March 31, 2011

Red Velvet Cake

Tadi Lynn ternampak cake nie kat blog MamaGee...
Nampak menariks giler...
Sebelum2 nie pernah gak Lynn dengar pasal cake nie...
Tapi tak pernah plak Lynn teragak nak makan...
Hari nie lepas Lynn google image cake nie...
Huwaaaaarrrrrghhhh...
Rasa macam teringin sangat la...
Nak sangat-sangat merasa...
RED VELVET CAKE...


Yang macam kat dalam gambar tu...
Huhuhuhuhuh...
Kat mana nak cari kalau kat JB nie ek?
Kalau tak der jual kat kedai ada tak sesiapa yang pandai buat...
Nak sangat rasa cake nie...

BE Baru Dari Nuffnang

Morning semua...
Korang dah sarapan ker?
Lynn hari nie dah sarapan awal-awal lagi...
Sajer sarapan awal hari nie...

Syukur alhamdulillah...
Akhirnya ada BE baru yang bertandang kat blog Lynn nie...
Itulah seketul BE yang Lynn dapat tahun nie...
Rasa syok sangat sebab dah lama x merasa BE dari Nuffnang...


 Ingatkan Nuffnang dah merajuk dengan Lynn...
Sebab dah lama giler tak berkunjung kat blog nie...
Huhuhuhu...
Tapi last Monday Lynn tengok ada BE baru kat akaun Nuffnang Lynn...
Seronok sungguh ler...
Rezeki baby nie...

 Lynn dapat BE dari DIGI...
Yang ada Justin Bieber tu...
Rasanya ramai juga kawan blogger yang dapat...
Betul tak?

 
Harap-harap Lynn dapat la maintainkan traffic blog nie...
Dan kalau boleh setiap hari biar la makin naik RM kat akaun Nuffnang Lynn tu...
Leh gak shopping apa yang patut dengan duit Nuffnang nie...
Hehehehehe...

Owh yer...
Tadi Lynn dapat email dari HSBC...
Cheque Nuffnang Lynn diorang dah poskan...
Maybe dalam minggu depan dah dapat la cheque untuk 2nd payment Lynn...
Walaupun tak seberapa tapi Lynn sangat suka yer...

P/S : Hari nie dah genap 27 minggu Lynn preggy...Tidur malam dah semakin tak lena...Next week ada appointment dengan doktor di Hospital Sultanah Aminah...Doktor nak tengok kedudukan uri...Harap-harap semuanya okey la yer...Insyaallah...

March 30, 2011

Luahan Hati

Entry petang nie merupakan entry luahan hati yer...Lynn dah lama rasanya tak luahkan perasaan kat blog nie...Tapi hari nie Lynn nak luahkan juga...Mana la tahu ada di antara mereka yang baca blog nie dan faham apa yang Lynn luahkan di sini...Untuk kawan-kawan blogger semua, korang baca la yer...Mana tahu korang boleh bagi pendapat ker...

Sejak akhir-akhir nie Lynn rasa keadaan di office nie makin membosankan...Dah nak dekat sebulan dah keadaan nie macam nie rasanya...Mood Lynn nak bekerja pun agak terbantut disebabkan hal nie...Bila dah dicampur tolak dengan MC 9 hari tu maka rasanya setengah bulan juga la Lynn merasa dullnya...Lynn sebenarnya kalau boleh malas nak amek pot tentang hal-hal yang remeh nie...Tapi tak boleh...Sebab kadang-kadang tu hal yang remeh macam nie terkena gak kat batang hidung Lynn sendiri...

Punca jadi macam nie sebab insan-insan yang bermuka-muka kat pejabat nie dah makin ramai...Kalau dulu sorang dua jer tapi sekarang nie dah makin merebak dah...Dulu pernah gak terjadi hal macam nie tapi kali nie lagi worst...Lynn pun sakit hati bila tengok perangai diorang nie...Tapi Lynn malas nak sound diorang sebab bagi diri Lynn no body perfect...Mungkin ada sebab diorang nie jadi macam nie...Mungkin juga diorang nie tak cukup kasih sayang dan perhatian dari orang-orang yang ada dalam hidup diorang...Tu yang bila sampai kat pejabat start la nak merapu yang bukan-bukan...

Dan kat pejabat Lynn nie ada yang berperangai suka sangat menjaga tepi kain orang dan spread the news macam dia la ajen CNN yang paling bagus...Asal ada citer baru jer pasal office start la nak inform kat orang lain...Kalau boleh nak letak kat front page Utusan Malaysia ataupun Berita Harian baru ler nak berhenti bercakap...

Mungkin orang tu tak sedar yang tindakan dia tu boleh membuatkan orang lain kat office nie porak peranda...Bagi diri diorang ikut suka dia jer nak bercakap dan melontarkan kata-kata...Ada aku kisah...Macam tu la kiranya...Bagi diri Lynn memang la dia tak kisah kan sebab bukan citer dia yang dia jajakan tapi citer orang lain...Kadang-kadang tu yang tak betul pun nak dijaja sama...

Alahai...Memang bermasalah sungguh betul la insan-insan macam nie...Lynn sendiri tak terkata apa bila tengok diorang nie berperangai macam nie...Masing-masing bukannya budak baru lepas dapat result SPM...Masing-masing dah dewasa tapi masih juga berperangai macam budak-budak...Bila Lynn ceritakan hal nie pada Mr. Hubby, nak tahu apa yang Mr. Hubby cakap?

Sayang, better u buat hal sendiri jer kat office tu...Jangan amek pot sangat apa yang diorang citerkan...In fact u pun ada bilik sendiri kan...Jadi kalau tak der urusan yang penting u tak yah la kuar dari bilik u...Biarlah orang nak kata u sombong ke apa tapi berdiam diri tu lebih baik daripada u pun involve sama dengan orang-orang macam tu...

