March 9, 2011

Lagi Sehari 24 Minggu

Salam ceria buat kawan-kawan blogger semua...Syukur alhamdulillah usia kandungan Lynn dah nak masuk 24 minggu...Esok genap la 24 minggu baby berada di dalam perut mama dia...Sekejap jer masa berlalu kan...Rasanya macam baru jer dapat tahu preggy dan mabuk-mabuk akibat morning sickness...Sekarang dah pun nak masuk 24 minggu...Means dah 6 bulan la...

Dan sepanjang Lynn preggy nie Lynn tak der la mengidam nak makan yang bukan-bukan...Tak macam waktu mengandungkan Qistina dulu...Lynn betul-betul teringin nak makan Cendawan Kukur...Puas la Mr. Hubby nie mencari kat semua pasar di Johor nie...Tapi tak juga jumpa sebab waktu tu tak musim Cendawan Kukur nie...Lastly Mr. Hubby minta tolong ayahnya cari kat dalam hutan...Syukur, akhirnya dapat juga Lynn merasa Cendawan Kukur tu...

Korang tahu ker Cendawan Kukur tu macam mana?  Puas juga Lynn mengodek gambar kat internet...Akhirnya jumpa juga gambar Cendawan Kukur...Korang tengok la...



Gambar nie Lynn amek dari blog Eda...Nak kasi korang tahu macam mana rupanya Cendawan Kukur tu...Hehehehehe...

Sepanjang kehamilan yang kedua nie Lynn bukanlah kaki makan macam mengandung yang dulu...Lynn makan yang heavy hanya 3 kali jer sehari...Breakfast, Lunch dan Dinner...Kebiasaannya Lynn akan breakfast jam 9.30 - 10.00 pagi...Menu yang biasa Lynn amek waktu breakfast adalah Roti Canai, Nasi Lemak ataupun Mee Goreng...Lepas tu dalam kul 1.00 tengahari Lynn akan lunch...Waktu lunch nie Lynn suka amek makanan yang baru dimasak...Contohnya Meehoon/Kueh Tiaw Sup, Nasi Goreng Kampung atau Nasi Goreng Ayam Sambal...Sesekali jer Lynn akan makan nasi campur...

Dinner memang satu kemestian untuk Lynn...Dari zaman belum kawen lagi pun Lynn tak pernah skip dinner tau...Lantak la orang nak cakap makan malam tu menggemukkan atau apa jer yang pasti Lynn kena juga dinner...Kalau tak dinner comfirm Lynn tak boleh tidur dan kelaparan tahap gaban bila bangun pagi...Jadi sejak preggy nie dinner memang wajib untuk Lynn...

Lynn akan memasak untuk dinner...Walaupun preggy tak menjadi alasan untuk Lynn tak memasak...Biasanya Lynn akan masak menu yang simple-simple...Almaklumlah bila dah seharian bekerja jangan la ingat Lynn nak masak rendang ayam plak untuk dinner kan...Hehehehehe...Menu akan berubah-ubah setiap hari...Kalau hari semalam masak ayam, hari nie Lynn akan masak ikan...Biarpun ayam goreng dan ikan goreng...

Cuma last week dapur rumah tak berasap...Nak tahu kenapa?  Doktor minta Lynn kurangkan sket bergerak disebabkan kes bleeding masih lagi berlarutan...Walaupun tak banyak tapi dengan berehat sedikit sebanyak boleh mengurangkan kes tu timbul...Jadi Mr. Hubby tak bagi Lynn masak dan suruh ikut nasihat doktor...Setiap hari gie makan kat luar...Sampai naik muak dibuatnya...

Insyaallah Lynn akan refer semula dengan doktor sewaktu usia kandungan mencecah 28 minggu...Means dalam tempoh 4 minggu dari sekarang...Nak tengok kedudukan uri dan kalau baby sporting nak juga tahu jantina baby dalam kandungan Lynn nie...Sama ada baby girl atau baby boy...Next check up di klinik kerajaan pula pada 21 Mac 2011...Hope everything okey la yer...Hehehehehe...