan nie terasa penat tapi payah betul nak lena tau...Setiap malam Lynn pasti terjaga...Sama ada nak ke toilet atau pun terasa baby bergerak...Tidur ngiring ke kiri tak okey, tidur ngiring ke kanan pun tak okey...Huhuhuhuhu...Kadang-kadang mata nie terkebil-kebil tengok siling dan kipas yang berputar...

Mengandung kali nie kaki Lynn jarang bengkak...Mungkin sebab berat badan Lynn tak naik mendadak kut...Yang dulu masuk jer minggu ke 30 kaki Lynn dah start bengkak...Memang puas la kena bebel dengan nurse tapi kali nie tak der pun...Hehehehehe...Cuma Lynn berharap yang kali nie biarlah Lynn bersalin selepas 36 minggu ke atas...Means tak ler awal sangat macam Qistina dulu...

Waktu Qistina dulu 35 minggu lebih Lynn dah bersalin...Memang cepat sebulan dari tarikh due tau...Syukur alhamdulillah Qistina okey dan tak dimasukkan ke dalam incubator...Cuma kena tahan satu malam extra jer kat hospital...Lynn plak dah dibenarkan balik rumah...Jadi kalau boleh yang kali nie biarlah baby lahir cukup bulan dan dapat kuar sama-sama dengan Lynn...

Semakin dekat tarikh due semakin berdebar-debar Lynn...Lynn dah mula terfikir saat-saat nak menghadapi kelahiran tu...Kalau dulu darah yang kuar dulu baru air ketuban pecah kat dalam Labour Room...Yang kali nie entah macam mana la yer...Huhuhuhuh...Yang Lynn boleh buat sekarang nie hanya la berdoa agar segala-galanya dipermudahkan...Lynn nak biarlah Lynn dan baby kedua-duanya selamat dan sihat...

Erm, okey la...Lynn nak sarapan nie...Nanti ada masa Lynn update entry lagi yer...Take care semua...

May 16, 2011

Happy Teachers Day

Asssalamualaikum dan salam sejahtera...Apa khabar semuanya?  Syukur kitorang sekeluarga sihat-sihat sajer...Korang kerja tak hari nie?  Erm, Lynn dah tentu la kerja...Walaupun esok cuti Hari Wesak tapi hari nie Lynn tetap kerja sebab Qistina pun nak kena gie Tadika hari nie...Lebih-lebih lagi bila hari nie Qistina ada program sempena Teachers Day kat tadika dia...

Tahun nie tahun kedua Qistina sambut Teachers Day...Rasanya tahun nie tak der la program macam tahun lepas...Tapi Teacher Fatimah ada bagi surat pada parents untuk sediakan goodies...Jadi malam tadi kitorang pun pergi la beli something untuk diberikan kepada Tadika Ixora Ria...Mr. Hubby ada juga bercadang nak belikan cake tapi sebab dah last minute maka x jadi la beli cake...

Erm, okey la...Sempena sambutan Hari Guru yang disambut 16 Mei setiap tahun, Lynn nak ambil kesempatan nie untuk mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru-gura yang pernah mendidik Lynn di Sek. Ren. Keb. Convent Sentul (2), Kuala Lumpur, Sek. Men. Puteri Wilayah, Kuala Lumpur dan Sek. Men. Keb. Seri Garing, Rawang...

Juga untuk para pendidik yang mendidik Mr. Hubby di Sek. Ren. Keb. Simpang Durian dan Sek. Men. Keb. Triang Hilir...Dan para teachers yang mengajar anak kesayangan kami di Tadika Ixora Ria...Terima kasih di atas jasa baik semua guru-guru yang telah mendidik kami bertiga...Terima kasih di atas pengorbanan yang telah dilakukan sepanjang usaha mendidik kami terutamanya Lynn dan Mr. Hubby...

Untuk Qistina mungkin masih terlalu awal tapi pendedahan dan pendidikan yang diberikan oleh teachers di Tadika Ixora Ria sedikit sebanyak dapat memberikan impact yang baik untuk masa depan anak dara kesayangan kami tu...Terima kasih cikgu-cikgu semua di atas segala-galanya...Pengorbanan dan jasa anda semua akan kami kenang hingga ke akhir hayat...