Ha...Itu la yang Mr. Hubby cakap...Memang betul la cakap Mr. Hubby tu...Tapi sampai bila keadaan nie nak jadi macam nie...Lynn memang tak kan jadi orang yang sibuk sama dalam hal nie...Lynn tak kan nasihatkan saper-saper pun pasal hal nie...Biarlah orang tu sedar sendiri...Lynn akan berdiam diri jer sehingga Lynn rasa puas...Apa yang penting semua kerja-kerja Lynn settle dan Lynn dapat menjalankan tugas dengan sempurna...

Lynn tahu sampai masanya nanti diorang nie akan berhenti sendiri...Cuma masa tu jer belum tahu bila...Mungkin hari nie, esok, lusa, minggu depan, bulan depan, tahun depan atau diorang nie memang tak kan berubah sampai bila-bila pun...Mana la Lynn tahu kan...Rambut sama hitam tapi hati lain-lain...

P/S : Agak-agak korang kalau orang-orang yang teraniaya tu jadi CNN pulak dan spread news pasal diorang, apa agaknya respons diorang ek?  Marah? Bengang?

Celebrate Raziq 7th Birthday

Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua pembaca blog Lynn nie...Syukur alhamdulillah Lynn sekeluarga dikurniakan kesihatan dan kesejahteraan daripada ALLAH S.W.T...Harap-harap korang pun sama la yer...Lynn doakan korang semua sihat-sihat dan happy-happy selalu...Hehehehehe...

Hari nie Lynn nak share citer tentang Celebration Birthday adik sepupu Lynn yang sorang nie...Dah lama dah program nie berlangsung...Kalau tak silap Lynn pada 5th Mac yang lepas...Sebenarnya auntie dan uncle Lynn tak bercadang pun nak buat celebration macam nie...Cuma pada hari tersebut kitorang duk melepak kat rumah auntie dan uncle Lynn nie...Jadi sebelum kitorang nak ke rumah dia di Bandar Seri Alam tu, auntie Lynn call dan minta tolong dengan kitorang belikan cake SR untuk birthday boy...Not a big deal right...Setakat nak tolong belikan tak der hal punya...

Ingatnya nak potong cake tu kat rumah jer...Tapi uncle Lynn beria-ia mengajak ke KFC Tesco Seri Alam...Padahal kitorang dah puas melantak Asam Pedas Ikan Parang yang atuk Lynn masak waktu kat rumah auntie Lynn tu...Jadinya kitorang semua ikutkan jer...Even uncle Lynn pun dah standby dah kat Tesco Seri Alam tu...So lepas maghrib kitorang terus la ke Tesco Seri Alam...

 Birthday Boy...Raziq yang dah pun 7 tahun pada hari tu...

 Qistina with her auntie...Adibah nie anak makcik Lynn yang duk kat Wangsa Maju...

 Masing-masing sibuk duk mengambil tempat...Nasib baik la uncle Lynn dah datang dulu dan belikan semua makanan siap-siap...Jadi tak der la kitorang nie tertunggu-tunggu kan...

Sebelum start majlis masing-masing nak posing dulu...

 Yang penting dalam sesuatu majlis dah tentu la bacaan doa...Tak kisah la baca doa makan sekali pun...Yang penting ada bacaan doa agar majlis diberkati ALLAH S.W.T...

 Model Bam-Bam Lynn pun joint juga yer...Danial Mikail yang sangat-sangat gebu nie memang baik jer sepanjang majlis...Tak merengek pun...Hehehehe...

 Birthday Cake form Secret Recipes...Kitorang sekeluarga memang tak kan beli cake lain la...SR juga yang menjadi pilihan di hati...

 Tersipu-sipu jer Raziq sebab kitorang nyanyi lagu Happy Birthday kuat-kuat sampai orang lain pun excited nak blow candle tu...Hehehehe...

 Time to cut the cake...Dah tentu la ibu dia kena tolong...Kalau tidak habis hancus cake tu dikerjakan...

Ada juga terselit gambar atuk kat sini...Atuk Lynn nie payah sket nak bergambar...Dia x suka dunia glamour okey...

Setelah selesai jer majlis potong cake maka kitorang pun makan la KFC...Sangat-sangat la kenyang perut kitorang semua hari tu...Dah puas makan asam pedas sambung plak makan KFC...Mak Yong macam Lynn nie walaupun banyak makanan di hadapan mata makan kena ala kadar jer...Tak leh nak lebih-lebih sangat...Kang x pasal-pasal tak leh nak bergerak dah...Terus jer jadi ular sawa kat KFC tu...Payah la gitew...Huhuhuhu...

 The kids dah sibuk main kat playground sesudah selesai makan kat KFC...Qistina memang happy sokmo bila dapat jumpa unlce dan auntie dia...Sebab diorang kan budak-budak...Jadi cepat jer mesra...Makan pun boleh lupa kalau dah main tu...

Kitorang gerak balik ke rumah lebih kurang jam 10.00 malam...Terus jer ke rumah makcik Lynn di Taman Universiti...Auntie dan unlce Lynn suruh hantar KFC dan cake yang tak habis tu ke rumah makcik Lynn...Makcik Lynn sekeluarga tak dapat nak joint sebab jaga menantu dan cucu baru...Nanti Lynn update pasal kehadiran 2 baby baru dalam family kitorang yer...Cukup sampai sini entry pagi nie...Ada masa Lynn update lagi...Take care semua...Muaaahhhss...

March 29, 2011

Check Up Lagi

Asssalamualaikum...Lynn baru jer masuk kerja nie...Hari nie ada check up kat Klinik Kesihatan Tampoi...Selalunya Lynn check up kat Klinik Desa Kangkar Pulai, tapi kali nie di klinik kesihatan plak...Dan check up kali nie Lynn jumpa doktor...Almaklumlah sejak dah ada kes nie, maka rutin check up dah makin kerap la...Next week pun ada appointment doktor juga...Kat hospital...Tapi tu nanti-nanti la Lynn citer yer...

