February 28, 2011

Busy Day

Salam sejahtera untuk korang semua...
Sorry la sebab baru petang nie Lynn dapat update...
Pagi tadi memang agak kelam kabut sket...
Ada mesyuarat pengurusan pagi tadi...
Dan meeting habis tepat jam 1.00 petang..
Then terus rushing gie lunch...
Diorang just hidangkan kuih 2 potong jer untuk meeting tadi...
Lapar sungguh perut nie....
Huhuhuhu...
Lepas jer masuk office tadi...
Kerja-kerja plak berlambak atas meja...
Memang arr agak stress di situ...
Tapi tak mau arr tension-tension...
Lynn nak cool n steady jer...
So sekarang nie nak fokus buat kerja dulu...
Ada masa Lynn datang jengah bog korang yer...
Owh yer...
Thanks a lot pada mereka yang wish birthday Mr. Hubby...
Entry tentang celebration Lynn update kemudian yer...
Take care semua...
Adios...

February 26, 2011

Ulang Tahun Kelahiran Yang Ke 30

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua kawan-kawan blogger...Sihat ker semuanya?  Lynn dan keluarga sihat-sihat adanya...Syukur Alhamdulillah...Hari nie 26 Februari 2011 merupakan ulang tahun kelahiran Mr. Hubby yang tersayang...Ulang tahun kelahiran yang ke 30...Macam tak percaya jer yang usia Mr. Hubby dan cecah angkat 30 nie...Hehehehehe....


Jadi sempena ulang tahun kelahiran Mr. Hubby yang ke 30 nie, Lynn dan Qistina nak wish Happy Birthday to our HERO...Semoga our HERO nie dipanjangkan usia dan sentiasa dirahmati ALLAH S.W.T...Kami berdua sentiasa mendoakan kesejahteraan HERO kesayangan kami berdua nie...Mudah-mudahan dengan masuknya usia 30-an nie our HERO bertambah matang dalam membuat keputusan dan mengendalikan bahtera rumahtangga...Sentiasa positif dalam melaksanakan tugas-tugas seharian baik di tempat kerja ataupun di rumah...

WE...




YOU 

SO MUCH

MUUUUUUAAAAHHHHHHHHSSSSSS

February 25, 2011

Nak Balik Kampung

Yeah yeah...
Hari nie dah pun hari Jumaat...
Syok plak rasanya...
Sebab malam nie kitorang nak balik Negeri Sembilan...
Hehehehehe...
Insyaallah lepas Solat Maghrib kitorang akan bertolak balik...

Erm, balik kali nie sebab nak sambut birthday MIL Lynn...
Just celebrate makan-makan jer...
Just untuk family members jer...
Kitorang dah choose tempat....
Nak celebrate kat Bagan Lalang...
Rasanya tempat tu sesuai dengan selera dan budget yang ada...

Hope sangat rancangan kitorang nie okey...
Sebab bukan selalu dapat kumpul anak beranak...
Lebih-lebih lagi untuk special occasion macam nie...
Betul tak kawan-kawan?

Okey la...
Lynn nak kuar rehat nie...
Nanti petang nie Lynn update lagi yer...
Take care semua...

February 24, 2011

Update Tentang Qistina

Korang buat per tu? Busy sokmo ker semuanya? Lynn petang nie dah tak busy dah...Kerja-kerja semua dah siap...Petang nie Lynn just nak update tentang Qistina sket...

 
Anak dara nie sejak dia tahu yang Lynn preggy...Dia suka sangat cium perut Lynn tau...Kat rumah bila berpeluang sure dia akan cium...Dan setiap kali gie hantar dia ke school...Lepas dia salam dengan Mr. Hubby dan Lynn...Comfirm dia akan cium perut Lynn...Dia tahu kat dalam perut Lynn nie ada adik dia...Dan memang nampak sangat yang dia pun excited nak dapat adik...Hehehehe...
 
Rasa seronok tau bila tengok karenah dia macam tu...Sebab Lynn pernah dengar orang sok sek sok sek...Diorang cakap kalau budak dah besar sket baru nak dapat adik...Sure nanti budak tu akan rasa macam iri hati bila ibunya mengandung...Qistina tak plak macam tu...Walaupun baby masih dalam perut...Dia anggap macam adik dia dah lahir...Buat apa-apa mesti dia akan mention baby...

Setiap kali nak makan....Dia akan agihkan tempat duduk untuk semua orang...Untuk Papa, Mama, Baby dan dia sendiri...Kadang-kadang tu bila Papa dia sajer duduk kat tempat Baby...Dia akan marah...Hehehehe...Dan baru-baru nie Papa dia ada bagi tahu Lynn...Qistina dah pandai melukis gambar orang...What i mean bukan la gambar potret bagai...Tapi macam kartun la...Ala-ala orang lidi tu...Cuma ada cantik sket la dari orang lidi...Hehehehe...
 
Malam nanti Lynn nak minta dia lukis...Lynn nak tengok sendiri...Dan kalau betul dia boleh lukis...Lynn nak suruh dia lukis gambar Lynn, Mr. Hubby dan dia sendiri...Nak tengok daya imiginasi dia...Nak tengok macam mana dia membezakan gambar perempuan dan lelaki...Insyaallah kalau dia berjaya, esok Lynn buat entry khas tentang lukisan dia yer...Biar korang plak tengok...
 
Owh yer...Lagi satu...Baru-baru nie Mr. Hubby ada tanya Qistina...Kalau kita dapat baby boy, nak letak nama apa...Korang nak tahu apa dia jawab?  
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Kita letak jer nama baby boy tu Ben 10...
 
 
 Huahuahuahuahua...Sabar jer la kitorang mendengarnya...Dua tiga kali juga tau kitorang tanya pada masa dan tempat berlainan...Itu la juga nama yang dia nak letak untuk adik dia kalau dapat baby boy...Nak kata dia minat sangat tengok Ben 10 tak nampak plak Lynn...Jarang sangat dia tengok citer Ben 10 tu...Tapi entah macam mana boleh plak dia pilih nama tu...Hehehehehe...