May 12, 2011

Ngantuknya

Huhuhuhu...
Dah petang-petang macam nie...
Terasa ngantuk la plak...
Alahai...
Kalau la kat rumah memang arr dah tido nie...
Tapi nie kat office...
Macam mana nak hilangkan rasa ngantuk nie...
HELLLLLPPPPP!

Awal Pagi

Assalamualaikum dan salam ceria untuk korang semua...Apa khabar korang hari nie?  Syukur alhamdulillah kitorang sekeluarga sihat-sihat sokmo...Lynn doakan korang dan keluarga pun sihat-sihat juga la yer...

Hari nie Lynn masuk kerja awal tau...Seawal kul 6.45 pagi kitorang dah hantar Qistina ke Tadika Ixora Ria dan terus jer Mr. Hubby hantar Lynn pula ke pejabat...Dan sampai kat pejabat lebih kurang jam 7.25 pagi tadi...Sebenarnya Mr. Hubby kena attend exam KPSL kat Kluang...Hari nie hari ketiga Mr. Hubby exam di Kluang...Mr. Hubby memang tak nak menginap kat Kluang sebab memikirkan keadaan diri Lynn yang dah sarat preggy nie...Hari nie dah masuk 33 minggu tau...Kalau bersalin ikut due date maknanya ada dalam 7 minggu lagi...Tak lama lagi tu...

Tadi sebelum Mr. Hubby bertolak ke Kluang sempat juga la kitorang gie beli kuih dan air sket untuk bekalan makan Mr. Hubby dan kawan sepejabat dia...Semalam diorang tak sempat nak breakfast tau...Memang rushing giler mengejarkan masa...Bertolak dari JB jam 7.30 pagi dan lagi 15 minit nak pukul 9.00 pagi baru sampai kat tempat exam...Tak kan la nak gie minum dulu sedangkan semua orang dah masuk dewan exam...

Jadi hari nie Lynn dah cadangkan awal-awal supaya standby jer beli kuih dan air untuk bekalan dalam perjalanan nanti...At least tak ler kosong perut tu...Walaupun makan yang simple-simple jer...Lynn pun sempat juga la beli sarapan untuk diri sendiri...Hehehehehe...Beli Mee Goreng + Meehoon Goreng dan Karipap 3 ketul...Cukup la tu...Sekejap lagi leh la Lynn sarapan...

Korang plak macam mana?  Awal atau lambat pagi nie?  Dah beli sarapan?  Makan apa jer?  Meh story mory sket dengan Lynn...Owh yer...Semoga Mr. Hubby dapat jawab exam dengan sempurna la yer...Dan kalau boleh biarlah lulus exam kali nie...Ada peluang nak naik pangkat lagi...Erm, okey la...Lynn nak sambung buat kerja plak nie...Take care yer...

May 11, 2011

Happy 14th Birthday Muhammad Syamim Arif

Assalamualaikum dan salam sejahtera...Semalam memang x der entry dari Lynn...Sebabnya pagi semalam Lynn ada check up biasa di Klinik Kesihatan Tampoi...Nanti Lynn citer pasal check up tu...Dan lepas jer check up tu Lynn terus ikut Mr. Hubby ke Kluang...Dia kena attend exam KPSL di PPK Kluang Utara...Lynn pun dah apply cuti dan sajer-sajer ikut Mr. Hubby ke Kluang...Dah lama x jalan jauh kan...Tapi tak ler jauh mana pun...Tak keluar dari negeri Johor pun...Hehehehehe...

Okey-okey...Sebenarnya hari nie Lynn nak buat satu entry khas untuk Muhammad Syamim Arif...Saper dia nie?  Syamim nie sebenarnya adik bongsu Lynn...Dilahirkan pada tahun 1997 dan tahun nie genap hari lahirnya yang ke 14 tahun...Dah form 2 la kiranya...Qistina panggil Syamim nie Acu Syamim...

Kitorang sekeluarga nak ambil kesempatan nie nak ucapkan Happy 14th Birthday untuk Acu Syamim...Kitorang semua doakan agar Acu Syamim sentiasa dipanjangkan umur dan sihat-sihat sokmo...Semoga terus success dalam pelajaran dan hidup...Tahun depan dah nak PMR jadi kitorang doakan Acu Syamim dapat belajar rajin-rajin dan dapat result yang cemerlang...