Nak tahu keputusan check up hari nie? Huhuhuhuhu...Terkejut la Lynn bila dapat tahu berat terkini Lynn...Alahai...Dah 70 kg dah...Baru jer nak masuk 27 minggu...Nie macam mana la nanti kalau dah sarat...Entah berapa la berat Lynn sebelum bersalin nanti...Last pregnant berat Lynn cecah 76 kg tau...Harap-harap kali nie tak ler cecah sampai 76 kg tu...Jenuh la nanti nak turunkan berat badan...Huhuhuhuh...

Nak kata Lynn kerap makan tak pulak...Makan pun dalam portion yang biasa jer...Jarang sangat la Lynn makan bertambah...Tapi berat nie tetap gak naik...Doktor pun tak scan hari nie sebab next week appointment kat hospital dah tentu akan kena scan sebab nak tengok kedudukan uri...Cuma doktor ada cakap kalau ada darah kuar lagi doktor suggest terus ke hospital...Tapi sejak kuar hospital last 2 week darah dah tak kuar dah...Hope semuanya okey la...

Dan keputusan HB darah pun sangat tak elok...Just 10.3 jer...Kalau kat Klinik Desa Kangkar Pulai dah kena bebel dah dengan nurse yang buat check up tu...Tapi sebab hari nie jumpa doktor maka doktor bagi pil tambah darah...Amek kamu...Maka kena la makan ubat yang doktor bagi tu...Tapi baru nie la Lynn dapat pil tambah darah tau...Sepanjang mengandung nie just makan Obimin dan Folic Acid jer...Then beli Neurogain...Tapi start hari nie dah tambah la lagi satu pil...Jadinya semua sekali 4 pil la sehari Lynn kena makan sekarang nie...

Next check up pada 19 April nie di Klinik Desa Kangkar Pulai...Dan Lynn kena puasa malam 18 April tu sebab next day kena amek darah untuk ujian MGTT...Waktu awal preggy hari tu dah buat dah ujian nie...Dan result okey...Tak der kencing manis pun...Harap untuk next test nie pun okey juga la yer...Erm, okey la...Lynn nak buat kerja-kerja yang dah tersusun kat atas meja nie...Insyaallah akan update lagi nanti...Take care semua...

March 28, 2011

Just Simple Celebration

Assalamualaikum...Last Saturday seperti yang korang maklum merupakan anniversary Lynn dan Mr. Hubby yang ke 5...Tq so much la untuk semua kawan-kawan blogger yang wish Lynn dan Mr. Hubby yer...Disebabkan masalah kesihatan yang Lynn alami dan atas nasihat doktor yang tak bagi Lynn renyah sangat, maka celebration untuk anniversary tahun nie hanya simple sahaja...Walaupun simple kitorang having fun dan happy...

Seawal jam 12.00 tengah malam 26 Mac 2011 tu, Mr. Hubby dah wish happy anniversary untuk Lynn...Waktu tu Lynn dah pun membuta sebab letih sangat...Jadi in return i wish juga Mr. Hubby dalam keadaan mamai...Then tak lama lepas Mr. Hubby wish sekali lagi dia kejutkan Lynn sebab nak inform yang dia kena berkawal malam tu...Rasanya dalam pukul 4.00 pagi baru dia balik rumah...

So pagi-pagi Sabtu tu Lynn dah tentu la bangun awal sebab dapat cukup tidur dan rehat...Lynn dalam keadaan segar bugar wish secara proper kat Mr. Hubby...Hehehehehe...Then lepas tu Mr. Hubby sambung tidur balik dan Lynn plak dengan rasa cekal dan semangatnya memasak Spaghetti Bolognese untuk sarapan pagi kitorang hari tu...Kitorang just sarapan kat rumah dan habiskan masa dengan menonton TV jer pagi tu...

Tengahari tu kitorang pun bersiap-siap nak kuar...Tapi lepaskan dulu solat Zuhur kat rumah baru la kitorang kuar menuju ke Jusco Taman U...Kitorang just celebrate kat SR jer...Teragak juga nak celebrate kat SR Jusco Bukit Indah atau SR Jucso Tebrau City tapi keadaan kesihatan Lynn tak mengizinkan...Jadi gie yang dekat jer la...Sambil tu boleh juga beli barang-barang baby yang masih belum dibeli...

 Anak dara nie makin hari makin manja...Kat dalam Jusco pun minta dukung dengan papa dia...Nanti bila dah ada baby entah macam mana la gayanya...Huhuhuhu...

Apesal la boleh pejam mata plak anak dara nie...Spoil jadinya gambar dengan dia hari tu...

 Puas memujuk suruh dia posing sorang-sorang...Itupun posing biasa2 jer...

 Cake pun kitorang just amek 2 jer...Sebab kalau beli sebiji dah tentu la tak der saper nak makan...Mr. Hubby choose Chocolate Lava dan Qistina amek  Chocolate Chip Walnut...Lynn tak amek cake sebab takut tak habis makan jer nanti...Sempena 5 tahun anniversary Lynn dan Mr. Hubby makan ada la 5 batang lilin...Jadi la tu...

 Qistina dengan Chocolate Lava papa dia...Macam sambut birthday dia la plak...Hehehehe...

 Mr. Hubby pesan Cappuccino untuk minum hari tu...

 Chocolate Chip Walnut yang diconquer Qistina hari tu...Bukan makan sangat pun...Dia cuma suka makan fresh cream tu jer...

 Air untuk Mak Yong...Hehehehehe...Ice Blended Mocha...Qistina dah menjeling jer waktu waitress tu hantar...Sudahnya kongsi berdua dengan anak dara tu...

 Mr. Hubby choose Tom Yam Noodles...Memang sedap menu nie...Pedas pun boleh tahan...

 As i wish nak makan sangat...Curry Mee...Memang terbaik dan sangat berpuas hati...

