April 30, 2011

Memperkenalkan Blog Homemade Chocolate Saya

INI ADALAH STICKY POST...UNTUK ENTRY YANG BARU SILA KE BAWAH YER...

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua kawan-kawan blogger...Syukur alhamdulillah kita masih berpeluang bernafas di bumi ALLAH S.W.T nie...Hari nie Lynn memang lambat sket update entry untuk blog nie...Sebabnya Lynn sibuk update entry kat blog lagi satu...Dah tu nak siapkan kerja-kerja pejabat lagi...Jadi tak menang tangan la juga hari nie...Dah tengahari nie baru la ada masa sket untuk update kat blog nie...

Kalau korang semua mengikuti perkembangan diri Lynn dan family dah tentu korang maklum yang Lynn sekarang ada buat business kecil-kecilan...Business Homemade Chocolate yang biasa-biasa jer tapi Lynn dan Mr. Hubby menaruh harapan yang tinggi juga kat business nie...Sebab bagi kami berdua, sumber rezeki tu ada di mana-mana...Sama ada kita pandai atau tidak untuk mengolahnya...Dan kami sentiasa berharap business kecil-kecilan ini mendapat sambutan...

Mr. Hubby memang memberi sokongan padu dari segi nasihat dan tenaga kerja untuk isteri dia nie...Mr. Hubby la yang akan membawa Lynn ke kedai setiap kali nak beli barang dan turut sama membantu waktu buat chocolate nie...Memang baik hati Mr. Hubby Lynn nie...Malah dia juga sebenarnya pencetus untuk Lynn buat business nie...Dia juga yang mengeluarkan modal untuk Lynn pergi belajar buat homemade chocolate...Dan jangan tak sangka yang Qistina pun membantu juga...Membantu kitorang makan chocolate...Hehehehehe...

Di atas kesempatan yang ada nie Lynn nak memperkenalkan blog Dari Hati - Homemade Chocolate...Masih lagi dalam usaha mencantikkan dan Lynn tengah kumpul bahan-bahan untuk menjadikan blog nie lebih menarik...Lynn sebenarnya nak ubah setting tulisan dan macam-macam lagi tapi line internet kat office nie tak berapa nak elok la...Jadi setakat nie itu jer yang mampu Lynn buat untuk memastikan business kecil-kecilan nie ada blog yang sendiri...


Kalau korang semua berminat untuk tempah chocolate boleh la contact Lynn yer...Dengan cara memberi  comment kat shoutbox di blog Dari Hati - Homemade Chocolate Lynn tu...Tak pun korang leh contact Lynn di talian 013-7660226...Leh request chocolate macam mana yang korang nak...Insyaallah Lynn akan buat yang terbaik untuk korang semua...Dan kalau baik hati meh la follow blog nie ramai-ramai yer...Tinggalkan jejak supaya Lynn leh trace balik korang dan berkunjung pula ke blog korang...Okey la...Lynn nak solat Zuhur nie...Take care semua...

Pagi Sabtu

Morning semua...
Korang dah bangun ker?
Dah mandi? Dah sarapan?
Ambooooooooiiiiiii...
Banyaknyer tanya...
Hehehehehe...

Apa program korang semua hari nie?
Tanya lagi...
Sure ada program yang best kan...
Kalau ada di antara korang yang x der program...
Lepak jer kat rumah...
Leh rehat-rehat sambil tengok movie baru kat Astro First...
Ada Hikayat Merong Mahawangsa...
Untuk siapa yang belum tengok lagi beli jer...
Rugi tau tak tengok movie tu...

Hari nie Lynn nak gie hantar chocolate...
Ada kawan tempah untuk hantaran adik nya...
Lepas tu maybe nak gie cari barang-barang baby...
Tapi tak sure lagi nak gie beli kat mana...
Tengok la nanti mood Mr. Hubby nak bawa ke mana...

Okey la...
Nanti ada masa Lynn update lagi yer...
Enjoy weekend korang...
Take care semua...

April 29, 2011

Dah Jumaat Pun

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua...Hari nie dah pun hari Jumaat kan...Sure ramai yang suka sakan bila tibanya hari Jumaat nie...Dan kebetulan minggu nie ada cuti extra kan dah tentu la masing-masing dah ada plan dalam kepala masing-masing...Sure korang semua nak pergi suka ria dan berjimba-jimba kan sempena cuti panjang nie...

Memang la seronok bila ada cuti yang panjang macam hujung minggu nie...Kalau dulu pantang ada cuti panjang macam nie dah tentu kitorang sekeluarga pun dah ada plan...Plan yang paling utama dah tentu la nak balik kampung...Kalau tak balik ke Rawang kitorang akan balik ke Negeri Sembilan...Kalau x der program jalan-jalan biasanya kitorang akan lepak jer kat rumah...Sambil tu makan-makan...

Kalau kat Rawang sure minta ibu masakkan 

Sambal Telur 


dan Asam Pedas


Tapi kalau baik Negeri Sembilan plak dah tentu la Mak akan masakkan 

Gulai Ayam Kampung Masak Lemak Cili Api 


Ohhhh my god...Memang rindu giler arr dengan masakan ibu dan mak...Huhuhuhuhu...Rasa macam nak suruh jer ibu dan mak datang JB nie masak semua makanan kat atas tu...Tak sabar rasanya nak balik ke Rawang dan Negeri Sembilan...Tapi buat masa nie kena la pendam semua keinginan tu...Kena tunggu baby lahir dan habiskan pantang dulu baru la dapat merasa nak balik ke kampung...Dalam diam lagi 8 minggu lebih jer nak jumpa baby dalam perut nie...Sekejap kan masa berlalu...

April 28, 2011

Dan Sebenarnya...

Berbalik kepada entry pagi tadi...Tentu ada di antara korang tertanya-tanya kenapa Lynn MC 2 hari kan...Huhuhuhuhu...Sebenarnya Lynn demam dan kesakitan yang amat sangat kerana GIGI BONGSU...Alahai...Kenapa la boleh jadi macam nie...Di saat tengah sarat mengandung plak tu...


Sebenarnya Lynn dah mula rasa sakit hari Isnin lagi...Disebabkan hari Isnin tu Mr. Hubby outstation ke KL jadi Lynn nie buat tak tahu jer la dengan sakit tu...Padahal gusi dah start membengkak dah...Malam tu bila Mr. Hubby dah balik dia ada juga mengajak ke klinik...Tapi Lynn cakap nanti dulu...Tindakan Lynn yang bertangguh ke klinik tu menyebabkan Lynn tak boleh tidur malam tu dan terus dilanda demam...Huhuhuhuhuh...

