April 7, 2011

Kisah Demam + Placenta Previa Type 1

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua kawan-kawan blogger...Tq sebab korang sudi juga menjejakkan kaki ke blog Lynn nie walaupun 2 hari Lynn tak update...Sebenarnya selama 2 hari yang lepas Lynn amek cuti...Hari Selasa amek cuti sebab my little darling Qistina demam...Dia start demam dari hari Isnin lagi...Then malam tu memang Lynn dan Mr. Hubby tak tidur sangat sebab asyik monitor suhu badan dia...

Demam dia kali nie susah sket nak kebah...Petang Isnin waktu kitorang bawa dia ke Klinik Siti Fatimah, doktor dah masukkan ubat bontot...Selalunya dia akan berpeluh2 bila dah masukkan ubat tu...Tapi sehingga 4 jam lepas tu badan dia masih panas...Jadi dalam pukul 10.30 malam kitorang bagi dia ubat demam...Dengan harapan lepas bagi ubat dia akan berpeluh sket...Huhuhuhuh...Pun sama juga...Demam dia tak kebah...Kitorang lap badan dan kepala dia dengan tuala basah...Akhirnya dalam pukul 3.00 pagi kitorang decide untuk masukkan ubat bontot sekali lagi...

Dah nekad dah...Kalau demam dia still x kebah dan dia tak berpeluh memang kitorang akan bawa dia ke klinik atau hospital terus...Tapi dalam pukul 4 lebih tu Lynn rasa dia berpeluh dan mengadu tak selesa...Kitorang memang x on kipas malam tu...Sebab nak bagi dia berpeluh...Dan akhirnya ubat bontot yang dimasukkan jam 3.00 pagi tu berfungsi dengan sepenuhnya...Demam Qistina kebah dan esok pagi dia dah excited nak ke Tadika...

Kitorang tak bagi dia pergi ke Tadika hari Selasa tu...Sajer nak bagi dia rest kat rumah...Lynn dan Mr. Hubby pun nak rest juga...Kebetulan pada hari Rabu yakni semalam Lynn memang dah apply cuti untuk hadir pemeriksaan doktor di Hospital Sultanah Aminah...Jadi boleh la rest sket kan badan tu sket...Dan tenangkan emosi sebab hari Rabu ada scan untuk tengok kedudukan uri...

Hasil daripada pemeriksaan doktor semalam, pregnancy Lynn kali nie disahkan Placenta Previa Type 1 - Low Lying...Dua kali doktor scan perut Lynn semalam tau...Puas la diorang godek sana godek sini...Sampai Lynn terasa juga sakit dengan tindakan doktor tu...Huhuhuhuh...Geram betul...


Bila dah tahu Placenta Previa Type 1 sepatutnya doktor tu tak payah la nak godek lebih2 kan...Sebab uri nie kan sensitif...Dia boleh plak tekan-tekan perut Lynn nie nak tengok kedudukan kepala baby kat mana...Bila dah comfirm kedudukan kepala baby boleh plak ditekan-tekan lagi tanya sakit ke tidak...Dengan tindakan doktor tu mulanya tak sakit terus la terasa sakit sket...

Dah setengah hari kat hospital, Lynn pun balik rumah tapi sempat lagi menyinggah gie beli barang buat chocolate kat Taman Perling...Sampai rumah lebih kurang kul 4.00 petang...Terus jer amek Qistina...Seronok jer Qistina semalam sebab kitorang amek dia awal...Hehehehehe...Selalunya dalam pukul 6 atau 6 lebih baru kitorang amek dia...Tapi semalam awal 2 jam plak...Okey la tu...Dia leh spend masa kat rumah plak kan...

Jadi hari nie baru Lynn dapat update blog dan status di FB Lynn...Kalau ada di antara korang yang pernah alami Placenta Previa macam Lynn nie leh tak sharekan petua ada supaya uri tu boleh naik ke atas...Lynn tak nak la uri tu makin turun...Lynn nak bersalin secara normal dan harap sangat segalanya akan okey...Next month akan ada second scan lagi...Harap-harap sangat waktu tu no more Placenta Previa lagi...