Selain daripada tu, Qistina choose to eat Alphabet Fries...Sambil makan sambil tu dia mention huruf apa yang dia jumpa...Walaupun gie makan tapi dapat juga tengok ability dia untuk mengingat huruf-huruf yang ada tu...Hehehehe...

Kitorang spent masa nak dekat sejam juga kat SR tu...Then lepas jer puas makan dan melepak kat SR, kitorang masuk Jusco...Beli 2 set baju untuk baby, t-shirt for preggy mommy, dan beberapa barang lain...Insyaallah kalau ada kesempatan dan sihat, kitorang akan gie cari lagi barang-barang baby dan barang-barang yang nak Lynn nak gunakan dalam pantang nanti...Memang sajer beli sikit2 sebab tak nak la nampak memborong sangat...

Mr. Hubby kata lepas bersalin dan dapat baby nanti baru la kitorang akan gie jalan-jalan ker...Waktu tu pun dah tentu la lagi seronok sebab dah bertambah ahli keluarga...Lagi la fun kitorang nak celebrate...Jadi itu jer la citer simple celebration untuk 5th anniversary Lynn dan Mr. Hubby...Nanti ada masa Lynn update lagi yer...Take care semua...

March 26, 2011

Happy 5th Anniversary

Assalamualaikum semua...

Hari nie Lynn memanjatkan rasa syukur yang tidak terhingga...Kerana hari nie merupakan hari ulang tahun perkahwinan Lynn dan Mr. Hubby yang ke 5...Semoga kasih sayang di antara kami berdua akan sentiasa mekar dan kekal hingga ke akhir hayat...Buat diri Lynn, Mr. Hubby merupakan suami yang sungguh bertanggungjawab dan Lynn sungguh bahagia menjadi isterinya...Sentiasa berada di sisi Lynn sewaktu Lynn memerlukan...Lynn sentiasa berdoa agar ikatan suci di antara kami ini kekal untuk selama-lamanya...

Insyaallah...


For My Lovely Husband, 
I Love You So Much...
I Miss You Forever...
Happy 5th Anniversary for both of us...
Muaaahhhhsss...

March 25, 2011

Setelah 9 Hari MC

Assalamualaikum...
Syukur alhamdulillah...
Akhirnya Lynn dapat bekerja semula...
Setelah menghabiskan MC selama 9 hari...
3 hari di Wad Timur 3 Hospital Sultanah Aminah...
dan 6 hari di rumah tercinta...
Semuanya gara-gara bleeding disebabkan uri rendah...
Walaupun pada mulanya Lynn tak nak stay kat wad...
Tapi atas nasihat doktor Lynn ikutkan jer...
Semoga lepas nie tak der lagi rekod ditahan wad...
Sehingga la nak bersalin nanti...
Insyaallah ada masa Lynn akan ceritakan...
Semua pengalaman Lynn sepanjang 9 hari MC nie...
Nak fokuskan pada kerja-kerja Lynn dahulu...
Take care semua...

March 15, 2011

Big Clap For Them

Assalamualaikum semua...Lepas jer sarapan pagi di Parit Raja, kitorang bertiga terus menuju ke Square One Batu Pahat...Amek masa dalam 20 minit juga dari Parit Raja ke tempat yang kitorang nak tuju...Sebenarnya dalam fikiran Lynn dan Mr. Hubby kitorang datang Batu Pahat nie sebab nak jumpa our buddies Zalee & Ezmad...Tapi diorang sibuk la plak pagi tu...

Jadinya kitorang terus proceed untuk buat aktiviti yang tak dirancang...Kitorang gie tengok Hikayat Merong Mahawangsa...Filem tu start kul 12.30 tengahari dan kitorang dah mula terpacak depan MBO @ Square One Batu Pahat seawal jam 11.00 pagi...Berjanggut la nak menunggu...Huhuhuhu...

Hari nie Lynn nak bagi big clap untuk semua yang menjayakan filem Hikayat Merong Mahawangsa...OH MY GOD...Filem ini memang sangat terbaek dan Lynn sangat berpuas hati dengan hasil kerja YUSRY KRU nie...Filem ini juga membuka mata semua bahawa anak melayu juga dapat melakukan yang terbaik seperti filem-filem di Hollywood...Memang berbangga tahap gaban la Lynn bila tengok filem nie...


Agak-agak korang kenapa Lynn memang nak sangat tengok filem nie?  Kegilaan Lynn nak menyaksikan filem nie adalah disebabkan ini merupakan salah satu karya terbaik dari YUSRY KRU dan jalan cerita filem nie memang bagus...

 Dengan barisan pelakon yang mantap memang membuatkan filem ini berjaya keseluruhannya...Bagi Lynn tak der cacat celanya dalam filem nie...Memang sangat sangat terbaik dan sungguh tak rugi melaburkan wang RM20 untuk amek copule seat di MBO @ Square One Batu Pahat Sabtu lepas...

Watak Merong yang dilakonkan oleh Stephen Rahman Hudges memang mantap dan yang paling Lynn menyampah sekali dengan watak Kamawas yang dilakonkan oleh Khir Rahman...Memang menyakitkan hati tau...Kat bawah nie ada a few pics dari filem Hikayat Merong Mahawangsa...




Untuk korang semua yang masih belum pergi tengok filem nie, Lynn sarankan agar korang gie tengok hasil karya terbaru dari KRU nie...Memang tak rugi kalau korang melabur sket duit korang untuk tonton filem nie...Pergi tengok yer kawan-kawan semua...Sokonglah filem buatan Malaysia...Sebab filem buatan Malaysia yang satu nie memang arr best...Hehehehehe...Caya la KRU especially YUSRY...

I Need To Rest

AUTOPUBLISHED ENTRY

Assalamualaikum dan salam ceria untuk kawan-kawan blogger...Disebabkan Lynn tersangat la risau dengan keadaan uri Lynn nie...Maka hari nie Lynn akan bercuti untuk berehat-rehat di rumah...Lagipun next week Lynn ada check up kat Klinik Desa Kangkar Pulai...Dan kalau boleh biar la segalanya okey...Lynn dah tak sanggup dah nak alami pendarahan lagi...