Gambar-gambar kat atas tu semuanya gambar lama...Waktu hantar Acik Enaz daftar nak masuk Sem 2 yang lepas...Lynn baru jer preggy waktu tu...Perut pun tak nampak lagi...Anak dara Lynn memang sakan berposing waktu nie...Mood dia tengah baik...Hehehehehe...

Erm, okey la...Lynn nak sarapan nie...Nanti ada masa Lynn jalan-jalan ke blog korang yer...Take care semua...Adios...

May 9, 2011

Cuaca Panas Sungguh

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...Apa khabar korang semua?  Moga semuanya sihat-sihat belaka la yer...Lynn dan Mr. Hubby sihat-sihat sokmo jer...Tapi Qistina selsema la plak pagi nie...Walaupun tak teruk sangat tapi nak kena amek berat juga...Sebab sekarang nie cuaca dah tak menentu la...

Weekend baru nie memang ada bawa Qistina gie swimming...Agaknya disebabkan tu la dia leh kena selsema kut...Cuaca kat luar panas sungguh dan bila swimming plak sejuk giler...Kesian plak tengok anak dara kesayangan Lynn tu...Harapnya dia selsema tak lama la...Sebab Lynn takut nanti melarat plak...Huhuhuhuhuh...

Lynn tak pasti la keadaan suhu di tempat korang macam mana...Tapi di Johor Bahru especially kat area rumah Lynn memang arr cuaca panas sungguh...Rasanya dah laju giler dah level kipas yang dipasang...Rasa macam nak terbang jer rumah...Tapi Lynn tetap berpeluh dan kepanasan tau...Adakah disebabkan hormon mengandung Lynn nie yang menyebabkan Lynn kepanasan jer...

Bila berpeluh tu dah macam orang exercise petang petang untuk kuruskan badan...Memang tersangat banyak la peluhnya...Dan yang paling tak syok Lynn tak dapat nak tidur lena lately nie...Dah la dengan keadaan perut yang semakin membesar dan ditambah plak dengan kepanasan yang sedia ada...Dalam satu malam Lynn boleh terjaga dua tiga kali tau...Memang tak dapat menikmati tidur yang berkualiti...

Mr. Hubby pun kepanasan juga...Dan sekarang nie kitorang dah duk terfikir nak pasang air cond jer kat dalam bilik tidur...Tapi semua tu nak kena ada perancangan gak tu...Bukan boleh main aci redah jer...Nak kena tengok gak model dan kapasiti air cond yang sesuai untuk bilik kat rumah kitorang tu...Huhuhuhu...

So mcm mana pula suasana kat tempat korang...Panas terik macam kat JB nie atau sejuk sebab hujan memanjang jer...Meh story mory sket meh...

May 8, 2011

Happy Mothers Day

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua...Hari nie sempena Mothers Day, kitorang nak wish Happy Mothers Day untuk ibu yang berada di Rawang, Selangor dan mak yang berada di Jelebu, Negeri Sembilan...Mothers Day kali nie kitorang sekeluarga tak dapat nak balik ke kampung sebab keadaan diri yang tidak mengizinkan...Lagipun Lynn dah sarat sungguh dah nie...Dah nak masuk 33 minggu usia kandungan Lynn...

Sempena mothers day yang kali nie jatuh pada 8 Mei 2011, kitorang sekeluarga nak wish Happy Mothers Day for both Ibu dan Mak yang sangat-sangat kitorang sayangi...Jasa dan pengorbanan Ibu dan Mak sangat-sangat kitorang hargai sehingga ke akhir hayat nie...Tiada nilai dan harga yang dapat dibandingkan dengan kasih sayang dan pengorbanan yang telah dicurahkan oleh kedua-dua insan yang sungguh istimewa nie...

Terima kasih yang tidak terhingga kerana melahirkan kami dan membesarkan kami dengan sempurna...Semoga ALLAH S.W.T memanjangkan usia Ibu dan Mak dan sentiasa memberi rahmat kepada kamu berdua...Kami sekeluarga sayangkan Ibu dan Mak sepenuh jiwa dan raga kami...Semoga Ibu dan Mak sentiasa bahagia dan happy selamanya...