Itu la serba sedikit update tentang Qistina...Tak lama lagi jadi kakak la dia...Lagi 3 bulan lebih jer...Sekejap jer masa berlalu kan...Sedar tak sedar dah masuk 22 minggu usia kandungan Lynn...Tak sabar rasanya nak menantikan kehadiran orang baru dalam keluarga kecil kami nie...

Happy Birthday Mak

Morning semua...Entry kali nie entry pendek jer...Sebab Lynn banyak kerja la hari nie...Tapi walaupun banyak kerja Lynn nak bagi tahu kat korang semua...Yang hari nie merupakan hari lahir mak mertuaku yang tersayang...

Selamat Hari Lahir yang ke 52...


Kitorang sekeluarga sentiasa mendoakan kesejahteraan mak...Kitorang juga mendoakan agar mak sentiasa sihat dan panjang umur...Semoga mak sentiasa ceria dan diberkati ALLAH S.W.T. selalu...Seawal subuh tadi kitorang dah telefon mak dan ucapkan selamat hari lahir...Insyaallah akan sambut birthday Mak pada hari Sabtu nie...Semoga apa yang kitorang rancangkan berjalan lancar la yer...Amin...

Lynn, Ezal dan Qistina Sayang Mak 
Kini dan Selamanya...
Muaaaaahhhhhhhhhssssss....

February 23, 2011

Yang Mana Baik?

Assalamualaikum semua...Hari nie Lynn nak minta pendapat korang semua tentang breastpump...Seperti yang korang semua maklum sejak preggy anak kedua nie Lynn memang dah tekadkan dalam hati Lynn untuk fully breastfeed...Jadi untuk merealisasikan impian Lynn tu, Lynn perlukan khidmat sokongan dan nasihat berkenaan dengan beberapa perkara daripada korang-korang di luar sana yang pakar...

Lynn sekarang nie tengah confius dalam membuat pemilihan untuk membeli breastpump...Baru-baru nie Lynn ada pergi satu kedai barangan baby dan preggy mommy di Taman Universiti...Lynn cuba untuk bertanyakan tentang breastpump jenama Spectra 3...Mana la tahu kalau-kalau tauke tu ada jual...Leh gak tengok breastpump tu dan dapatkan sedikit info tentang cara penggunaan breastpump tu...

Huhuhuhuh...Nak tahu apa yang tauke kedai tu cakap?  Dia tanya Lynn kenapa u nak beli Spectra 3?...Dia maklumkan pada Lynn yang ramai customer i beli Medela sebab Spectra 3 tak bagus...Customer dia cakap bila guna Spectra 3 nie breast akan rasa sakit...Waktu tu Lynn terus jadi blank...Sebab Lynn tak pernah plak dengar hal macam nie sebelum nie...Di pejabat Lynn nie ada 2 kawan Lynn yang gunakan Spectra 3 tapi tak pernah plak mengadu ada masalah sakit atau susah nak handle...

So apa pendapat korang plak...Adakah itu hanya propaganda tauke kedai tu sahaja atau Medela memang terbukti lebih bagus daripada Sepctra 3...Boleh bagi khidmat nasihat sket tak untuk korang yang dah semestinya pakar dalam hal-hal breastfeed nie...

 Yang nie Medela Mini Electric Plus Breast Pump..


 Yang nie plak Medela Swing Electric Breast Pump...


Yang nie adalah Spectra 3 Breast Pump...

Insyaallah bila dah dapat pendapat dan nasihat daripada korang boleh la Lynn beli breastpump yang sesuai untuk kegunaan Lynn nanti...Tolong yer kawan-kawan...

February 22, 2011

Jalan-Jalan Cari Makan : Senibong

Salam tengahari untuk korang...Apa khabar hari nie? Moga semuanya sihat-sihat sokmo la yer...Syukur alhamdulillah kitorang sekeluarga pun sihat-sihat belaka...Hari nie Lynn nak update citer kitorang ke Senibong...Mungkin ada di antara korang yang tahu Senibong tu kat mana...Dan mungkin ada juga yang tak tahu...Senibong nie kat Johor Bahru..Berdekatan dengan Permas Jaya...Untuk pengetahuan korang Senibong nie famous dengan makanan seafood...Ikan, ketam, udang, sotong dan segala jenis makanan yang berunsurkan seafood ada kat Senibong nie...

Dan kebetulan lepas jer tengok layang-layang hari tu, perut kitorang bertiga teragak nak makan nasi...Lynn dan Mr. Hubby sepakat nak makan kat Senibong sebab last time kitorang pergi Senibong nie waktu kitorang belum kawen dulu...Dah nak dekat 5 tahun la tak jejak kaki kat Senibong nie...Ramai yang cakap kedai-kedai makan kat Senibong nie dah makin cantik dan menarik...Tu yang teruja sket nak pergi tu...

Perjalanan dari Pasir Gudang ke Senibong mengambil masa kira-kira 30 minit...Dekat la juga...Tu dah campur dengan jammed tau...Memang banyak betul perubahan yang ada kat Senibong nie...Dulu kalau datang kita leh parking sesuka hati kita dan tak dikenakan bayaran pun...Tapi sekarang nie untuk parking kereta dikenakan bayaran RM2.00 dan ada orang yang jaga setiap sudut parking di Senibong tu...Kiranya sistem keselamatan dah upgrade juga la kat sini...Kedai-kedai pun dah makin cantik...

Kitorang choose untuk makan di Restoran 6 Corner sebab nak sangat feel makan bersila kat restoran nie...Punya la excited nak memilih ikan dan makanan lain sampaikan tak sempat nak snap gambar restoran tu...Huhuhuh...Geram jer...Yang Lynn snap hanya la gambar makanan dan kitorang bertiga jer...Mood bagus la plak kan nak bergambar kali nie...Hehehehe...

