March 10, 2011

Request From Mr. Hubby : Daging Masak Gulai Lemak Cili Api

Tengahari tadi seperti kebiasaan Lynn akan kuar lunch dengan office mate Lynn di S'Mart...S'Mart nie sebenarnya tak ler jauh mana pun dengan pejabat Lynn...Jalan kaki pun dah leh sampai...Dalam S'Mart nie ada jual macam-macam termasuk la ada pasar untuk barang dapur lagi...Nak cari daging, ikan, ayam semuanya ada la kat dalam S'Mart nie...Kiranya macam pasar borong la juga...

Semalam Lynn dah buat Lala Masak Sos Tiram, Ikan Goreng dan Sup Sayur untuk makan malam...Jadi tengahari tadi waktu Lynn lunch Lynn sms la Mr. Hubby...Tanya dia nak makan apa...Selalunya Mr. Hubby akan jawab tak kisah...Asalkan ada nasi setiap kali dinner...Al maklumlah orang melayu kan...Mesti nak makan nasi juga untuk dinner...Hehehehe...

Hari nie Mr. Hubby request nak makan Daging Masak Gulai Lemak Cili Api...Ala-ala Negeri Sembilan punya masakan yer...

Gambar nie Lynn dapat dari Encik Google yer...

Jadi hari nie Lynn nak share sket dengan korang resepi Daging Masak Gulai Lemak Cili Api...Nie resepi yang biasa Lynn buat la...Maybe lain orang lain caranya...Ikut selera masing-masing...

Bahan-Bahan:
500 gm daging batang pinang (Senang sket nak empuk)
400 ml santan pekat (Kalau nak sedap lagi tambahkan santan lagi)
Segenggam cili api (Lebih kurang 15 - 20 biji cili api)
1 inci kunyit hidup (Kalau x der kunyit hidup leh juga guna kunyit serbuk...Tapi tak kick la rasanya)
2 keping asam gelugor keping
2 batang serai
3 biji kentang 
Garam secukup rasa

Cara-Cara Memasak:
1.  Hiris daging ikut size yang korang suka...Agak-agak la...Jangan besar sangat dan jangan kecik sangat...
2.  Blend cili api bersama kunyit hidup dan sedikit air...
3.  Masukkan daging yang telah dihiris bersama cili api yang telah diblend ke dalam kuali...Masak sehingga daging agak-agak empuk...(Kalau guna daging batang pinang tak amek masa yang lama untuk empuk)
4.  Masukkan santan lebih kurang 200 ml...
5.  Masukkan serai yang telah dititik dan 3 biji kentang yang telah dipotong...
6.  Masukkan lagi santan setelah kentang dah nak empuk...
7.  Masukkan asam keping dan garam secukup rasa...
8.  Biarkan mengelegak dan setelah mengelegak perlahankan api...
9.  Tunggu sehingga kuah gulai tersebut pekat dan matikan api...

Haaa...Itu la caranya Lynn buat setiap kali masak resepi nie...Daging, kentang, dan barang-barang lain untuk masak resepi nie dah pun Lynn beli tadi...Jadi tinggal tunggu masa jer nak masak...Selain menu tu Lynn akan goreng telur dadar dan sayur campur sebagai menu tambahan...

P/S : So apa pula menu korang semua untuk dinner malam nie?  Masak kat rumah atau gie makan kat luar jer?