 Bergambar kenangan raya tahun lepas...Bersama Mak dan Ayah...

Bergambar kenangan juga pada raya tahun lepas...Bersama Ibu dan adik-adik...

Untuk kawan-kawan blogger yang bergelar ibu, Lynn pun nak amek kesempatan untuk wish Happy Mother Day untuk korang semua...Semoga kita semua dapat menjadi ibu dan sahabat yang terbaik untuk anak-anak kita yer...

- HAPPY MOTHERS DAY -

May 7, 2011

Nak Gie Swimming...Nak Gie Swimming...

Assalamualaikum dan salam pagi Sabtu untuk semua...Dah bangun tido ker belum korang nie?  Udah-udah la tido tu...Bangun cepat...Matahari dah tegak atas kepala dah...Tak baik korang tido lama-lama tau...Hehehehehe...

So, cuti hari nie korang bercadang nak ke mana?  Jalan-jalan, shopping-shopping atau nak melepak jer kat rumah?  Erm, hari nie Lynn dan Mr. Hubby bercadang nak bawa Qistina gie swimming...Dari last week sebenarnya Qistina dah merengek nak pergi swimming...Selalunya kitorang akan bawa dia ke rumah auntie Lynn di Bandar Seri Alam...Auntie Lynn nie ada apartment...Jadi kat apartment dia nie ada la swimming pool...Setiap kali datang rumah dia sure Qistina akan mandi kat swimming pool tu...

Maka hari nie memang nak bawa Qistina ke sana la...Dah comfirm pun dengan Auntie Lynn dari last week lagi...Tapi sebelum nak ke rumah auntie Lynn tu...Lynn nak kena buat satu tempahan chocolate dulu...Ada tempahan untuk hantaran perkahwinan lagi...Dan nak juga hantar satu tempahan ke Pekan Nenas...Tempahan yang Lynn terima sempena Hari Ibu esok...

Jadi apa jer program korang hari nie? Meh share sket kat sini...

May 6, 2011

Terima Kasih Yer Semua

Assalamualaikum dan salam pagi Jumaat untuk korang semua...Apa khabar semuanya?  Lynn doakan korang semua sihat-sihat sokmo la yer...Hari nie Lynn nak say bebanyak terima kasih kat kawan-kawan yang komen entry Lynn semalam...Ala yang tentang makna nama ARISSA tu...Melalui komen yang kawan-kawan blogger berikan makna nama ARISSA tu adalah Keazaman Yang Kuat...Ada juga yang cakap Masa Depan Yang Cerah...

Nama tu memang sedap dan maknanya pun elok...Insyaallah kalau Lynn dikurniakan anak perempuan, Lynn dan Mr. Hubby dah sepakat nak letak nama tu...Tapi bukan tu jer la...Akan ada Nur dan something with Q kat tengah-tengah nama baby nanti...Sebab nak samakan dengan kakak dia Qistina...Yang Q tu memang dah ada dah nama yang kitorang choose...Tapi tak mau arr bagi tahu dulu kat sini...Tak surprise plak nanti...Hehehehehe...

Selain daripada nak say tq pasal hal semalam...Lynn pun nak amek kesempatan nak say TQ juga kepada semua customer-customer yang beli chocolate dari Lynn sepanjang April lepas...Kalau korang masih ingat sejak Lynn attend kelas buat chocolate pada 2 April, terus jer Lynn dapat tempahan chocolate...Setiap minggu ada jer tempahan...Memang rasa bersyukur sangat...Mr. Hubby dan Qistina pun banyak memberikan sokongan moral pada Lynn untuk buat semua tempahan tu...

Meh Lynn share beberapa gambar-gambar tempahan yang Lynn buat sepanjang April lepas yer...

 Yang nie first order yang Lynn terima...Tempahan dari Erynn, office mate Lynn...

 Tempahan nie dibuat oleh Ryna, Taiping...

 Dari Kak Zarina, Pekan Nenas untuk suami tercinta...Romantik giler Kak Zarina nie...Tentu suami dia senyum sokmo bila dapat chocolate nie...

 
 Yang nie plak tempahan dari Aien, Taman Bukit Jaya untuk adik kesayangannya...Chocolate nie dah sampai ke Melaka...