 First gambar yang Lynn tepek kat sini adalah gambar anak dara kesayangan Lynn dan Mr. Hubby...Rambut dia yang elok terikat waktu tengok layang-layang tu dah jadi macam aper jer...Punca dia buka ikatan rambut tu sebab dia nak baring dalam kereta waktu kitorang on da way ke Senibong...Bila nak ikat balik dia dah x nak dah...Huhuhu...

 Berposing plak dengan mama...Suka suki hati dia jer bertengek kat atas tu...

 Posing plak dengan papa dia...Mood Qistina waktu kat Senibong nie memang arr sangat bagus...Sangat jauh jika nak dibandingkan dengan waktu kat Festival Layang-Layang tu...

Kitorang order menu yang biasa2 jer malam tu...Lagipun niat sebenar nak makan seafood waktu small celebration birthday MIL, Mr. Hubby dan Damia nanti...Kitorang dah decide nak gie makan seafood kat Bagan Lalang plak...Asyik Lieya Latif jer yang pergi...Kitorang pun nak gak merasa Ketam Masak Cili kat Bagan Lalang tu...Hehehehe...Nak tahu apa yang kitorang makan malam tu?

 First sekali Ikan Kerapu Masak 3 Rasa...Harga untuk hidangan nie RM28.00...Satu kilogram diorang caj RM70.00...Ikan nie beratnya cuma 400 gram jer...

 Secondly menu Lala Masak Sambal Bertelur...Yang nie beratnya cuma 500 gram dan caj yang dikenakan adalah RM10.00...

Sotong Goreng Kunyit yang menjadi kegemaran Qistina tak kisah la gie makan kat mana pun...Amek 3 ekor sotong dan beratnya lebih kurang 300 gram...Satu kilogram RM50.00 yer...Jadi total untuk 3 ekor sotong tu adalah RM15.00...Perghhh...Bayangkanlah betapa mahalnya harga sotong sekarang nie...

Kailan ikan masin, menu yang wajib diorder oleh penggemar sayur seperti Lynn...Harga sepiring nie RM4.00...Banyak juga sepiring nie...Leh makan untuk 4 orang rasanya...

 Telur Dadar yang kitorang order untuk seorang makan akhirnya sampai dalam bentuk satu pinggan makan...Punya la banyak...Dan harga untuk telur dadar nie plak RM3.00...

Last but not least, kitorang order Tom Yam Ayam...Harga untuk semangkuk yang boleh makan untuk 3 orang makan nie adalah RM5.00...Untuk Tom Yam Ayam ni Lynn dan Mr. Hubby sangat setuju yang ia terlampau murah...Siap ada cendawan dan sayur2 tau kat dalam Tom Yam Ayam tu...

Jadinya bayaran untuk semua sekali termasuk nasi putih, air suam dan Nescafe O serta cokelat Choki Choki yang kitorang order untuk malam tu adalah RM 72.00...Korang rasa mahal ke tidak?  Kitorang rasa harga tu okey2 jer sebab banyak juga menu yang kitorang makan malam tu...Lagipun bukan selalu pun dapat makan macam nie...Hehehehe...

Jadi untuk mereka-mereka yang ingin berkunjung ke Johor Bahru, Lynn cadangkan agar korang leh datang makan seafood kat Senibong nie...Dan nak lagi syok ajak la ramai2 sket datang sebab kalau datang ramai-ramai lagi happening tau...Jangan jadi macam kitorang nie...Gie mana2 bertiga jer...Tapi tak lama lagi jadi la berempat...Hehehehe...Tak sabar rasanya nak tunggu baby lahir...Teruja sangat...

Okey la...Jumpa lagi di next entry...Adios...Muaahhhs...

February 21, 2011

Jom Tengok Layang-Layang

Hari Sabtu lepas seperti yang korang semua maklum, kitorang sekeluarga ke Pasir Gudang menyaksikan layang-layang berterbangan...Untuk pengetahuan korang layang-layang yang berterbangan bukan la layang-layang biasa yang kita beli untuk main kat taman petang-petang tu...Layang-layang yang berterbangan kat Festival Layang-Layang Antarabangsa nie semuanya big-big dan cute-cute belaka...Tak terdaya rasanya orang biasa-biasa macam kita nie nak terbangkan layang-layang macam tu...

Korang nak tengok tak layang-layang yang ada kat festival tu? Gambar yang Lynn amek nie biasa2 jer...Tapi boleh la dijadikan kenangan dan ditepek kat blog yang x seberapa nie...Hehehehe...

 Yang nie macam ikan pari...

 Yang nie plak macam Red Devil...

 Ada juga ikan dan sotong...Sayangnya Lynn x dapat nak amek gambar fokus kat Sotong dan Ikan tu...Ramai sangat yang dah ke tengah padang...Takkan la Mak Yong Lynn nie nak tergedik-gedik masuk ke tengah padang plak kan...


Dan yang paling syok dan teruja sangat untuk budak-budak tengok dah tentu la Upin dan Ipin...So cute...Waktu kitorang datang layang-layang Upin dan Ipin nie antara yang tertinggi rasanya...Waktu tu dah nak dekat pukul 6.00 petang...Kebanyakan layang-layang dah landing dah...Malah ada yang dah packing nak balik...


 Tak pasti plak yang nie layang-layang apa...Dan terbaring dah kat tanah...Budak-budak plak sibuk berkerumun kat layang-layang tu...Warna layang-layang nie sama dengan warna tema baju kitorang sekeluarga petang tu...Hehehehe...

 Mr. Hubby yang berkorban bahunya untuk make sure Qistina nampak layang-layang terutama sekali yang Upin dan Ipin tu...Tapi mood anak dara kitorang hari tu memang ke laut sket...Dia merajuk sebab kitorang tak layankan dia main layang-layang...Nak main macam mana...Sebab kat situ tak der pun yang main layang-layang...Semua yang datang just nak tengok jer layang-layang yang besar tu...Dah tu amek gambar...Kalau ada yang main pun mungkin kat pinggir2 padang kut...