Jadi pagi-pagi Selasa tu Lynn dah start la beremosi sana sini sampaikan Mr. Hubby pun naik geram...Sebab Mr. Hubby dah puas mengajak gie klinik malam sebelumnya tapi Lynn nie degil...Qistina pun naik bingung tengok Mama dia duk beremosi dan nangis pagi2 buta tu...Tapi memang sakit sungguh dan pipi kanan Lynn nie dah bengkak sebelah dah pagi Selasa tu...

Maka Mr. Hubby pun minta la izin dengan boss dia dan bawa Lynn ke Klinik Siti Fatimah pagi Selasa tu...Klinik buka jam 9.00 pagi tapi kul 8.15 kitorang dah terpacak kat depan klinik...Bila tengok pintu klinik masih tertutup, Mr. Hubby ajak Lynn gie sarapan...Huwaaargggggghhh...Sangat tension okey sebab tak leh nak kunyah apa pun...Walaupun masih boleh mengunyah di sebelah kiri tapi Lynn x boleh nak buka mulut sangat...Sudahnya roti telur yang Lynn order tu tak habis pun...

Bila dah jumpa doktor maka Lynn dapat la MC 2 hari untuk hari Selasa dan Rabu...Doktor suruh rest kat rumah dan kalau boleh dia nak bengkak kat gusi tu susut sebab takut nanti demam Lynn melarat...Syukur alhamdulillah dah 3 kali makan ubat baru la terasa lega sket...Gusi dah kurang bengkak dan pipi pun tak ler tembam sebelah...Melalui pembacaan Lynn di Info Sihat, Gigi Bongsu adalah gigi geraham ketiga yang tumbuh pada peringkat remaja atau awal dua puluhan. Ia kerap terhimpit (terimpak) kerana ruang di rahang mulut tidak cukup untuk gigi tersebut tumbuh dengan baik.

Gigi Bongsu yang terimpak boleh menyebabkan kesakitan, jangkitan, kebengkakan, penyakit gusi, nafas berbau, kerosakan gigi (karies) pada gigi bersebelahan dan kesukaran membuka mulut...Ha...Tengok tu...Semuanya Lynn alami sepanjang sakit gigi...Huhuhu...Seksa rasanya...Dicadangkan supaya gigi bongsu tu dicabut jer supaya boleh elakkan kesakitan yang berulang macam nie...Tapi kalau Lynn nak cabut pun biarlah lepas bersalin nanti...Tak sanggup nak cabut sekarang tau...Tak pasal-pasal kang bersalin doktor gigi plak yang sambut...Huhuhuhuhu...

Jadi untuk korang semua...Make sure masalah gigi bongsu nie tak dialami oleh korang yer...Kalau ada masa pergi la check gigi korang dan kalau doktor sarankan untuk cabut gigi bongsu tu korang cabut la...Tak nak nanti korang plak sakit macam Lynn...

Nanti Lynn Ceritakan

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...Huhuhuhuhu...Setelah 2 hari MC hari nie Lynn masuk kerja...Kerja-kerja memang arr berlambak...Tapi nak buat macam mana kan...Nak tak nak kena la buat dan siapkan semuanya...Dah tugas...Jadi nanti-nanti Lynn ceritakan tentang hal MC 2 hari nie yer...

Sekarang nie Lynn nak gie breakfast dulu...Lepas tu nak sambung buat kerja yang tertunggak dan kalau ada masa Lynn akan ceritakan semuanya before lunch nanti...So untuk kawan-kawan blogger semua...Nantikan next entry Lynn yer...Take care semua...

April 22, 2011

Duk Tengok Gambar Kecik-Kecik

Assalamualaikum...Fine, hari nie dah pun hari Jumaat...Macam tak percaya esok dah cuti...Sebenarnya dah ada dalam kepala dah agenda untuk hari esok...Nak gie mencari barang-barang keperluan baby yang masih belum dibeli lagi...Tak ler banyak mana pun barangnya tapi memang wajar dibeli la...Sebab yang Qistina punya semuanya dah lama sangat...Kalau baju-baju tu semuanya dah kuning-kuning belaka...Almaklumlah dah dekat 4 tahun x digunakan...Nanti Lynn update citer pasal tu kemudian la yer...

Hari nie sebenarnya Lynn nak share dengan korang gambar-gambar Qistina waktu dia kecik dulu...Actually Lynn dan Mr. Hubby frust betul sebab gambar dia waktu mula-mula lahir dulu dah hilang sebab HP Mr. Hubby masuk virus...Habis semua gambar-gambar dalam memory kad tu...Jadi yang ada kat simpanan kitorang cuma gambar-gambar Qistina waktu usia dia dah 5 bulan ke atas la...Korang layan la gambar-gambar yang ada nie yer...

 






Daripada gambar-gambar kat atas tu apa pendapat korang tentang my lovely anak dara nie waktu kecik-kecik dulu?  Yang Lynn dan Mr. Hubby perasan Qistina memang arr tembam dan semangat giler dulu...Pipi dia tersangat la tembam dan rasa macam nak gomol-gomol jer...Hehehehehe...Tapi Qistina sekarang dah tak macam tu dah...Dah kurang sket tembamnyer...



Berbeza sungguh kan...Hehehehe...Erm, okey la...Sebenarnya tak der idea nak update apa nie...Itu pasal la duk godek gambar-gambar lama nie...Tiba-tiba ada plak terfikir nak tepek kat blog...Itu yang timbul entry nie...Jumpa lagi di next entry...Take care semua...

April 21, 2011

HRMIS owh HRMIS

Aduhai...Hari nie sehari suntuk Lynn cuba untuk masukkan segala info seperti SKT 2011 dan Harta untuk Lynn dan Mr. Hubby ke dalam HRMIS...Penat giler tau menatap PC nie...Tapi hanya SKT dan Harta Lynn sahaja yang boleh Lynn masukkan...Untuk Mr. Hubby nak updatekan rekod peribadi pun tak lepas...

Memang arr sangat tension...Ingatkan bila dah fokus nak buat HRMIS nie semuanya akan smooth and clear la...Huhuhuhuh...Tak sangka plak line lembab dan slow giler...Nie tadi JPA dah paparkan kat sistem HRMIS tu yang line akan bermasalah mulai esok hingga Ahad...Jadinya hari Isnin depan la kena berusaha lagi untuk masukkan segala info-info yang masih belum dimasukkan...

Tension betul Lynn tau...Agaknya bila dah semua staff kat LPP Johor nie update info kat HRMIS tu yang line pun jali slow macam siput sedut ek...Huhuhuhuhu...Nak tak nak memang kena masukkan juga info-info tu semuanya...Kalau tak masukkan silap hari bulan nanti dapat surat peringatan dari Ibu Pejabat LPP...Tak sanggup wei dapat warning letter...Ngeri memikirkannya...