 Loose order dari Farah, Taman Tampoi Utama...

 Special request daripada Kak Salina, Taman Puteri Wangsa...Dia hadiahkan chocolate nie untuk anak saudara dia...

Chocolate hantaran yang ditempah oleh Nor, Taman Tampoi Utama untuk pertunangan adik lelakinya...Jauh chocolate nie sampai tau...Ke Kuantan sana...

Sebenarnya ada beberapa order lagi...Tapi lebih kurang sama jer dengan order-order kat atas tu...Yang pasti Lynn memang enjoy la buat chocolate-chocolate nie...Memang seronok sebab semua customer Lynn happy bila dapat chocolate yang diorang tempah...Lebih-lebih lagi yang mana beli untuk special gift...ALLAH S.W.T telah memberi jalan kepada Lynn untuk berniaga kecil-kecilan macam nie...Rasa bersyukur sangat-sangat...Semoga rezeki Lynn dan keluarga makin bertambah lagi lepas nie...Insyaallah...

Untuk kawan-kawan blogger yang nak buat tempahan boleh la hubungi Lynn yer...Insyaallah Lynn akan buat yang terbaik untuk korang dan pastinya tidak menghampakan...Nak tengok lebih banyak order yang Lynn dah buat leh terjah blog homemade chocolate Lynn di Dari Hati - Homemade Chocolate...Okeylah...Nak terjah blog kawan-kawan plak nie...Take care semua...

May 5, 2011

Saper Tahu Apa Maknanya?

Assalamualaikum dan salam ceria semua...

Hari nie Lynn macam tak berapa sempat la nak blogwalking dan taip entry panjang-panjang...Tapi Lynn cuma nak minta tolong sket dengan korang nie...Lynn ada terbekenan dengan satu nama nie...Arissa...Tapi Lynn tak tahu apa maknanya...Korang tahu x apa makna nama Arissa tu...

Erm, sebenarnya ada beberapa nama yang kitorang suami isteri dah standby untuk baby kitorang...Nama baby girl dan baby boy dua-dua pun ada...Jadi nanti bila baby dah lahir baru la pilih nak letak nama apa...Yang pasti kalau girl memang la berkenan sangat nak letak Arissa...Please kawan-kawan...Kalau korang tahu apa maknanya please komen kat entry Lynn nie...

Dan kalau korang ada suggestion nak bagi nama apa kat baby Lynn nie dialu-alukan untuk buat cadangan yer...Hehehehehe...Okey la...Nak kena fokus kat kerja-kerja yang ada nie...Take care semua...

May 4, 2011

Syukur Alhamdulillah

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua kawan-kawan blogger dan pembaca blog nie...Lynn baru jer masuk office nie...Tadi pagi Lynn ada check up kat Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru...Sejak kuar wad bulan 3 yang lepas memang setiap bulan Lynn kena check up kat HSA...Dan check up kali nie memang la melambatkan...Dah la on da way ke HSA jalan dah start jammed dari Skudai...Nak dekat 1 jam lebih juga la baru Lynn dan Mr. Hubby sampai ke HSA...

Hari nie dapat giliran yang ke 78...PErggggghhhhh...Sangat-sangat la banyak nombornya...Lynn dah fikir nak amek cuti rehat jer tadi...Tapi Lynn dah plan x nak cuti dan inform pejabat yang Lynn akan masuk office...Harap sangat tadi tak berlarutan sampai kul 1 lebih...Dan syukur check up selesai jam 12.30 tengahari...Sempat la Lynn nak masuk office sebelum kul 2.00 petang...

Okey...Meh kita citer pasal perihal check up kali nie yer...Syukur Alhamdulillah doktor dah sahkan yang uri Lynn dah berada di kedudukan yang sebenar...Dengan kata lain, doktor cakap uri Lynn dah naik atas...No more placenta previa type 1...Rasa bersyukur sangat-sangat...Dan yang comfirmkan kedudukan uri kali nie adalah doktor pakar bukannya doktor biasa...Dan doktor tu cakap Lynn tak perlu lagi datang check up di HSA...Just teruskan check up kat klinik biasa jer...