Lynn akan cuba sedaya upaya untuk merehatkan diri dan minda supaya semuanya akan okey sehingga la Lynn selamat melahirkan baby yang ada dalam kandungan Lynn nie...Moga dipermudahkan la segala urusan nanti...Insyaallah...Jadi kalau ada entry selepas nie maka semuanya adalah AUTOPUBLISHED ENTRY yer...Lynn akan pastikan blog nie tak sunyi...Hehehehe...

Kalau korang berkunjung ke blog Lynn jangan lupa tinggalkan jejak yer...Sama ada komen di entry atau pun jerit jer kat kotak ShoutBox tu...Lynn akan membalas semua jejak-jejak yang korang tinggalkan tu...Insyaallah...Okey la...Sampai jumpa di next entry...Take care...

March 14, 2011

Pendarahan Semasa Kehamilan

Untuk pengetahuan korang semua, Lynn memang mengalami masalah pendarahan semasa mengandungkan anak kedua nie...Dari mula preggy sehingga la usia kehamilan sekarang nie nak masuk ke minggu ke25...Walaupun pendarahan yang Lynn alami nie hanya sekali sekala dan tak ler banyak macam darah period tu tapi setiap kali ia berlaku sure Lynn akan risau...

Lynn tak tahu di mana silapnya perlakuan dan perbuatan Lynn sehinggakan pendarahan nie berlaku...Setiap kali pendarahan berlaku sure Mr. Hubby akan bawa Lynn ke klinik...Scan dan tanya doktor apa yang telah berlaku...Setiap kali scan doktor akan memberikan reaksi positif...Baby dalam kandungan Lynn aktif dan membesar mengikut minggu...

Tapi...Setiap kali doktor cek kedudukan uri, doktor akan inform pada Lynn yang kedudukan uri Lynn di tepi...Untuk yang mereka yang normal kedudukan uri berada di atas tapi uri Lynn pula di tepi...Dan ekor uri Lynn tu terletak di bawah tetapi tidak la menutupi jalan...Lynn memang worried giler tau...Sebab waktu mengandungkan Qistina dulu memang Lynn alami masalah uri kat bawah nie...Walaupun tak serius dan uri tersebut naik semula tapi semua nie buatkan  Lynn gundah gelana...

Huhuhuhu...Lynn dah tak tahu nak buat apa dah...Korang ada tak petua yang boleh Lynn amalkan supaya pendarahan nie tak berlarutan dan naikkan uri Lynn ke atas...Lynn tak nak la nanti kena tahan dekat ward lama giler sehingga menunggukan masa untuk bersalin...Huhuhuhu...Tak sanggup la...Lebih2 lagi bila dah ada anak dan suami yang perlu diuruskan...Belum lagi fikirkan tentang kerja-kerja di pejabat...

Please yer korang semua...Share la sedikit tips atau petua untuk elakkan pendarahan nie berlaku lagi dan nak sangat kedudukan uri ni di tempat yang sepatutnya...Disebabkan masalah nie terjadi Lynn tak jadi la nak ikut Mr. Hubby ke Putrajaya esok...Lynn ingat nak amek cuti dan berehat jer kat rumah...

Jalan-Jalan Cari Makan @ Lontong Warisan Haji Salim

Assalamualaikum semua...Sabtu lepas Mr. Hubby dengan baik hatinya telah membawa Lynn dan Qistina bersarapan di Lontong Warisan Haji Salim...Kat ner tu?  Hehehehehe...Sebenarnya Lontong Warisan Haji Salim tu la yang mak yong Lynn nie teringin sangat nak makan...Jadi kami ke Parit Raja yer kawan-kawan...Perjalanan dari Johor Bahru ke Parit Raja mengambil masa lebih kurang 1 jam sebab tak banyak kenderaan pagi Sabtu lepas...

Di Parit Raja ada 2 outlet yang ada Lontong Warisan Haji Salim nie...Mula-mula tu kitorang pergi yang dekat dengan Bangunan Mara tapi kedai tu tutup...Huhuhuhuh...Dah sedih sokmo dah waktu tu sebab Lynn memang teringin sangat nak makan lontong tu...Mr. Hubby teruskan perjalanan ke tempat yang lagi satu...

Kitorang terus ke Kompleks Niaga Parit Raja...Kiranya tak ler jauh sangat dengan tempat yang pertama tadi...Tak sampai 5 minit pun perjalanan...Tapi ini merupakan tempat asal Lontong Warisan Haji Salim nie...

Terletak di food court biasa jer dan tak ler glamour sangat pun tempatnya...Tapi untuk mak yong macam Lynn nie dah tak kisah dah dengan semua tu...Asalkan dapat makan apa yang dihajati pun dah kira seronok dah...Hehehehe...

Waktu kitorang datang tu memang tempat duduk yang ada memang full...Tapi nasib menyebelahi kitorang sebab ada pelanggan yang sudah selesai sarapan dan balik waktu kitorang sampai...Syukur sangat-sangat...Kalau tak terpaksa la menunggu sekejap untuk dapatkan tempat duduk...

Ada budak merajuk sebab roti telur yang dia order lambat sampai...Hehehehehe...Mengada-ngada anak dara yang sorang nie...

Bila dah sampai roti telur yang dia order merajuk juga sebab panas sangat...Huhuhuh...Memang la banyak songeh...Nasib baik la lontong yang Lynn dan Mr. Hubby order belum sampai lagi jadi Mr. Hubby duk layankan dulu anak dara kesayangan dia nie...

Inilah rupanya Lontong Warisan Haji Salim tu...Lynn amek yang special punya...Special nie maksudnya dicampur semula lauk-lauk dan ada telur sambal sekali kat dalam menu tu...Mr. Hubby pun amek yang sama tapi lebihkan sket paru...Sebab tu kegemaran Mr. Hubby...Hehehehehe...