Mudah-mudahan line HRMIS nie akan kembali okey dan lancar pada hari Isnin nanti yer...Lynn tak mau arr tertangguh dalam mengemaskini info-info nie semua...Dah tu Lynn pun nak kena pastikan juga info-info di akaun HRMIS Mr. Hubby pun dapat dikemaskinikan...Sebab Mr. Hubby dah tentu tak der masa nak update sendiri...Kerja-kerja dia kat kolam dah berlambak setiap hari...Jadi isteri kesayangan wajar la membantu apa yang patut...Betul tak?

First Time Nie

Assalamualaikum dan salam ceria...Apa khabar semuanya? Harap-harap semuanya okey la yer...Hari nie dah pun hari Khamis kan...Esok dah Jumaat...Sekejap jer masa berlalu kan...Hari nie usia kandungan Lynn dah pun 30 minggu...Tak sabar rasanya menantikan kelahiran anak kedua Lynn dan Mr. Hubby nie...Memang la excited sangat-sangat...

Okey la...Hari nie Lynn nak share dengan korang semua tentang hasil kerja Lynn...Sebenarnya Lynn baru first time dapat order macam nie...Teragak-agak juga nak buat tapi tekad jer...Sebab kalau tak mencuba mustahil nak tahu berjaya atau tidak...Jadi waktu Lynn cuti hari tu Lynn spend la masa Lynn untuk buat order nie...Kebetulan Qistina kat Tadika dan Mr. Hubby plak dah ke tempat kerja semula...Jadi semangat dan mood nak buat order nie pun sungguh la baik...

Order nie Lynn dapat dari Kak Salina...Dia minta Lynn buatkan yang ada ucapan macam nie untuk anak saudara dia...Jadi ini la hasil kerja Lynn yang pertama...Rasa happy sangat sebab dah berjaya buat...



Disebabkan yang nak diberinya budak berusia 5 tahun jadi Lynn rasa tak perlu la nak letak ribbon ke apa...Sebab dah tentu la membazir jer kat situ...Simple box dengan simple decoration dah memadai...Jadi untuk kawan-kawan blogger semua yang berminat nak tempah chocolate macam nie leh la contact Lynn...Insyaallah leh dapat harga promosi nanti...

P/S : Lynn terfikir gak nak buat giveaway la...Sempena nak promosikan blog Dari Hati - Homemade Chocolate Lynn tu...Hadiahnya dah tentu la chocolate...Apa pendapat korang?

April 20, 2011

Happy 4th Birthday To You

Entry petang nie Lynn, Mr. Hubby dan Qistina nak wish Happy 4th Birthday untuk Aqilah...Aqilah nie sepupu Qistina..Anak kepada adik Mr. Hubby...Hari nie hari lahirnya yang ke 4...Sekejap jer masa berlalu kan...Rasanya macam baru jer tengok Aqilah waktu baby...Sedar-sedar dah pun berusia 4 tahun anak dara nie...Hehehehe...


Kami sekeluarga doakan Aqilah dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki...Semoga Aqilah menjadi anak yang solehah, baik dan pintar yer...Jangan nakal-nakal dan sentiasa patuh cakap Ibu dan Ayah yer...Mama, Papa dan Qistina hutang birthday present dulu...Insyaallah ada rezeki nanti kita jumpa dan celebrate your birthday okey...

Perihal Check Up Semalam

Assalamualaikum dan salam ceria untuk korang semua...Syukur Lynn dan family sihat-sihat belaka...Seperti yang korang semua maklum, Lynn semalam bercuti sebab nak gie check up kan...Sebenarnya kalau x cuti pun tak per...Tapi Lynn tak sedap hati kalau masuk pejabat setengah hari nie...Ada jer mulut yang bercakap dan mata yang memerhati...Huhuhuhu...Jadi untuk lebih selamat dan rasa senang hati better la Lynn cuti...

Tentang check up semalam, Lynn memang kena minum air gula lagi...Jadi malam Isnin tu Lynn dah start berpuasa...Bila datang ke klinik pagi tu terus jer Lynn masuk dulu ke Bilik Suntikan...Nurse amek darah satu tabung picagari tu dan terus jer Lynn minum air gula segelas...Alahai...Rasa dia sangat la tak sedap dan kalau Lynn muntahkan dah tentu la kena minum lagi segelas...Huhuhuhu...Tak sanggup la...

Dan antara keputusan yang Lynn perolehi dalam check up kali nie adalah seperti kat bawah nie...

HB Darah : 10.1 jer...(makin turun la...risau dibuatnya...nurse dah membebel waktu tgk keputusan HB Lynn tu...)
Berat Terkini : 71kg...(tak naik pun dari last check up di hospital tempoh hari...)
Tekanan Darah : 100/60...(yang nie okey...)

Next check up di Klinik Desa Kangkar Pulai pada 24 Mei 2011...Waktu tu usia kandungan dah nak masuk 35 minggu...Tinggal beberapa minggu jer lagi nak bersalin waktu tu...Tapi sebelum check up kat klinik desa tu Lynn kena check up kat Hospital pada 4 Mei 2011 dan di Klinik Kesihatan Tampoi pada 10 Mei 2011...Memang dah bersusun dah jadual check up Lynn nie...Harap-harap semuanya okey la sehingga bersalin nanti...Insyaallah...

April 19, 2011

Check Up dan Terus Cuti

Assalamualaikum dan salam ceria untuk korang semua...
Sihat ker?
Hari nie Lynn ada check up...
Yang ke berapa kali Lynn tak ingat la plak...
Sebab dah selalu sangat gie check up nie...
Yang pasti check up kali nie...
Di Klinik Desa Kangkar Pulai jer...

Harap-harap segalanya okey la yer...
Last time Lynn timbang berat Lynn 71 kg...
Kali nie entah berapa kg la plak yer...
Hope tak naik banyak la...
Makan tak ler banyak mana pun...
Tapi pelik gak sebab berat naik jer...
Huhuhuhuhu...

Hari nie Lynn amek cuti tau...
Jadi tak dapat la nak blogwalking ke blog korang...
Entry nie pun entry autopublished...
Tapi korang jangan la plak tak datang blog Lynn...
Datang jer...
Nanti tinggalkan jejak dan of course la Lynn akan balas jejak kasih korang tu...

Okeylah...
Take semua yer...

April 18, 2011

Hasil Kerja Weekend Lepas

Actually weekend lepas Lynn memang tak rancang nak ke mana-mana pun...Kalau kuar pun just gie beli barang-barang buat chocolate jer kat Taman Perling...Then lepas tu terus balik rumah...Lunch dan dinner semuanya kat rumah...Cuma breakfast jer kat luar...Lynn memang dah kurang dah berjalan ke sana sini...Semuanya gara-gara plasenta previa type 1 yang doktor sahkan awal bulan April lepas...Jadi Lynn tak nak la jadi lagi worst...Kena la ikut nasihat doktor...