Qistina yang terpaksa amek gambar walaupun tak rela...Hehehehe...Kesian anak dara nie...Nanti ada masa Mr. Hubby nak bawa dia gie main layang-layang...Kesian tengok dia...

 Niatnya nak bergambar dengan layang-layang yang terdampar tu...Tapi seperti yang korang maklum...Anak dara kesayangan Lynn nie tak der mood hari tu...Jadi amek gambar dari jauh jer la...Itu pun dia tak mau pandang camera...Geram jer...

 Rasanya nie la baru timbul mood Lynn nak bergambar waktu tengah preggy...Sebelum nie usung jer camera ke mana-mana tapi tak amek gambar pun...Entah kenapa agaknya...Gambar nie jauh sket dan perut Lynn yang memboyot pun tak berapa nampak la sangat...Hehehehehe...Nanti amek gambar close up plak yer...Untuk dijadikan kenangan...

Dah nak dekat kul 6.30 petang, kitorang pun gerak la dari padang utama tu...Dan on da way nak ke gerai jualan bila kitorang lalu kat belakang stage ternampak artis tau...Ada Yan & Nash Lefthanded, Jalil Hamid, Farah Asyikin dan kumpulan Sofaz...Malam tu diorang akan buat persembahan tapi kitorang tak daya la nak menunggu sampai ke malam...Lynn pun tak amek gambar dengan diorang pun...Tapi sempat la juga amek gambar Nash dan Jalil Hamid dari jauh...Cukup la kan...


 Bila dah on da way nak ke kereta, kitorang lalu la kat gerai-gerai jualan...Kat sini KFC, Pizza, Ayamas pun diorang ada jual...Barang mainan untuk kanak-kanak pun berlambak...Maka bila dah berlambak tu dah tentu la Lynn dan Mr. Hubby kena paw dengan Qistina...Bila dia dah dapat mainan dan bubble baru la dia tersenyum sket...Maka hilang la citer nak main layang-layang...Hehehehe...

 Mainan yang ada kat tangan Qistina tu berharga RM10.00 tau...Rasanya macam tak berbaloi jer belikan mainan macam tu...Nasib baik la tak minta yang lagi mahal...Kalau x memang x dilayankan...Mainan Qistina kat rumah dah berbakul-bakul dah...Asal keluar gie pasar malam atau shopping complex sure ada jer mainan yang dia nak beli...Tak dibeli kang kesian plak tengok dia merajuk...Huhuhu...Korang palk macam mana? Layankan tak anak-anak beli mainan atau buat bodo jer?

Lepas kitorang ke Festival Layang-Layang, kitorang terus menuju ke Senibong...Nanti Lynn akan updatekan di next entry yer...Nie nak sambung buat kerja-kerja pejabat...Take care semua...

Tak Keluar La Plak

Morning semua...Hari nie bila Lynn buka jer blog nie...Lynn tengok autopublished entry Lynn untuk hari Sabtu x der la plak...Alahai...Apa kes ek? Lynn terlupa nak publish ker?Huhuhuhu...Sudahnya traffic untuk hari Sabtu lepas suam-suam kuku jer...

Erm...Sebenarnya untuk entry hari Sabtu lepas...Lynn nak bagi tahu korang yang kitorang sekeluarga...Nak pergi Festival Layang-Layang Antarabangsa di Pasir Gudang...Konon nak pergi pagi tapi tak dapat pergi pagi...Sebab pada hari Sabtu lepas Qistina kena gie Tadika...Ada kelas ganti...Jadi kitorang pergi la juga pada hari Sabtu tu...Tapi pergi petang...


Insyaallah entry tentang Festival Layang-Layang Antarabangsa tu Lynn akan update sekejap lagi yer...Lynn kena siapkan kerja-kerja pejabat dulu...Sambil tu nak gak blogwalking ke blog korang semua...Mesti syok aktiviti korang last weekend kan...Hehehehe...Okeylah...Take care semua...Muaaahhhss...

February 18, 2011

Mr. Hubby Berkawal + Qistina Jatuh Katil

Hari nie Lynn lambat sket update dan blogwalking ke blog korang semua...Sebabnya pagi tadi ada bacaan Yassin untuk disedekahkan kepada Arwah Tuan Haji Tumaran yang meninggal dunia pada bulan Oktober tahun lepas...Family dia ada sedekahkan sket duit untuk kelab kopi pejabat nie...Jadi kitorang decide untuk baca surah Yassin pada hari nie menggantikan program mengaji yang selalu kitorang buat pada hari Jumaat...

Hari nie Lynn nak story mory sket dengan korang semua...Malam tadi Mr. Hubby ditugaskan untuk berkawal di area perumahan kitorang...Shift malam tadi ada 5 orang...Just untuk kawal 2 lorong jer...Jadi agak ramai la juga dan boleh la bergilir-gilir buat rondaan kan...Maka dalam pukul 12.30 malam tu Mr. Hubby pun pergi la ke pos pengawal kat depan Tadika Ixora Ria...Mr. Hubby berkawal sehingga jam 4.30 pagi...4 jam la juga...

Dan seriously setiap kali turn Mr. Hubby gie berkawal mesti Lynn tak berapa lena sangat tidur...Huhuhuhu...Dan entah macam mana malam tadi dalam pada Lynn tak lena tidur tu...Qistina plak boleh jatuh katil dalam pukul 3.00 pagi tu...Ini merupakan insiden kali ke3 kut dalam hidup Qistina...Huhuhuhu...Selalunya Qistina akan tidur tengah2 di antara Lynn dan Mr. Hubby...Tapi malam tadi disebabkan Mr. Hubby duk sibuk berkawal keselamatan kami dan jiran tetangga maka kitorang berdua jer tidur kat atas katil tu...