Memang seronok sangat sebab dapat makan lontong yang Lynn idam-idamkan...Mr. Hubby siap leh cakap diorang nie tak nak ke buat franchise kat Johor Bahru...Kalau ada kat Johor Bahru tak yah la nak travel ke Parit Raja untuk makan lontong nie...Agaknya nanti ada la kut yang buat franchise macam Nasi Lemak Antarabangsa Kg. Baru tu...Dah merata rasanya diorang buka cawangan...

Kos untuk sarapan kami pagi tu hanya RM14.50 sahaja untuk 1 lontong campur (Mr. Hubby), 1 lontong special (Lynn), 1 roti telur (Qistina), Milo Tarik, Nescafe Tarik dan Teh O...Memang murah dan berbaloi sangat...Kenyangnya perut kami bertiga sehingga pukul 2.30 petang baru lunch tau....Jadi untuk korang yang teringin nak rasa Lontong Warisan Haji Salim nie boleh la berkunjung ke Parit Raja yer...

Lepas jer kitorang bersarapan di Parit Raja...Perjalanan diteruskan ke bandar Batu Pahat...Apa kitorang buat kat sana?  Nantikan next entry dari Lynn yer...

March 11, 2011

Dah Pun Jumaat

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua...
Pejam celik pejam celik...
Dah pun tiba hari Jumaat...
Sekejap jer masa berlalu kan...
Kebiasaanya ramai yang suka bila tiba hari Jumaat nie...
Almaklumlah esok dan Ahad cuti kan...
Dah tu ditambah plak lagi dengan cuti sekolah...
Memang la super duper seronok...
Mesti dah ada aktiviti yang dirancangkan...
Hehehehehe...

Lynn nie masih berkira-kira sama ada nak bercuti atau tak...
Ikutkan hati nak jer bercuti dan gie mana-mana...
Tapi Mr. Hubby macam tak leh cuti...
Selasa depan dia kena hadiri satu taklimat...
Di Putrajaya plak tu...
Agak korang kalau Lynn dengan Qistina ikut okey tak?
Leh juga berjalan-jalan kat Alamanda tu...
Dah lama rasanya tak jalan-jalan kat sana...
Hehehehehe...

Tapi tengok la nanti...
Nak kena buat perbincangan keluarga dulu...
Apa-apa pun nanti Lynn update kan kat sini yer...

P/S : Kak Sumi seorang kawan blogger nak datang JB Ahad nie...Moga ada la rezeki nak jumpa dia nanti...Insyaallah...

March 10, 2011

Request From Mr. Hubby : Daging Masak Gulai Lemak Cili Api

Tengahari tadi seperti kebiasaan Lynn akan kuar lunch dengan office mate Lynn di S'Mart...S'Mart nie sebenarnya tak ler jauh mana pun dengan pejabat Lynn...Jalan kaki pun dah leh sampai...Dalam S'Mart nie ada jual macam-macam termasuk la ada pasar untuk barang dapur lagi...Nak cari daging, ikan, ayam semuanya ada la kat dalam S'Mart nie...Kiranya macam pasar borong la juga...

Semalam Lynn dah buat Lala Masak Sos Tiram, Ikan Goreng dan Sup Sayur untuk makan malam...Jadi tengahari tadi waktu Lynn lunch Lynn sms la Mr. Hubby...Tanya dia nak makan apa...Selalunya Mr. Hubby akan jawab tak kisah...Asalkan ada nasi setiap kali dinner...Al maklumlah orang melayu kan...Mesti nak makan nasi juga untuk dinner...Hehehehe...

Hari nie Mr. Hubby request nak makan Daging Masak Gulai Lemak Cili Api...Ala-ala Negeri Sembilan punya masakan yer...

Gambar nie Lynn dapat dari Encik Google yer...

Jadi hari nie Lynn nak share sket dengan korang resepi Daging Masak Gulai Lemak Cili Api...Nie resepi yang biasa Lynn buat la...Maybe lain orang lain caranya...Ikut selera masing-masing...

Bahan-Bahan:
500 gm daging batang pinang (Senang sket nak empuk)
400 ml santan pekat (Kalau nak sedap lagi tambahkan santan lagi)
Segenggam cili api (Lebih kurang 15 - 20 biji cili api)
1 inci kunyit hidup (Kalau x der kunyit hidup leh juga guna kunyit serbuk...Tapi tak kick la rasanya)
2 keping asam gelugor keping
2 batang serai
3 biji kentang 
Garam secukup rasa

Cara-Cara Memasak:
1.  Hiris daging ikut size yang korang suka...Agak-agak la...Jangan besar sangat dan jangan kecik sangat...
2.  Blend cili api bersama kunyit hidup dan sedikit air...
3.  Masukkan daging yang telah dihiris bersama cili api yang telah diblend ke dalam kuali...Masak sehingga daging agak-agak empuk...(Kalau guna daging batang pinang tak amek masa yang lama untuk empuk)
4.  Masukkan santan lebih kurang 200 ml...
5.  Masukkan serai yang telah dititik dan 3 biji kentang yang telah dipotong...
6.  Masukkan lagi santan setelah kentang dah nak empuk...
7.  Masukkan asam keping dan garam secukup rasa...
8.  Biarkan mengelegak dan setelah mengelegak perlahankan api...
9.  Tunggu sehingga kuah gulai tersebut pekat dan matikan api...

Haaa...Itu la caranya Lynn buat setiap kali masak resepi nie...Daging, kentang, dan barang-barang lain untuk masak resepi nie dah pun Lynn beli tadi...Jadi tinggal tunggu masa jer nak masak...Selain menu tu Lynn akan goreng telur dadar dan sayur campur sebagai menu tambahan...

P/S : So apa pula menu korang semua untuk dinner malam nie?  Masak kat rumah atau gie makan kat luar jer?