So hari Sabtu lepas Lynn pun spend la masa buat tempahan chocolate...Tak ler banyak sangat pun tapi syukur alhamdulillah sejak mulakan bisnes kecil-kecilan nie tempahan tak putus-putus Lynn terima...Mr. Hubby pun seronok jer tengok Lynn dapat tempahan...Maybe nie la yang dikatakan rezeki anak dan keluarga...

So nak tengok hasil kerja Lynn untuk tempahan kali nie...

 Set yang nie Fizah dari Rengit tempah...Sebanyak 3 set semuanya...Dan Fizah datang pick up sendiri kat rumah Lynn...


 2 set yang kat atas nie tempahan dari Kak Salina...Suami dia satu pejabat dengan Lynn...Selain 2 set yang dia tempah nie, dia ada juga tempah 2 set yang 6 pieces macam Fizah tempah tu...


Yang nie plak tempahan dari Ryna Taiping...Ada 16 pieces White Chocolate + Oreo, 5 Colourful Chocolate + Strawberry Filing dan 4 Plain Chocolate + Blueberry Filing...Lynn nak poskan oreder Ryna nie hari nie...First time Lynn nak pos chocolate tau...Harap-harap semuanya okey la...Hope tak cair dan tunggang terbalik chocolate tu...Sebab Lynn dah packing seperti mana yang diajar oleh cikgu Lynn...

Jadi itu la hasil kerja Lynn pada hari Sabtu tu...Insyaallah dalam 2 hari nie Lynn akan buat lagi tempahan...Kak Salina ada order lagi dan kali nie untuk hadiah hari jadi anak saudara dia...Nanti Lynn updatekan yer...

Heavy Rain + Heavy Traffic Light

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua...Huhuhuhuhuh...Di awal pagi Isnin nie...Johor Bahru dilanda hujan lebat dan jammed sokmo...Aduhai...Nasib baik la Lynn sampai tak lewat sangat tadi...Kalau tidak memang punch kad Lynn bertukar warna juga next month...Tak sanggup lor...Nak merasa pakai kad warna HIJAU tu...Huhuhuhuhuh...

Weekend lepas kitorang sekeluarga tak gie mana-mana pun...Lepak jer kat rumah...Mr. Hubby ada juga gie ke tempat kerja dia...Tapi Lynn memang stay kat rumah jer...Kuar sekejap jer gie beli barang untuk buat chocolate...Ada tempahan dari beberapa orang kawan...Syukur Alhamdulillah...Ada juga rezeki Lynn di situ...

Nanti Lynn updatekan citer tentang tempahan terbaru Lynn yer...Walaupun dah ada kat blog Dari Hati - Homemade Chocolate...Tapi Lynn tetap nak tepek juga kat sini...Sajer jer nak bagi korang tengok...Dan kasi up sket traffic kat blog nie...

P/S : Syok jer dengar orang gie berjalan-jalan...Nak juga joint tapi Lynn tak berani la...Lynn risaukan keadaan uri Lynn nie...Selagi tak bersalin selagi tu la larangan untuk berjalan-jalan dan bersuka ria nie akan berkuatkuasa...Huhuhuh...

April 16, 2011

Panduan Sediakan EBM Untuk Baby

Assalamualaikum...

Hari nie Lynn nak share dengan korang semua tentang panduan menyediakan EBM untuk baby...Info nie Lynn dapat dari Facebook...Jadi meh kita share sama-sama kat blog nie yer...

Haba dan kepanasan melampau boleh memusnahkan enzim, antibodi dan komponen-komponen nutrien penting dalam susu ibu.  Oleh itu perahan susu ibu yang disejukkan atau dibekukan perlu dicairkan dengan kaedah yang betul untuk mengurangkan kehilangan nutrien daripadanya.

Ikuti langkah-langkah berikut

Untuk susu perahan yang disimpan di bahagian sejuk di dalam peti sejuk:
  • Lalukan bekas/botol susu di bawah aliran air pili untuk beberapa ketika.
  • Rendam botol di dalam bekas/mangkuk berisi air panas/air didih selama 5 minit.  Jika air menjadi sejuk dan susu belum mencapai suhu yang diingin, tukarkan air rendaman dan rendam lagi untuk beberapa ketika.
  • Jika anda dapati susu di dalam botol terpisah kepada 2 bahagian, goyangkan botol beberapa ketika untuk mencampurkan bahagian-bahagian yang terpisah dan menyamaratakan suhunya.
  • Rasai suhunya sekali lagi sebelum menyusukan bayi anda.
Untuk susu perahan yang disimpan di bahagian sejuk beku (freezer)
  • Turunkan beberapa botol (kut keperluan) susu beku daripada bahagian sejuk beku(freezer) ke rak atas bahagian sejuk di dalam peti sejuk anda pada sebelah malam supaya pencairaan boleh berlaku secara perlahan-lahan.  Ini juga akan menjimatkan masa pencairan apabila hendak memberikan kepada bayi nanti.
  • Apabila bersedia untuk memberikannya kepada bayi, keluarkan 1 botol daripada petia sejuk dan cairkan serta panaskan susu seperti langkah di atas.
TIPS PENTING
  • Gunakan susu perahan yang paling lama disimpan (pastikan tarikh perahan susu dicatat pada botol/bekas sebelum menyimpan susu).  
  • Cairkan dan panaskan susu perahan hanya dalam kuantiti yang diperlukan sahaja.
  • Susu yang sudah dicairkan dan dipanaskan tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk semula (walaupun tidak diminum oleh bayi).  Susu ini perlu dihabiskan dalam masa 4 - 6 jam.
  • Susu perahan yang tidak habis diminum oleh bayi boleh disimpan (dalam suhu bilik) untuk tempoh 2 - 3 jam dan beri kepada bayi pada penyusun seterusnya.
  • Susu beku yang telah diturunkan ke bahagian sejuk peti sejuk tidak boleh dibekukan semula.  Susu ini perlu dihabiskan dalam tempoh 24 jam(dikira daripada masa menurunkannya daripada bahagian sejuk beku.
TIDAK BOLEH 
  • TIDAK BOLEH panaskan susu perahan terus di atas api dapur.
  • TIDAK BOLEH panaskan di dalam ketuhar gelombang mikro (microwave oven).
  • TIDAK BOLEH didihkan susu perahan 
  • Sebab & alasan : susu akan menjadi terlalu panas dan boleh mencerakan bayi, komposisi nutrien juga akan termusnah oleh kepanasan melampau

April 15, 2011

::Rezeki Itu Datangnya Dari ALLAH S.W.T::

Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua...Baik kawan-kawan blogger, para follower dan juga silent reader yang setia membaca setiap entry di blog Lynn nie...Syukur sangat-sangat sebab Lynn sekeluarga sihat-sihat adanya...Macam mana plak dengan korang semua?  Harapan Lynn semuanya baik-baik belaka la yer...

