April 4, 2011

Belajar Menambah Pendapatan

Assalamualaikum...Apa khabar korang semua? Sihat tak hari nie? Setelah 2 hari bercuti dan bersenang lenang kat rumah dah tentu ada di antara korang yang payah nak bangun gie kerja hari nie kan...Hehehehehe...Tapi syukur alhamdulillah Lynn sekeluarga okey jer hari nie...Qistina pun bangun awal hari nie sebab malam tadi seawal kul 8.30 malam dia dah tidur...

Apa aktiviti korang weekend lepas? Jalan-jalan, makan-makan, masak-masak atau melepak jer kat rumah? Tentu korang having fun kan bersama orang tersayang kan...Last Saturday Lynn dengan sokongan padu dari Mr. Hubby telah melakukan satu keputusan yang mungkin boleh merubah hidup Lynn dan keluarga di masa hadapan...Selama nie Lynn memang payah sket nak melabur duit untuk hal-hal macam nie...Tapi entah kenapa kali nie Lynn betul-betul tekad...Dan Mr. Hubby merupakan orang yang paling setia memberikan dorongan dan semangat untuk diri Lynn...

Korang nak tahu apa yang Lynn buat?  Lynn pergi kelas membuat homemade chocolate...Sebenarnya Lynn dah lama nak pergi kelas nie tapi masa dan keadaan tak mengizinkan...Jadi lepas jer cari google cikgu yang boleh mengajar kat JB nie maka Lynn pun decide nak gie kelas hari Sabtu lepas...Untuk pengetahuan korang Lynn sorang jer anak murid untuk hari tu...Dan Lynn amek kelas dari kul 11.00 pagi - 3.00 petang...Lama kan...Tapi cara pembelajaran memang tak menyusahkan dan memenatkan Lynn pun...Malah Lynn rasa seronok dan enjoy jer sepanjang kelas berlangsung...

Cuma ada kalanya Lynn rasa kekok la sket bila mula-mula belajar tu...Tapi dengan berkat kesungguhan dan fokus Lynn sepanjang beberapa jam tu akhirnya Lynn berjaya melaksanakan beberapa pieces chocolate homemade...Lynn memang teruja giler tengok hasil chocolate yang dah siap tu...Rasa berbaloi sangat spend duit untuk belajar buat homemade chocolate nie...

 Bergambar dekat rumah cikgu...Waktu buat chocolate tu Lynn tak sempat nak amek gambar...Nak fokus kan...Hehehehe...

 Rasanya nak dekat 60 - 70 biji juga chocolate yang Lynn dapat siapkan waktu kelas tu...Bermacam-macam bentuk dan jenis yang Lynn buat...Dan untuk pengetahuan korang setiap chocolate yang Lynn buat ada filings tau...Ada filings strawberry, blueberry, mint, oreo, mocca, peanut...Dah macam chocolate Cadbury tau...Memang arr sedap...

 Lynn paling suka buat chocolate yang nie...Memang simple dan sekejap jer siapnya...Hehehehe...

 Nak buat yang strawberry nie agak rumit sket...Tapi budak-budak suka sebab colourful kan...Hehehehe...

 The green rose memang easy...Tapi yang colourful tu rumit pembuatannya...Nak kena concentrate dan fokus betul2...Kalau tak comot dan tak kemas jadinya...

Yang ini gred A chocolate...Sangat-sangat rumit dan memang memerlukan kesabaran...Cara buat tak sama dengan chocolate2 kat yang kat atas tu...Nasib baik la cikgu Lynn baik hati...Dia la yang tolong Lynn...Tq so much yer cikgu...

Lynn juga diajar untuk cara membuat chocolate box...Chocolate box nie boleh dijadikan hantaran dan hadiah...Memang so lovely...Nak makan pun rasa sayang kan...Hehehehe...

Tujuan utama Lynn belajar buat homemade chocolate nie adalah disebabkan Lynn nak jadikan ia sebagai salah satu cara untuk menambahkan pendapatan keluarga...Mana la tahu ada rezeki Lynn dengan cara nie...Feedback dari rakan-rakan sepejabat Lynn dan Mr. Hubby pun okey sangat-sangat...Masing-masing tak percaya Lynn buat chocolate nie...Dan kawan sepejabat Mr. Hubby dah pun minta harga untuk setiap chocolate nie...

Tapi Lynn nie masih baru lagi belajar...Hope ada peluang dan rezeki Lynn dalam pembuatan chocolate homemade nie...Korang semua doakan Lynn yer...Dan kalau ada di antara korang yang berminat leh la contact Lynn yer...Lynn bagi special price untuk kawan-kawan blogger...Hehehehe...Okeylah...Take care semua...Nanti Lynn update lagi yer...