Tahniah For My Dearest Friend Fikaryna

Hari nie sampai jer kat office Lynn dapat satu message from Fikaryna...Actually dia nie kawan blogger yang berada di Taiping...Walaupun kitorang tak pernah bersua muka tapi dia memang baik...In fact i should call her kakak tau sebab usia dia 2 tahun lagi tua daripada Lynn...Hehehehehe...

Ryna message Lynn yang dia dah selamat melahirkan baby boy yang sangat comey pada 8 Mac 2011 di Hospital Taiping...That's why la blog dia tak berupdate lately nie...Rupanya dah dapat baby boy dah Ryna nie...Dia ada send MMS pada Lynn...Korang nak tengok tak gambar baby boy dia...Very cute lor... 

Nama baby boy kesayangan Fikaryna nie adalah Muhammad Affan Zhafran...Kulit memang putih melepak kan...Hehehehehe...Geram Lynn tengokkan...Kalau la JB nie dekat dengan Taiping nak juga Lynn berkunjung ke Taiping melawat Ryna dan baby Affan...Tak per...Maybe bila Affan dah besar sket la la ajak Ryna gathering kat mana-mana...

Jadi Lynn nak ucapkan sekali lagi tahniah untuk Fikaryna kerana telah mendapat cahaya mata sulung...Semoga menjadi ibu bapa yang cemerlang dalam mendidik dan membesarkan baby Affan yer...Insyaallah ada rezeki nanti kita akan berjumpa plak...Tapi lepas Lynn dapat baby la yer...Hehehehehe...Selamat berpantang yer Ryna and take care...

March 9, 2011

Udang Galah Oh Udang Galah

Petang semalam Lynn dah pesan dengan Mr. Hubby supaya beli Udang Galah dekat kolam memancing berdekatan dengan pejabat dia...Tapi bila Mr. Hubby ke kolam tu, tauke kedai tu kata tak der stok Udang Galah...Alahai...Sedihnya Mak Yong Lynn nie sebab tak dapat nak masak dan makan Gulai Lemak Cili Api Udang Galah semalam...Huhuhuhu...

Mr. Hubby pun dah mula terfikir kat mana la nak beli Udang Galah nie...Rasanya kat pasar Taman Universiti tak der jual Udang Galah nie...Adakah nak mencari Udang Galah nie akan menjadi sesusah nak mencari Cendawan Kukur sewaktu mengandungkan Qistina dulu...Harap-harap tak la yer...Jadi Lynn nak minta tolong daripada kawan-kawan blogger terutamanya yang duduk kat area Johor Bahru nie, kalau korang dapat tahu kat mana ada jual Udang Galah please inform Lynn yer...

Kan syok kalau Udang Galah nie senang nak dicari macam ikan kembung atau ikan selar kat pasar tu...Alahai...Moga ada rezeki la Mak Yong Lynn dan baby dalam perut nie nak makan Gulai Lemak Cili Api Udang Galah yer...

Lagi Sehari 24 Minggu

Salam ceria buat kawan-kawan blogger semua...Syukur alhamdulillah usia kandungan Lynn dah nak masuk 24 minggu...Esok genap la 24 minggu baby berada di dalam perut mama dia...Sekejap jer masa berlalu kan...Rasanya macam baru jer dapat tahu preggy dan mabuk-mabuk akibat morning sickness...Sekarang dah pun nak masuk 24 minggu...Means dah 6 bulan la...

Dan sepanjang Lynn preggy nie Lynn tak der la mengidam nak makan yang bukan-bukan...Tak macam waktu mengandungkan Qistina dulu...Lynn betul-betul teringin nak makan Cendawan Kukur...Puas la Mr. Hubby nie mencari kat semua pasar di Johor nie...Tapi tak juga jumpa sebab waktu tu tak musim Cendawan Kukur nie...Lastly Mr. Hubby minta tolong ayahnya cari kat dalam hutan...Syukur, akhirnya dapat juga Lynn merasa Cendawan Kukur tu...

Korang tahu ker Cendawan Kukur tu macam mana?  Puas juga Lynn mengodek gambar kat internet...Akhirnya jumpa juga gambar Cendawan Kukur...Korang tengok la...



Gambar nie Lynn amek dari blog Eda...Nak kasi korang tahu macam mana rupanya Cendawan Kukur tu...Hehehehehe...

Sepanjang kehamilan yang kedua nie Lynn bukanlah kaki makan macam mengandung yang dulu...Lynn makan yang heavy hanya 3 kali jer sehari...Breakfast, Lunch dan Dinner...Kebiasaannya Lynn akan breakfast jam 9.30 - 10.00 pagi...Menu yang biasa Lynn amek waktu breakfast adalah Roti Canai, Nasi Lemak ataupun Mee Goreng...Lepas tu dalam kul 1.00 tengahari Lynn akan lunch...Waktu lunch nie Lynn suka amek makanan yang baru dimasak...Contohnya Meehoon/Kueh Tiaw Sup, Nasi Goreng Kampung atau Nasi Goreng Ayam Sambal...Sesekali jer Lynn akan makan nasi campur...

Dinner memang satu kemestian untuk Lynn...Dari zaman belum kawen lagi pun Lynn tak pernah skip dinner tau...Lantak la orang nak cakap makan malam tu menggemukkan atau apa jer yang pasti Lynn kena juga dinner...Kalau tak dinner comfirm Lynn tak boleh tidur dan kelaparan tahap gaban bila bangun pagi...Jadi sejak preggy nie dinner memang wajib untuk Lynn...

Lynn akan memasak untuk dinner...Walaupun preggy tak menjadi alasan untuk Lynn tak memasak...Biasanya Lynn akan masak menu yang simple-simple...Almaklumlah bila dah seharian bekerja jangan la ingat Lynn nak masak rendang ayam plak untuk dinner kan...Hehehehehe...Menu akan berubah-ubah setiap hari...Kalau hari semalam masak ayam, hari nie Lynn akan masak ikan...Biarpun ayam goreng dan ikan goreng...