Lynn pula lupa nak letak bantal kat sebelah Qistina...Waktu Lynn terjaga-jaga sebab tak lena tidur tu Lynn tengok posisi dia okey jer...Tak ler tepi katil sangat...Tapi entah macam mana leh juga dia terjatuh katil...Meraung la Qistina jam 3 pagi tadi...Tak pasal2 jer...Dah tu terus tanyakan mana papa dia...Nak tak nak Lynn sms la juga Mr. Hubby dan tanya dia kat mana...Kalau ikutkan jadual waktu berkawal dari jam 12.30 tengah malam hingga 3.00 pagi jer...Suppose masa tu dia dah balik...

Then tak lama lepas tu Mr. Hubby jawab sms Lynn...Dia cakap tak dapat nak balik sebab ramai sangat jiran tetangga yang duk berkawal dan berkumpul kat pos malam tadi...Segan plak dia nak balik dulu...Mujur la Qistina menangis tak lama dan tidur semula...Sudahnya pagi tadi Lynn dan Mr. Hubby terlewat sket bangun...Qistina jangan cakap la...Selagi tak dikejutkan selagi tu tak bangun...Time cuti pandai plak dia bangun seawal Subuh...

February 17, 2011

Bulan Birthday

Salam ceria untuk korang semua...Bulan Februari nie sebenarnya bulan Birthday untuk family Mr. Hubby...Dalam family Mr. Hubby ada 3 orang yang sambut birthday...Pada 24 Februari 2011 nie birthday my beloved Mother In Law...MIL Lynn menyambut hari lahir yang ke 52 pada tahun nie...


Dan pada 26 Februari 2011 plak birthday Mr. Hubby kesayangan Lynn dunia akhirat...Hehehehe...This year your age turn 30 tau...Dah masuk fasa baru dalam hidup...


Dan little cutie Damia, anak buah Lynn pun menyambut hari lahir yang ke2 pada 26 Februari nie...Berkongsi tarikh dengan my lovely Mr. Hubby...

Jadi entry hari nie Lynn nak minta pendapat korang semua...Lynn nak buat small celebration for those yang Lynn sayang nie...Kalau korang nak suggest biar la tempat tu di 3 kawasan berikut sahaja...Selangor, Negeri Sembilan atau W.Persekutuan Kuala Lumpur...

Tak mau suggest tempat yang selain tu yer...Please...Sangat-sangat memerlukan khidmat nasihat dari korang...Tolong Lynn yer...Al maklumlah Lynn nie mana la tahu sangat tempat makan yang best kat area-area sana...Jumlah ahli keluarga yang akan joint tak la ramai sangat...8 orang dewasa dan 3 orang kanak-kanak...Kecil jer family kitorang...Hehehehe...

February 16, 2011

Ramai Yang Cari Spaghetti Carbonara

Lately nie Lynn perhatikan ramai betul yang search Spaghetti Carbonara kat blog Lynn nie...Korang tak percaya?  Ini buktinya...


Korang klik kat image tu kalau nak bagi clear sket...This week jer 119 pencarian tentang Spaghetti Carbonara nie kat blog Lynn tau...Info-info nie Lynn dapat dah tentu la dari Nuffnang...Nasib baik ada Nuffnang jadi tahu la juga apa benda yang korang search dan tersangkut kat blog Lynn nie...Kadang2 tu ada juga yang search Lynn Hamzah...Heheheheh...Terperasan glamour la sekejap owner blog nie...Hahahahahaha...

Untuk pengetahuan korang Lynn pernah buat entry tentang Spaghetti Carbonara nie...First time Lynn cuba buat resepi nie dan memang arr sangat melazatkan...Tapi untuk mereka-mereka yang tengah diet dan bercadang untuk kuruskan badan Lynn sarankan korang jangan la cuba nak masak resipi nie...Sebabnya nanti bila dah masak korang sendiri tak dapat nak tahan nafsu makan korang tu...Sure nak bertambah jer nanti...Usaha nak reducekan kg korang dah tentu tak tercapai kalau asyik nak makan Spaghetti Carbonara nie...

Jadi untuk mereka-mereka yang tak nak diet dan nak try masak sendiri Spaghetti Carbonara nie boleh la jenguk entry Spaghetti Carbonara Ala Lynn Hamzah dan Nak Tengok Spaghetti Carbonara Ala Lynn Hamzah...Lynn nie memang rajin gak masak walaupun tengah preggy tapi jarang sekali nak tepek gambar masakan dan resepi kat blog Lynn nie...Al maklumlah masak ala kadar jer...Sekadar nak bagi Mr. Hubby dan Qistina makan...Bukan nak jadi chef terkenal pun...Cuma jadi chef di hati ahli keluarga jer...Tapi bila tengok ramai yang search resepi kat blog Lynn nie...Terdetik gak nak buat entry-entry masakan lepas nie...Mana tahu leh up kan traffic blog nie...Dan mana tahu lepas tu berduyun-duyun plak BE dari Nuffnang...Hehehehehe...

3rd Check Up

Morning semua...Apa khabar semuanya hari nie? Lynn baru jer masuk office kul 10.20 pagi tadi...Pagi nie ada appointment untuk 3rd check up Lynn di Klinik Desa Kangkar Pulai...Hari nie Lynn dan Mr. Hubby terlambat sket kuar rumah...Kitorang sampai kat klinik dalam kul 7.45 pagi...Erm, memang dah ramai juga orang waktu tu...Cuma pagi nie tak la sekecoh macam check up bulan lepas...Senyap sunyi jer...

Dalam pukul 9.30 pagi segala urusan untuk 3rd check up Lynn selesai...Agak cepat juga la...Dan keputusan untuk check up kali nie seperti di bawah nie...

Berat terkini - 65 kg (Lega sebab naik 1 kg dari last month...)
HB darah - 11 (Puas dah makan kerang, hati ayam dan makanan lain untuk make sure hb nie naik tapi tetap gak macam tu...)
Tekanan darah - 100/70 (Means okey)
Tinggi rahim - 20 cm

Check up hari nie dapat dengar degupan jantung baby...Laju jer degupan jantung baby dalam perut Lynn nie...Hehehehe...Seronok tau...Kata nurse yang check Lynn tadi, ada juga mommies yang preggy dalam 20 weeks tak dapat dengar lagi degupan jantung baby...Kira Lynn nie bertuah la hari nie...Syukur alhamdulillah...Dan baby sekarang nie dah aktif bergerak...Kadang-kadang Lynn dapat rasa baby kick perut Lynn...Hehehehe...