Hari nie dah pun hari Jumaat...Memang sekejap jer masa berlalu...Usia kandungan Lynn pun dah masuk 29 minggu...Dan sekarang Lynn dah masuk ke trimester yang ketiga...Tinggal beberapa minggu jer lagi kami sekeluarga akan menerima ahli keluarga baru...Rasa tak sabar betul nak menunggu kelahiran anak kecil ini...Sangat teruja seperti mana menantikan kelahiran Qistina pada tahun 2007 yang lepas...



Bagi Lynn dan Mr. Hubby rezeki mendapat zuriat merupakan anugerah yang tidak ternilai harganya dari ALLAH S.W.T...Waktu Lynn dan Mr. Hubby mula berkahwin dulu, Lynn hanya disahkan mengandung setelah 7 bulan bernikah dengan Mr. Hubby...Ambil masa yang agak lama juga sebab ada yang nikah kemudian daripada kami dah pun disahkan mengandung...Jadi perasaan hiba dan sedih selalu jer bertandang kat diri Lynn nie...Emosi sentiasa terganggu tapi bila dah tahu pregnant tu memang rasa bersyukur sangat...

Kelahiran Nur Qistina Farzana melengkapkan lagi kehidupan kami suami isteri...Seawal usianya sebulan lebih Lynn dan Mr. Hubby dah buat majlis aqiqah dan potong jambul...Memang rasa seronok sangat la dapat zuriat sendiri...Kami membesarkan Qistina dengan sendirinya...Hantar ke rumah mak cik Lynn sementara kami bekerja dan pada usianya 2 tahun lebih kitorang tekad untuk masukkan dia ke Tadika Ixora Ria...Kebetulan tadika tu berdekatan dengan rumah...Jadi ia agak menyenangkan buat Lynn dan Mr. Hubby...

Sepanjang tahun lepas Lynn dan Mr. Hubby berusaha untuk mendapatkan seorang lagi zuriat...Tapi ALLAH S.W.T tidak mengizinkan...Lynn hanya disahkan mengandung pada bulan Oktober 2010...Rasanya jauh juga jarak Qistina dengan adiknya yang bakal lahir pada Jun nie...Kalau ikut due, Qistina akan menerima adik sewaktu lagi 3 hari ulang tahun kelahirannya yang ke4...Haaa...Kan jauh tu jaraknya...Dah nak masuk 4 tahun baru la dapat adik...

Bagi kami berdua semua ini adalah ketentuan yang telah ditetapkan oleh ALLAH S.W.T...Hanya ALLAH S.W.T sahaja yang tahu sebab dan alasan kenapa sesuatu itu berlaku...Jadi kita sebagai umatNya seharusnya bersyukur dan redha dengan apa yang telah ditetapkanNya...Begitulah juga dalam cerita mendapatkan zuriat nie...Ada suami isteri yang dah berkahwin betahun-tahun tapi sehingga kini masih tidak memperolehi zuriat...Ada juga yang baru jer mendapat zuriat dan masih lagi kecil tapi telah diberi peluang untuk mengandung lagi...

Rezeki yang diberikan oleh ALLAH S.W.T tidak datang tanpa sebab...ALLAH S.W.T itu maha mengetahui dan Insyaallah segala-galanya akan dipermudahkan ALLAH S.W.T...Kita kena hanya selalu berdoa dan bertawakal agar ALLAH S.W.T dapat memberikan yang terbaik buat diri kita dan keluarga...Insyaallah...

April 14, 2011

Mood Kurang Baik

Assalamualaikum...
Hari nie nak inform sket kat korang...
Mood Mr. Boss tak berapa elok la...
Huhuhuhuh...
Pagi-pagi dah hangin jer...
Risau Mak Yong Lynn tengok...
Dah la hari nie Lynn terlewat punch card...
Ada accident waktu on da way ke pejabat...
Harap-harap sekejap lagi mood Mr. Boss dah okey la...
Tak sanggup nak tengok dia moody jer...
Sebab takut nanti terkena tempiasnya sekali...
Huhuhuhuh...

April 12, 2011

Petua Untuk Isteri Sentiasa Dara

Assalamualaikum semua...Hari nie Lynn ada terbaca satu petua dari Facebook tau...Dari Ensaiklopedia Petua Melayu Lama...Petua Untuk Isteri Sentiasa Dara...Memang arr sangat berguna dan boleh diamalkan nie...Jadi Lynn nak share la kat sini...

Petua Untuk Isteri Sentiasa Dara...
  1. Selepas Solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah 1 kali, Ayatul Qursi 1 kali dan Surah Al Waqiah ayat 35 - 38 sebanyak 7 kali...
  2. Tiup dalam air dan minum...
  3. Niat di dalam hati untuk menjada kecantikan dan kebahagiaan rumahtangga...
Makna Ayat 35 - 38 Surah Al Waqiah...
Ayat 35 - Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa, 
Ayat 36 - Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),
Ayat 37 - Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,
Ayat 38 - (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan

Jadi untuk semua para isteri dan ibu-ibu...Apa kata kita amalkan petua nie...Semoga kita semua mendapat manfaat darinya...Insyaallah...

April 11, 2011

Homemade Chocolate Untuk Tempahan

Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua...Weekend lepas Lynn habiskan masa dengan membuat chocolate...Sebenarnya ada tempahan dari seorang kawan...Dia nak White Chocolate + Oreo dan Marble Chocolate + Filing...Dia memang arr penggemar White Chocolate nie...Jadi Lynn buat la order yang dia nak tu...


Exactly macam kat atas tu tapi yang dia punya dalam kotak kecik sket...Ada 16 ketul chocolate...Dan kebetulan Lynn buat tempahan untuk kawan Lynn tu, Lynn pun buat la sekali sample chocolate untuk diberi kepada kawan-kawan office Lynn dan Mr. Hubby...

Selain daripada yang kat atas tu, Lynn ada juga buat chocolate yang nie...

 Yang nie kotak kecik jer...Leh muat 6 ketul...

 Yang nie kotak untuk 16 ketul...Ada macam-macam flavor...Variety of chocolate...Ada plain chocolate + filing, colorful chocolate + filing dan white chocolate + oreo...Filing Strawberry, Blueberry & Mint...

 Sama dengan yang atas tu...Cuma Lynn ubah jer chocolate kat dalam tu...Lebih lovely dan sesuai la untuk pasangan kekasih...

Yang nie yang paling besar sekali...Leh isi 35 biji chocolate beraneka flavor dan bentuk...Dan leh letak perkataan sepeti Happy Birthday, Happy Anniversary, I Love You...Terpulangla pada yang nak order...