Cuma last week dapur rumah tak berasap...Nak tahu kenapa?  Doktor minta Lynn kurangkan sket bergerak disebabkan kes bleeding masih lagi berlarutan...Walaupun tak banyak tapi dengan berehat sedikit sebanyak boleh mengurangkan kes tu timbul...Jadi Mr. Hubby tak bagi Lynn masak dan suruh ikut nasihat doktor...Setiap hari gie makan kat luar...Sampai naik muak dibuatnya...

Insyaallah Lynn akan refer semula dengan doktor sewaktu usia kandungan mencecah 28 minggu...Means dalam tempoh 4 minggu dari sekarang...Nak tengok kedudukan uri dan kalau baby sporting nak juga tahu jantina baby dalam kandungan Lynn nie...Sama ada baby girl atau baby boy...Next check up di klinik kerajaan pula pada 21 Mac 2011...Hope everything okey la yer...Hehehehehe...

March 8, 2011

Teringin Sangat

Pagi nie Lynn tak sempat nak beli breakfast...Huhuhuhu...Tapi nasib baik la sempat juga makan roti sekeping bersalut kaya pagi tadi sebelum kuar rumah...Jadi bila terasa lapar kat office nie Lynn makan jer la Biskut Hup Seng dicecah dengan Milo Panas...Okey la tu daripada biarkan perut nie berkeroncong lagu Ghazal dan biarkan anak dalam perut nie kelaparan...

Bila cerita tentang makan nie, Lynn ada beberapa list makanan yang Lynn nak makan tau...Tapi tak ler susah nak mencarinyer pun...Cuma bila teringin tu ada jer hal yang membataskan kitorang untuk cari makanan-makanan tu...Dan cuma ada masa-masa jer tertentu jer yang boleh nak cari makanan tu...

Korang nak tahu apa yang Lynn teringin sangat nak makan tu?

Giler teringin nak makan Lontong + Ayam Kicap kat Parit Raja, Batu Pahat...Huhuhuhu...Nak gie Parit Raja nie amek masa lebih kurang 1 jam dari Johor Bahru...Dan Lontong + Ayam Kicap nie hanya ada waktu sarapan pagi jer...Dah kenen-kenen Mr. Hubby suruh bawa Lynn dan Qistina makan weekend nie...Hope dapat la yer...

Tak ler susah sangat nak mencarinya pun...Tapi sampai ke hari nie tak berkesempatan nak gie makan...Curry Mee Secret Recipes...Memang kegemaran Lynn dan menu wajib yang diorder setiap kali ke Secret Recipes...Dulu rajin juga makan kat Secret Recipes Danga Bay...Tapi sejak Danga Bay ditutup untuk renovation kitorang tak ke Secret Recipes pun...

Menu nie Lynn prefer untuk masak sendiri sebab rasa macam susah sket nak jumpa kat restoran...Udang Galah Masak Lemak Cili Api...Tak mau udang lain tau...Nak udang galah juga...Huhuhuhuhu...Dah pernah cakap dah dengan Mr. Hubby dan kebetulan sebelah pejabat Mr. Hubby ada satu kolam memancing udang galah...Insyaallah kalau ada rezeki leh la minta Mr. Hubby belikan udang galah dan masak sendiri nanti...

Last sekali menu yang Lynn baru tengok dari blog masakan Mama Hawa semalam...Mac N Cheese...Pergh...Dari gambar nie pun dah buat Lynn teringin sangat-sangat nak mencubanya...Insyaallah kalau ada rezeki nak buat menu nie weekend nie...Rasanya senang jer nak buat cuma antara rajin ngan malas jer...Hehehehe...

Owhhhh...Sangat seronok kalau dapat makan makanan-makanan yang ada dalam list Lynn nie...Korang nantikan yer which one yang Lynn dapat makan dulu...Hehehehe...Lynn akan update satu persatu nanti...

P/S : Tapak tangan belah kanan Lynn gatal la...Apesal ek? Nak dapat duit atau nak buang duit?

March 7, 2011

New Year Giveaway Part 2 by KedaiGambarKami

Petang nie tadi Lynn belek-belek la bloglist Lynn...Ada satu Giveaway yang sangat menarik dan membuatkan hati Lynn tertarik untuk joint...Hehehehehe...New Year Giveaway Part 2 by KedaiGambarKami yang berlangsung dari 1 Februari - 20 Mac 2011...Tinggal beberapa hari jer lagi nak habis nie...Baru la nie Lynn sedar ada giveaway yang menarik nie...

Giveaway nie ada 2 kategori tapi Lynn nak joint yang first kategori tu...Kategori Beautiful Mom To Be...Almaklumlah sekarang nie kan tengah preggy anak kedua...Bukan senang nak dapat joint Giveaway yang macam nie kan...


Syarat-syarat penyertaan dah pun Lynn laksanakan...Dah buat satu entry khas, linkkan terus ke blog KedaiGambarKami, letakkan blog KedaiGambarKami dalam bloglist Lynn dan letakkan badge di sidebar blog Lynn...Kalau ada rezeki menang memang sesuai sangat la shoot pada bulan Mei 2011 tu sebab usia kandungan dah 8 bulan waktu...

Kenapa Lynn nak sangat menang dalam Giveaway nie?
Lynn nak menang sebab Lynn nak mengabadikan gambar-gambar kenangan sewaktu mengandungkan anak kedua Lynn nie...Saat mengandung nie merupakan saat yang indah dalam hidup seorang wanita dan sangat besar pengorbanannya terhadap keluarga...Sekiranya dapat diabadikan di dalam sebuah album dah pasti Lynn rasa seronok sangat dan boleh dijadikan kenangan sepanjang hayat...

Sekiranya ada rezeki menang Giveaway nie Lynn nak photoshoot tersebut diadakan di Kluang...

Ini buktinya Lynn tengah preggy...Nampak chubby sungguh Lynn kan...Hehehehe...

P/S : Moga ada rezeki untuk Lynn la yer...Korang doakan la Lynn berjaya...