Hari nie nurse bekalkan Lynn Obimin satu paket...Rasanya ada dalam 20 biji kut...Tak cukup rasanya sebab next check up 21 Mac 2011...Lebih 30 hari...Tak per la...Insyaallah bila kandungan dah masuk 24 minggu Lynn nak ajak Mr. Hubby gie check up kat Klinik Siti Fatimah plak...Nak gie scan...Mana tahu dah boleh nampak jantina baby...Nak gak tahu baby girl atau baby boy...Tapi kalau baby tak nak tunjukkan jantina dia, Lynn dan Mr. Hubby redha jer...Tak kisah la dapat baby girl atau baby boy...Yang penting baby sihat dan sempurna sifatnya...



Lynn juga terfikir untuk makan Neurogain mengandung kali nie...Kalau korang nak tahu Lynn tahu tentang Neurogain nie daripada Lieya Latif...Waktu pregnantkan Qistina, Lynn memang tak makan Neurogain nie...Obimin pun Lynn baru jer makan waktu second pregnant nie...Dan selain dari blog Lieya Latif, Lynn pun baca juga kebaikan Neurogain nie dari forum2 ibu-ibu yang tengah preggy...JRamai yang cakap Neurogain elok untuk perkembangan minda anak di dalam kandungan...Jadi ada masa nanti Lynn nak pergi beli kat farmasi...

Ada juga blogger yang menyarankan untuk makan supplement dari Shaklee...Banyak dah blog mommies yang Lynn baca supplement dari Shaklee dapat memberikan kesihatan yang optimum dan kalau tengah BF baby memang supplement Shaklee dapat membanyakkan susu ibu...Insyaallah Lynn akan try juga supplement dari Shaklee nie nanti bila Lynn dah bersalinkan anak kedua Lynn...Tak sabar rasanya nak BF baby kali nie...Sebab dah banyak dah info tentang kebaikan BF yang Lynn dah baca...Jadi Lynn memang excited sangat nak BF kan baby kali nie...Hehehehehe... 

Okey la...Cukup untuk kali nie yer...Nanti Lynn update lagi...Nak blogwalking blog korang plak nie...Take care semua...

February 14, 2011

Simple Tapi Menarik

Tadi Lynn dapat satu message kat FB Lynn...Setelah lama x buka FB hari nie Lynn curi2 buka FB tau...Huhuhuhu...Sabar jer la...Message tu dari Modkebaya...Erm, ada collection terbaru dari Modkebaya...Korang pernah tengok tak koleksi2 dari Modkebaya nie? Located kat Singapore dan design baju yang ada walaupun simple tetap nampak menarik...






Dalam banyak2 baju yang ada, Lynn berkenan betul dengan design yang warna putih tu...Kalau amek design nie dan buat baju warna lain agak2 korang okey tak? So kalau korang nak tengok design2 lain yang ada kat Modkebaya nie...Boleh la gie web site diorang yer...Cuci2 mata dulu dan pilih la yang mana berkenan...Nak tempah dengan diorang pun bagus juga...Sebab design nie design diorang kan...

Lama Betul Tak Update

Salam pagi Isnin buat semua kawan-kawan blogger...Syukur alhamdulillah sebab masih lagi diberi kesempatan untuk hidup di muka bumi ALLAH S.W.T nie...Last week merupakan minggu yang super duper busy untuk Lynn...Memang pack betul jadual...Dalam masa 1 minggu 2 kali Lynn outstation...Ada meeting di luar pejabat...Satu di Batu Pahat pada hari Selasa dan satu lagi pada hari Jumaat di Tangkak...Perghhhh...Memang memenatkan...

Dan pada hari Sabtu lepas juga berlangsung Program Gotong Royong Membantu Mangsa Banjir di Panchor, Pagoh...Puas juga memujuk pihak pengurusan program supaya tak masukkan nama Lynn tapi diorang suruh gak joint program tu...Sudahnya Lynn joint juga...Dan Mr. Hubby pun kena gak joint program nie...Waktu tu duk terfikirkan Qistina...Macam mana la nak handle nanti...Takkan nak tinggalkan dia kat school...Kesian plak dia nanti kan...Dah la Lynn kena meeting kat Tangkak pada hari Jumaat tu...

Maka Lynn dan Mr. Hubby decide macam nie...Hari Jumaat tu Lynn pergi dulu meeting dan terus check in di Hotel Ophir, Tangkak...Mr. Hubby dan Qistina datang selepas Mr. Hubby balik dari kerja...Dan pada hari Sabtu tu kitorang selamba redah jer bawa Qistina ke program tu...Tak kan nak tinggalkan Qistina sorang2 kat hotel...Dan Lynn pun pasti diorang tak paksa Mak Buyong macam Lynn nie buat kerja kan...Hehehehehe...

So pada pagi Sabtu tu kitorang gerak dari hotel terus ke Panchor, Pagoh...Perjalanan lebih kurang dalam 30 minit jer...Ramai juga staff LPP Johor yang joint program nie...Kiranya sambutan program memang menggalakkan...Tapi Lynn tak dapat nak amek gambar sebab sibuk duk melayankan Qistina...Mr. Hubby memang dah sibuk joint program gotong royong tu...Mr. Hubby kena bersihkan Masjid Kampung Sungai Alai...

Lynn pula tak der tugas khas...Jadi merayap la Lynn dengan kenderaan pejabat gie tengok semua lokasi gotong royong...Sudahnya Lynn melepak kat Balai Raya Kampung Jawa...Qistina pula waktu tu boleh terlelap dalam kereta...Jadi sempat la juga Lynn menyapu sampah dan tolong apa yang termampu...Dan yang bestnya kami dihidangkan dengan Roti Jala oleh penduduk di situ...Memang syok la...