Berat Lynn sekarang dah cecah 73kg dan tekanan darah plak 110/70...Semuanya okey dan berat baby sekarang dah 1677 gram...Rasa bersyukur sangat tau sebab semuanya dah okey...Tapi walaupun dah okey Lynn tak boleh la nak suka suka sangat...Sebab kandungan Lynn dah pun masuk 32 minggu...Tinggal beberapa minggu jer lagi nak due kan...Jadi kesihatan diri sendiri dan baby dalam kandungan memang nak kena jaga...

Mr. Hubby pun happy jer tadi bila dapat tahu uri dah naik balik dan semuanya okey...Dan sekarang nie kitorang cuma berharap agar segalanya akan okey sehingga la bersalin nanti...Dan kalau boleh biarlah bersalin secara normal...Untuk kawan-kawan dan pembaca blog Lynn terima kasih la di atas sokongan dan komen korang semua yer...Lynn benar-benar menghargainya...Thanks a lot...

May 3, 2011

Its Already Mei

Assalamualaikum dan salam sayang untuk semua pembaca blog Lynn nie...Syukur alhamdulillah hari nie Lynn dan keluarga sihat walafiat...Sekejap jer masa berlalu...Dah nak masuk setengah tahun 2011 kan...Dan sekarang nie pun dah masuk bulan Mei...Sedar atau tidak next month Lynn dan keluarga akan menerima ahli keluarga baru...Dan debaran pun sudah mula Lynn rasai...Nak menghadapi saat-saat kelahiran cahaya mata yang kedua nie...Mudah-mudahan Lynn bersedia fizikal dan mental dan segalanya dipermudahkan ALLAH S.W.T...

Sepanjang bulan Mei ini rasanya ada beberapa tarikh penting yang perlu kita ingat...Dimulakan dengan Hari Ibu yang mana sambutannya di Malaysia pada 8 Mei 2011...Pengorbanan seorang ibu dah tentu la tidak ternilai dengan harta benda dan wang ringgit...Terlalu banyak pengorbanan yang telah ibu kita lakukan...Malah bila diri sendiri dah pegang title Ibu nie maka sedikit sebanyak pengorbanan yang ibu kita buat dulu kita dapat rasa...Betul tak? 

Dan pada bulan Mei nie juga kita semua menghargai pengorbanan guru-guru kita...Hari guru yang jatuh pada 16 Mei setiap tahun merupakan salah satu cara anak murid nak menghargai pengorbanan dan jerih payah seorang guru mengajar dan memberikan ilmu...Didikan dari seorang guru bermula sejak usia kita masih muda lagi...Dari tidak tahu mengenal huruf sehingga la kita berjaya ke menara gading...

Korang sambut tak kedua-dua tarikh yang penting nie? Meh share sket dengan Lynn...

May 1, 2011

Selamat Hari Pekerja & Anniversary mereka...

Assalamualaikum dan salam ceria buat semua...Hari nie 1st Mei kan...Dan seperti yang korang maklum yang hari nie merupakan Hari Pekerja...Dah tentu la hari nie semua pekerja-pekerja di Malaysia nie dapat cuti kan...Dan kebetulan Hari Pekerja tahun nie jatuh pada hari Ahad maka cuti tersebut dianjakkan ke hari esok...Maka korang semua jangan la nak terover rajin gie datang kerja plak esok...Hehehehehe...Tunjukkan kerajinan korang pada hari yang lain la yer...

Hari nie juga merupakan Anniversary pertama untuk cousin Lynn, Udin dan Farah Lisa...Memang syok giler diorang laki bini nie...Baru 1st anniversary tapi diorang dah ada sorang baby boy yang sangat comey...Dan anniversary kali nie diorang gie sambut kat Desaru...Ada juga invite kitorang sekeluarga tapi tak dapat la nak joint...Kang baru nak seronok bersuka ria ada plak Mak Yong yang nak terberanak...Huhuhuhuhu...Tak sanggup la...

Untuk korang berdua, kitorang sekeluarga ucapkan Happy 1st Anniversary yer...Semoga ikatan suci yang korang bina nie kekal hingga ke akhir hayat...Cepat2 tambah lagi ahli keluarga yer...Hehehehehe...Dan happy holiday kat Desaru tu...Semoga segala program yang korang rancang berjalan lancar...