Untuk kawan-kawan blogger semua, kalau ada yang berminat nak buat tempahan boleh la hubungi Lynn atau tinggalkan message kat shoutbox yer...Lynn belum siapkan lagi satu blog tentang chocolate nie...Tengah dalam proses pembikinan nie...Hehehehe...

April 9, 2011

Buat Per Tu?

Assalamualaikum dan salam ceria buat semua...
Korang tengah buat per tu?
Masih bersenang lenang di atas katil...
Atau tengah breakfast sekarang nie?

Erm, hari nie kitorang tak bercadang nak ke mana-mana pun...
Walaupun kat Persada ada HomeFair...
Tapi kitorang tak berminat pun nak pergi...
Sebabnya dah tentu la Mak Yong Lynn nie tak leh renyah sangat...
Kang tak pasal-pasal plak bleeding...

Insyaallah kalau kesihatan mengizinkan...
Lynn nak buat chocolate hari nie...
Nak buat sample...
Dah tu nak amek gambar chocolate tu banyak-banyak...
Nak jadikan bahan untuk blog lagi satu...
Moga ada kekuatan la nak buat semua tu...

Barang-barang nak buat chocolate dah pun Lynn beli...
Jadi memang la kena buat chocolate...
Kalau tak nanti membazir jer beli barang dan attend kelas...
Betul tak?

Sambil tu Lynn nak masak-masak juga hari nie...
Nak spend masa yang berkualiti dengan Mr. Hubby dan Qistina...
Apa program korang hari nie?
Shopping, jalan-jalan, makan-makan?
Share la dengan Lynn kat sini...

April 8, 2011

Hehehehe...Entry Khas Dari Kina...

Petang-petang nie ada la pula kawan blogger yang baik hati buat satu entry khas untuk Lynn...Rasa terharu la sangat-sangat...Semuanya gara-gara Lynn minta cadangan kawan-kawan blogger tentang baki udang galah yang masih belum dimasak tu...

Ada yang cadangkan untuk masak sambal udang, ada yang cadangkan masak kari...Tapi Kina yang baik hati nie telah buat satu entry khas...Resepi Udang Goreng Mentega Khas untuk LYNN HAMZAH...Tengok dari resepi yang Kina letak dalam entry tu, macam senang jer nak buat...Insyaallah kalau Mr. Hubby dan Qistina berkenan leh la Lynn buat nanti ikut resepi tu...


 Kat atas tu la Udang Goreng Mentega...Lynn rembat dari blog Kina...Hehehehe...Lynn pernah gak makan sekali Udang Goreng Mentega nie...Waktu tu kat Restoran Tupai-Tupai...Memang la sedap dan rasa macam nak order lagi jer...

P/S : Dari pagi hingga ke petang entry pasal udang jer kan...Hahahahahaha....

Hajat Yang Satu Nie Dah Kesampaian

Assalamualaikum dan salam sejahtera...Sihat ker korang hari nie? Okeylah...Minggu nie banyak yang menggembirakan Lynn...Tapi ada juga part yang sedih tu...Tapi tak mau share kat sini part yang sedih...Nak citer pasal yang happy-happy dulu...Apa lagi yang membuatkan Lynn happy ek...Tentu korang terfikir-fikir...Betul tak...Finally, Mr. Hubby berjaya juga membeli Udang Galah sebanyak 1kg untuk santapan Mak Yong Lynn...Hehehehehe...


Setelah puas mencari di Pontian dan Johor Bahru akhirnya kolam memancing yang dekat dengan pejabat Mr. Hubby ada reservekan Udang Galah untuk kitorang...Itupun Mr. Hubby puas menelefon tanyakan pada tauke kolam tu...Dan hari Isnin tu baru la ada stok Udang Galah tu...Harga 1 kg hanyalah RM20.00...Kira okey la tu...Memang arr mahal sket daripada udang biasa tapi dah kehendak dan keinginan Mak Yong kan...Jadi Mr. Hubby belikan la...Mr. Hubby dan Qistina pun leh makan sama...Betul tak...


 Dalam 1 kg udang galah yang dibeli tu adalah nak dekat 25 ekor...Udangnyer pun tak ler besar sangat...Sedang-sedang jer saiznyer...Jadi hari Rabu lepas Lynn pun masak la udang tu...Masak separuh jer...Lynn buat Udang Galah Masak Lemak Cili Api yang Lynn memang nak sangat makan tu dan goreng sket untuk Qistina...


Ini la rupanya Udang Galah Masak Lemak Cili Api yang Lynn masak Rabu lepas...Memang arr sedap ikut tekak Lynn...Mr. Hubby pun makan bertambah gak malam tu...Udang Galah yang digoreng untuk Qistina memang dia sorang jer yang makan...Jangan harap la Mama dan Papa dia dapat makan yang tu...Hehehehe...Jadi sekarang nie masih ada separuh lagi Udang Galah yang masih belum dimasak...Erm, duk terfikir plak nak masak resepi apa Udang Galah nie...Takkan nak masak Lemak Cili Api lagi...Nak gak try masak resepi lain...

P/S : Korang bagi sket cadangan nak masak apa baki Udang Galah tu...

April 7, 2011

Yieeehhhhaaa...

Syukur Alhamdulillah...
Isnin lepas Lynn baru jer terima something...
Jeng jeng jeng...
Nuffnang dah poskan Lynn cheque kedua Lynn...
Seronok sangat...


Walaupun jumlahnya tak seberapa...
Tapi kira okey la tu...
Dengan berblogging Lynn boleh dapat RM kan...
Tak der nyer dermawan yang sajer2 nak bagi RM kat kita...
Betul tak?

Untuk Tuan Nuffnang...
Tq so much yer...
Saya akan selalu upkan traffic blog supaya ada iklan Nuffnang berkunjung dan lekat menjadi BE kat blog saya yang tak seberapa nie...
Hehehehehe...

Okeylah...
Nak isi borang cheque nie...
Nanti nak minta adik office boy kat pejabat Lynn nie bank in kan...

P/S : Korang ada dapat cheque dari Nuffnang x?

Kisah Demam + Placenta Previa Type 1

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua kawan-kawan blogger...Tq sebab korang sudi juga menjejakkan kaki ke blog Lynn nie walaupun 2 hari Lynn tak update...Sebenarnya selama 2 hari yang lepas Lynn amek cuti...Hari Selasa amek cuti sebab my little darling Qistina demam...Dia start demam dari hari Isnin lagi...Then malam tu memang Lynn dan Mr. Hubby tak tidur sangat sebab asyik monitor suhu badan dia...