Dan lepas jer program gotong royong tu selesai, Mr. Hubby ada gak mengajak ke Melaka...Jalan-jalan kat sana dan stay satu malam di Melaka...Tapi Lynn nie macam x larat la...Terasa penat sangat...Jadi Lynn just request Mr. Hubby untuk belanja makan Asam Pedas Ali kat Batu Pahat jer...Kitorang order Kepala Ikan Merah, Sayur Kacang, Telur Masin dan Sambal Jawa...Memang arr terbaik sebab Lynn dan Mr. Hubby tengah lapar waktu tu...Sampaikan nak amek gambar pun tak sempat...

Entah kenapa sejak preggy nie Lynn memang arr kurang sket nak bergambar tau...Pergi mana-mana mesti bawa kamera tapi bawa jer...Amek gambar tidak...Huhuhuhuh...Hope lepas nie ada la entry bergambar dari Lynn yer...Bosan jer kan bila tengok entry tak bergambar nie...

P/S : Esok cuti Maulidur Rasul...Mr. Hubby ada offer nak bawa berjalan...Tapi kat JB nie dah tak der tempat dah nak berjalan...Erm, tak tahu la nak pergi mana...Maybe lepak jer kat rumah kut...Masak-masak dan makan-makan kat rumah...Dah lama rasanya tak masak gulai lemak cili api untuk santapan Mr. Hubby...

February 8, 2011

Nak Update Tapi

Salam tengahari buat semua...
Huhuhuhu...
Lynn nak sangat update...
Tapi entah kenapa idea x muncul2...
Huhuhuhu...
Sangat tensi okey...
Korang doakan Lynn ada idea nak update blog yer...

February 7, 2011

Dah Tengahari Dah

Huhuhuhu...
Cepatnyer masa berlalu...
Sedar sedar dah pun tengahari...
Kerja-kerja masih banyak lagi nie...
Kena gigihkan diri siapkan kerja-kerja nie...
Chaiyok chaiyok...

Ngantuk Sungguh Di Pagi Isnin

Morning semua...Hari nie Lynn memang akui yang Lynn agak mengantuk...Huhuhuhu...Nie semua gara-gara perjalanan balik dari kampung semalam...Mr. Hubby dan Lynn dapat mengagak yang highway sure pack la...Almaklumlah semuanya pakat nak balik ke bandar setelah bercuti panjang...Jadi kitorang decide untuk balik ke Johor Bahru ikut jalan kampung..It means kitorang ikut Felcra Lakai - Bahau - Gemas - Segamat - Yong Peng (ikut jalan kampung)...Dan dari Yong Peng baru kitorang masuk highway dan terus ke Skudai...

Tapi semalam kat mana-mana pun baik jalan kampung atau highway jalan tetap jammed dan banyak kereta...Dan yang paling worst bila ikut jalan kampung nie jalan makin teruk dan berlubang-lubang...Semuanya gara-gara banjir yang melanda baru-baru nie...Dan Lynn perhatikan kiri kanan jalan masih lagi ditelenggami air walaupun dah surut sikit...

Then bila masuk jer Highway dari Yong Peng jam 8.15 malam...Mr. Hubby siap cakap dengan Lynn, insyaallah kul 9.30 malam dah boleh sampai rumah...Tapi setelah bertembung dengan 2 accident maka kami hanya sampai rumah jam 10.45 malam...Huhuhuhuhuh...Memang arr lambat dari yang dijangkakan...Dan Lynn nie memang keletihan yang amat sangat tau...Walau apa pun kitorang tetap bersyukur sebab selamat tiba di rumah walaupun keletihan...

Sampai jer rumah kitorang makan dulu sebab mak dan tapaukan lauk dan nasi...Qistina pun kitorang suruh makan sebab tak nak perut dia kosong...Walaupun mata masing-masing dah berat sangat kitorang kena gak alas perut sket...Jadi sudahnya kitorang tidur dalam kul 12.00 tengah malam juga...Selalunya dalam kul 10.00 malam kitorang dah tidur dah tapi malam tadi tidur lambat...Jadi pagi nie memang liat sket nak bangun tapi masih lagi ada mood nak bekerja walaupun penat...

Jadi pagi nie Lynn nak kena tengok kerja-kerja Lynn yang bertimbun nie...Hari Rabu lepas Lynn bercuti jadi surat-surat tak ada siapa yang rekod...Maka hari nie kena la gigihkan diri merekodkan surat dan buat kerja-kerja yang sepatutnya...Owh yer...Program jalan-jalan yang dirancang last week tidak menjadi kerana ada hal emergency...Just ronda-ronda KL jer...Tapi tak der yang menarik pun...Nanti-nanti la baru buat program jalan-jalan nie...Tunggu semuanya dah okey...

P/S : Apa akiviti korang sepanjang cuti minggu lepas? Meh la share dengan Lynn...

February 4, 2011

Program Jalan-Jalan Dibatalkan

Morning semua...
Sepatutnya kitorang sekeluarga pergi jalan-jalan Chinese New Year nie...
Tapi disebabkan ada hal emergency maka program kami ditunda...
Erm, tak per la...
Maybe next time la kitorang gie Lost World of Tambun tu...
So semalam kitorang balik ke Rawang...
Sempat la juga berjalan-jalan kat KLCC...
Dan makan steak kat Kampung Baru...
Nanti Lynn update citer tu kat entry lain yer...

Sementara masih berada di Rawang nie...
Ingatnya nak pergi Plaza Low Yuat...
Nak cari casing HP Nokia Lynn...
Huhuhuhuh...
Dah puas dah cari kat JB tapi tak der yg jual...
HP Lynn tu casingnyer tercabut la...
Ganas sungguh Lynn gunakan HP tu...
Sabar jer la...
Hope sangat jumpa la casing HP Lynn tu...