Demam dia kali nie susah sket nak kebah...Petang Isnin waktu kitorang bawa dia ke Klinik Siti Fatimah, doktor dah masukkan ubat bontot...Selalunya dia akan berpeluh2 bila dah masukkan ubat tu...Tapi sehingga 4 jam lepas tu badan dia masih panas...Jadi dalam pukul 10.30 malam kitorang bagi dia ubat demam...Dengan harapan lepas bagi ubat dia akan berpeluh sket...Huhuhuhuh...Pun sama juga...Demam dia tak kebah...Kitorang lap badan dan kepala dia dengan tuala basah...Akhirnya dalam pukul 3.00 pagi kitorang decide untuk masukkan ubat bontot sekali lagi...

Dah nekad dah...Kalau demam dia still x kebah dan dia tak berpeluh memang kitorang akan bawa dia ke klinik atau hospital terus...Tapi dalam pukul 4 lebih tu Lynn rasa dia berpeluh dan mengadu tak selesa...Kitorang memang x on kipas malam tu...Sebab nak bagi dia berpeluh...Dan akhirnya ubat bontot yang dimasukkan jam 3.00 pagi tu berfungsi dengan sepenuhnya...Demam Qistina kebah dan esok pagi dia dah excited nak ke Tadika...

Kitorang tak bagi dia pergi ke Tadika hari Selasa tu...Sajer nak bagi dia rest kat rumah...Lynn dan Mr. Hubby pun nak rest juga...Kebetulan pada hari Rabu yakni semalam Lynn memang dah apply cuti untuk hadir pemeriksaan doktor di Hospital Sultanah Aminah...Jadi boleh la rest sket kan badan tu sket...Dan tenangkan emosi sebab hari Rabu ada scan untuk tengok kedudukan uri...

Hasil daripada pemeriksaan doktor semalam, pregnancy Lynn kali nie disahkan Placenta Previa Type 1 - Low Lying...Dua kali doktor scan perut Lynn semalam tau...Puas la diorang godek sana godek sini...Sampai Lynn terasa juga sakit dengan tindakan doktor tu...Huhuhuhuh...Geram betul...


Bila dah tahu Placenta Previa Type 1 sepatutnya doktor tu tak payah la nak godek lebih2 kan...Sebab uri nie kan sensitif...Dia boleh plak tekan-tekan perut Lynn nie nak tengok kedudukan kepala baby kat mana...Bila dah comfirm kedudukan kepala baby boleh plak ditekan-tekan lagi tanya sakit ke tidak...Dengan tindakan doktor tu mulanya tak sakit terus la terasa sakit sket...

Dah setengah hari kat hospital, Lynn pun balik rumah tapi sempat lagi menyinggah gie beli barang buat chocolate kat Taman Perling...Sampai rumah lebih kurang kul 4.00 petang...Terus jer amek Qistina...Seronok jer Qistina semalam sebab kitorang amek dia awal...Hehehehehe...Selalunya dalam pukul 6 atau 6 lebih baru kitorang amek dia...Tapi semalam awal 2 jam plak...Okey la tu...Dia leh spend masa kat rumah plak kan...

Jadi hari nie baru Lynn dapat update blog dan status di FB Lynn...Kalau ada di antara korang yang pernah alami Placenta Previa macam Lynn nie leh tak sharekan petua ada supaya uri tu boleh naik ke atas...Lynn tak nak la uri tu makin turun...Lynn nak bersalin secara normal dan harap sangat segalanya akan okey...Next month akan ada second scan lagi...Harap-harap sangat waktu tu no more Placenta Previa lagi...

April 4, 2011

Masih Tak Jumpa Lagi...Huhuhuhu...

Assalamualaikum semua...Untuk korang yang mengikuti blog Lynn nie, sure korang tahu kan yang Lynn nie memang teringin sangat nak makan Udang Galah Masak Lemak Cili Api...Rasanya dah 2 bulan dah Lynn teringin nak makan lauk nie...Tapi sehingga kini Lynn masih tak berjumpa lagi dengan udang galah nie...Kenapa la susah sangat ek nak cari udang galah nie...


Ahad lepas Mr. Hubby dah bawa Lynn dan Qistina ke Pontian...Ada yang cakap udang galah nie ada orang jual kat Pontian...Puas juga kitorang mencari kat Pontian tu...Tapi tak juga jumpa-jumpa orang yang jual udang galah nie...Sudahnya kitorang bertiga balik rumah dengan perasaan yang hampa...Yang paling frust sekali dah tentu la Mr. Hubby sebab tak dapat nak belikan udang galah nie untuk Lynn...

Seriously Lynn tak ler rasa macam mengidam sangat nak makan...Cuma Lynn teringin jer...Dan sehingga kini masih lagi tercari-cari udang galah nie...Kalau tak silap Lynn dekat Kota Tinggi pun ada kolam pancing udang galah nie...Harap-harap ada la rezeki Lynn nak makan Udang Galah Masak Lemak Cili Api macam kat bawah nie...Huhuhuhuh...Sedapnyer...Terliur Lynn...


Korang tahu tak kat mana nak cari udang galah nie? Kalau tahu please inform yer...

Hati Berbunga-Bunga

Owh...Alangkah berbunga-bunga hati Lynn nie...Sebab blog Lynn nie dah mesra kembali dengan Nuffnang...Rasa seronok sangat sebab pagi tadi bila log in ke akaun Nuffnang, Lynn tengok ada BE baru yang menyinggah...


Jadinya sekarang nie dah ada 2 BE la yang tengah running kat blog Lynn nie...Kena rajinkan diri berblogging dan upkan traffic lagi la...Mana tahu nanti ada BE lain yang bertandang...Hehehehehe...Terima kasih la kat korang semua sebab rajin menyinggah kat blog Lynn nie...Kalau korang datang ke blog Lynn nie rajin-rajin la tinggalkan jejak yer...Insyaallah Lynn akan bertandang semula ke blog korang...

Belajar Menambah Pendapatan

Assalamualaikum...Apa khabar korang semua? Sihat tak hari nie? Setelah 2 hari bercuti dan bersenang lenang kat rumah dah tentu ada di antara korang yang payah nak bangun gie kerja hari nie kan...Hehehehehe...Tapi syukur alhamdulillah Lynn sekeluarga okey jer hari nie...Qistina pun bangun awal hari nie sebab malam tadi seawal kul 8.30 malam dia dah tidur...

Apa aktiviti korang weekend lepas? Jalan-jalan, makan-makan, masak-masak atau melepak jer kat rumah? Tentu korang having fun kan bersama orang tersayang kan...Last Saturday Lynn dengan sokongan padu dari Mr. Hubby telah melakukan satu keputusan yang mungkin boleh merubah hidup Lynn dan keluarga di masa hadapan...Selama nie Lynn memang payah sket nak melabur duit untuk hal-hal macam nie...Tapi entah kenapa kali nie Lynn betul-betul tekad...Dan Mr. Hubby merupakan orang yang paling setia memberikan dorongan dan semangat untuk diri Lynn...

Korang nak tahu apa yang Lynn buat?  Lynn pergi kelas membuat homemade chocolate...Sebenarnya Lynn dah lama nak pergi kelas nie tapi masa dan keadaan tak mengizinkan...Jadi lepas jer cari google cikgu yang boleh mengajar kat JB nie maka Lynn pun decide nak gie kelas hari Sabtu lepas...Untuk pengetahuan korang Lynn sorang jer anak murid untuk hari tu...Dan Lynn amek kelas dari kul 11.00 pagi - 3.00 petang...Lama kan...Tapi cara pembelajaran memang tak menyusahkan dan memenatkan Lynn pun...Malah Lynn rasa seronok dan enjoy jer sepanjang kelas berlangsung...

Cuma ada kalanya Lynn rasa kekok la sket bila mula-mula belajar tu...Tapi dengan berkat kesungguhan dan fokus Lynn sepanjang beberapa jam tu akhirnya Lynn berjaya melaksanakan beberapa pieces chocolate homemade...Lynn memang teruja giler tengok hasil chocolate yang dah siap tu...Rasa berbaloi sangat spend duit untuk belajar buat homemade chocolate nie...

 Bergambar dekat rumah cikgu...Waktu buat chocolate tu Lynn tak sempat nak amek gambar...Nak fokus kan...Hehehehe...

 Rasanya nak dekat 60 - 70 biji juga chocolate yang Lynn dapat siapkan waktu kelas tu...Bermacam-macam bentuk dan jenis yang Lynn buat...Dan untuk pengetahuan korang setiap chocolate yang Lynn buat ada filings tau...Ada filings strawberry, blueberry, mint, oreo, mocca, peanut...Dah macam chocolate Cadbury tau...Memang arr sedap...

 Lynn paling suka buat chocolate yang nie...Memang simple dan sekejap jer siapnya...Hehehehe...

 Nak buat yang strawberry nie agak rumit sket...Tapi budak-budak suka sebab colourful kan...Hehehehe...

 The green rose memang easy...Tapi yang colourful tu rumit pembuatannya...Nak kena concentrate dan fokus betul2...Kalau tak comot dan tak kemas jadinya...

Yang ini gred A chocolate...Sangat-sangat rumit dan memang memerlukan kesabaran...Cara buat tak sama dengan chocolate2 kat yang kat atas tu...Nasib baik la cikgu Lynn baik hati...Dia la yang tolong Lynn...Tq so much yer cikgu...

Lynn juga diajar untuk cara membuat chocolate box...Chocolate box nie boleh dijadikan hantaran dan hadiah...Memang so lovely...Nak makan pun rasa sayang kan...Hehehehe...

Tujuan utama Lynn belajar buat homemade chocolate nie adalah disebabkan Lynn nak jadikan ia sebagai salah satu cara untuk menambahkan pendapatan keluarga...Mana la tahu ada rezeki Lynn dengan cara nie...Feedback dari rakan-rakan sepejabat Lynn dan Mr. Hubby pun okey sangat-sangat...Masing-masing tak percaya Lynn buat chocolate nie...Dan kawan sepejabat Mr. Hubby dah pun minta harga untuk setiap chocolate nie...

Tapi Lynn nie masih baru lagi belajar...Hope ada peluang dan rezeki Lynn dalam pembuatan chocolate homemade nie...Korang semua doakan Lynn yer...Dan kalau ada di antara korang yang berminat leh la contact Lynn yer...Lynn bagi special price untuk kawan-kawan blogger...Hehehehe...Okeylah...Take care semua...Nanti Lynn update lagi yer...

April 1, 2011

Dah April Dah

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...Syukur alhamdulillah hari nie masih lagi kita berkesempatan hidup di muka bumi ALLAH S.W.T. ini...Dan hari nie juga merupakan hari pertama dalam bulan April 2011...Sekejap jer masa berlalu...Dah pun masuk suku kedua tahun 2011 nie kan...Rasanya macam baru semalam munculnya tahun baru 2011...

So macam mana dengan azam dan wishlist korang sepanjang tahun 2011 nie...Ada yang dah tercapai ker?  Bagi diri Lynn secara peribadinya hanya satu jer yang baru tercapai...Impian untuk memiliki peti ais baru 2 pintu...Haaa...Yang tu dah tercapai pada bulan Februari lepas...Peti ais biasa-biasa jer...Tak ler semewah macam peti ais kat bawah nie...
 

Kalau la dapat peti ais secun macam kat atas tu memang happy sokmo la Lynn...Mau tidur sebelah peti ais agaknya seminggu...Hahahahaha...Tapi yang mampu untuk dimiliki hanya la peti ais 2 pintu yang biasa jer dan banyak jasanya untuk Lynn sekeluarga...Dan harapnya setelah mendapat baby nanti lagi bertambah la jasa peti ais tersebut sebagai salah satu tempat untuk storage EBM untuk baby...Insyaallah...

Impian Lynn dan Mr. Hubby untuk menambah ahli keluarga juga akan tercapai dengan kelahiran cahaya mata kami yang kedua insyaallah pada bulan Jun 2011 nie...Mengimpikan seorang anak yang cukup sempurna dan sihat fizikal dan mental merupakan impian yang sungguh tinggi buat diri kami berdua...Tak sabar rasanya nak menimang cahaya mata kedua kami...Dan lately nie Mr. Hubby pun dah sibuk mengajak shopping barang keperluan baby yang masih belum dibeli...Asal jumpa jer kedai baby sure Mr. Hubby akan spend duit untuk persiapan dan kelengkapan baby kami...


Azam dan wishlist lain yang masih belum dicapai untuk tahun 2011 nie Lynn harap sangat Lynn dapat capai sebelum habis tahun 2011...Antaranya impian untuk memasuki Universal Studio Singapore...


 

Feedback dari rakan-rakan yang pergi ke USS nie memang sangat menyeronokkan...Tak dapat nak jejak kaki ke Disneyland tapi dapat pergi ke USS dulu pun jadi la...Dan jarak antara JB dan Singapore bukan la jauh mana pun...Cuma masa dan keadaan jer yang belum mengizinkan lagi...Dan cadangan untuk menjejakkan kaki di USS nie maybe tercapai pada hujung tahun nanti...Bila baby dah lahir dan boleh dibawa berjalan...Baru la seronok sket kan...Hehehehe...

So macam mana plak dengan korang semua? Ada yang dah tercapai atau masih belum lagi...Walau apa pun, kita masih mempunyai masa dalam 8 bulan untuk melengkapkan segala azam dan wishlist yang kita impikan untuk tahun 2011 nie...Berusahalah bersungguh-sungguh dan insyaallah berkat dari usaha yang kita buat pasti akan membuahkan kejayaan dan hasil yang kita impikan...Insyaallah...