Teragak juga nak ke Fraser Hill...
Almaklumlah dah dekat dah Rawang nie dengan Kuala Kubu Baru...
Tapi tengok la pada keadaan nanti...
Tak leh nakberharap sangat...
Takut tak menjadi...

Apa plak program korang sepanjang cuti 4 hari nie? 
Jalan-jalan juga atau melepak jer kat rumah...
Meh share sket kat sini meh...

February 3, 2011

Happy Chinese New Year 2011

Morning...
Sempena Chinese New Year pada hari nie...
Lynn dan keluarga nak ambil kesempatan untuk...
Wish semua kaum Cina di Malaysia...
Happy Chinese New Year 2011...
Gong Xi Fa Chai...

Tahun nie tahun Arnab...
So cute lor...
Hehehehehe...

P/S : Waktu duduk ngan family kat Rawang malam tahun baru cina dah tentu kitorang sekeluarga tak leh tidur...Sebab ramai sangat yang main mercun...Huhuhuhu...Dan satu lagi yang Lynn pelik...Apesal diorang main mercun tak der pun putus jari dan cedera...Tapi kalau raya kita sure ada jer timbul kes putus jari dan cedera nie...

February 2, 2011

Hari Ni Saya Cuti

Morning semua...Sihat ker semuanya hari nie? Hari nie jangan la marah kalau Lynn tak jalan-jalan blog korang...Hari nie jangan la marah kalau Lynn tak komen kat entry korang...Sebab hari nie Lynn bercuti la...Gantikan cuti yang Lynn cancel waktu Jumaat selepas Thaipusam tu...Waktu tu Lynn dan Mr. Hubby kena datang kerja kan...Duk uruskan macam-macam pasal kenaikan pangkat Mr. Hubby...Jadi bila semua urusan dah selesai...Dan Mr. Hubby dah pun lapor diri semalam...Jadi Lynn amek la cuti hari nie...Sajer nak rest...

Owh yer...Sempena cuti yang panjang nie...Kitorang nak gie jalan-jalan...Nak bawa family Mr. Hubby berjalan-jalan plak...Last December kitorang dah gie jalan-jalan dengan family Lynn...Jadi turn jalan-jalan dengan family Mr. Hubby plak la yer...Kitorang nak gie jalan-jalan kat mana?Erm, nantikan entry next week la yer...Insyaallah akan Lynn updatekan nanti...Apa yang pasti Lynn mohon agar perjalanan kitorang nanti...Dilindungi ALLAH S.W.T...Insyaallah...

Kalau ada peluang Lynn akan update lagi yer...Dan jalan-jalan ke blog korang...Tapi kalau tak sempat nak berkunjung ke blog korang jangan la plak korang marah pada Lynn yer...Huhuhuhuhu...Sedih Lynn nanti...Rasanya Lynn nak cari something la untuk buat Giveaway atau Contest...Tahun nie tak buat contest lagi...Korang doakan plan nak buat Giveaway dan Contest nie menjadi la yer...Hadiah? Dah tentu la hasil belian sewaktu jalan-jalan nie nanti...Hehehehe...

Okey la...Sampai sini sahaja entry untuk kali nie...Will update later...Muaahhhhss...Adios...Bye...

February 1, 2011

Confius Nie

Hari tu Lynn ada tanya korang tentang Bukit Gambang Resort City kan...Ingatnya nak pergi ke sana cuti Raya Cina nie...Tapi sejak hujan turun dari Jumaat lepas dan berlarutan hingga ke minggu nie...Kitorang rasa macam x okey jer nak ke sana...

Korang rasa kat area Perak, Penang, Kedah dan Perlis hujan tak macam kat Johor, Melaka, Negeri Sembilan dan Pahang nie?  Sebab kalau nak berjalan dengan family nie biarlah tak hujan kan...Sebab susah sket la berjalan dalam hujan nie...Risaukan budak2 demam jer nanti...Orang tua demam pun susah juga kan...Dah tak syok plak nak gie jalan-jalan...

Sekarang nie nak tanya korang sket...Bukit Merah Lake Town Resort dengan Lost World Of Tambun...Which one yang okey? Please share sket info tentang kedua-dua tempat tu dengan Lynn...Ataupun kitorang leh terus jer ke Penang...Rasanya family in law Lynn belum pernah berjalan ke Penang tu...So apa pendapat korang?

S.Y.U.K.U.R

Morning semua...
Hari ni dah 1 Februari 2011...
Hari ni juga merupakan hari pertama Mr. Hubby di gred jawatan baru...
Dan untuk pengetahuan korang semua...
Rezeki daripada ALLAH S.W.T berpihak kepada kami sekeluarga...
Mr. Hubby dikekalkan penempatannya di negeri Johor...
Syukur alhamdulillah di atas rahmat yang ALLAH berikan...
Dan Mr. Hubby juga dikekalkan berkhidmat di pejabat lama...
Rasa seronok dan happy sangat...
Kalau sebelum nie kitorang rasa berdebar-debar tunggu jawapan dari KL...
Tapi hari nie segalanya dah okey...
Mr. Hubby pun dah lapor diri sekejap tadi...
Jumpa Mr. Boss dan EO di pejabat Lynn nie...
Jadi sekarang nie Mr. Hubby tengah tunggu surat penempatan dari pejabat LPP Johor...
Dah dapat jer surat tu nanti boleh la Mr. Hubby masuk ke pejabat dia semula...
Dan terpulang la Pengurus Besar Mr. Hubby nak suruh Mr. Hubby buat kerja apa plak lepas nie...


Lynn sebagai isteri yang sungguh menyayangi Mr. Hubby serta anakanda Qistina yang comey mengucapkan Selamat Bekerja untuk suami dan papa tersayang...
Semoga Mr. Hubby dapat menjalankan tugas dengan lebih baik dan cemerlang lagi...
Jangan lupa belanja kitorang yer Papa...
Celebrate kecil-kecilan sempena kenaikan pangkat Papa nie...
Hehehehe...