March 14, 2011

Jalan-Jalan Cari Makan @ Lontong Warisan Haji Salim

Assalamualaikum semua...Sabtu lepas Mr. Hubby dengan baik hatinya telah membawa Lynn dan Qistina bersarapan di Lontong Warisan Haji Salim...Kat ner tu?  Hehehehehe...Sebenarnya Lontong Warisan Haji Salim tu la yang mak yong Lynn nie teringin sangat nak makan...Jadi kami ke Parit Raja yer kawan-kawan...Perjalanan dari Johor Bahru ke Parit Raja mengambil masa lebih kurang 1 jam sebab tak banyak kenderaan pagi Sabtu lepas...

Di Parit Raja ada 2 outlet yang ada Lontong Warisan Haji Salim nie...Mula-mula tu kitorang pergi yang dekat dengan Bangunan Mara tapi kedai tu tutup...Huhuhuhuh...Dah sedih sokmo dah waktu tu sebab Lynn memang teringin sangat nak makan lontong tu...Mr. Hubby teruskan perjalanan ke tempat yang lagi satu...

Kitorang terus ke Kompleks Niaga Parit Raja...Kiranya tak ler jauh sangat dengan tempat yang pertama tadi...Tak sampai 5 minit pun perjalanan...Tapi ini merupakan tempat asal Lontong Warisan Haji Salim nie...

Terletak di food court biasa jer dan tak ler glamour sangat pun tempatnya...Tapi untuk mak yong macam Lynn nie dah tak kisah dah dengan semua tu...Asalkan dapat makan apa yang dihajati pun dah kira seronok dah...Hehehehe...

Waktu kitorang datang tu memang tempat duduk yang ada memang full...Tapi nasib menyebelahi kitorang sebab ada pelanggan yang sudah selesai sarapan dan balik waktu kitorang sampai...Syukur sangat-sangat...Kalau tak terpaksa la menunggu sekejap untuk dapatkan tempat duduk...

Ada budak merajuk sebab roti telur yang dia order lambat sampai...Hehehehehe...Mengada-ngada anak dara yang sorang nie...

Bila dah sampai roti telur yang dia order merajuk juga sebab panas sangat...Huhuhuh...Memang la banyak songeh...Nasib baik la lontong yang Lynn dan Mr. Hubby order belum sampai lagi jadi Mr. Hubby duk layankan dulu anak dara kesayangan dia nie...

Inilah rupanya Lontong Warisan Haji Salim tu...Lynn amek yang special punya...Special nie maksudnya dicampur semula lauk-lauk dan ada telur sambal sekali kat dalam menu tu...Mr. Hubby pun amek yang sama tapi lebihkan sket paru...Sebab tu kegemaran Mr. Hubby...Hehehehehe...

Memang seronok sangat sebab dapat makan lontong yang Lynn idam-idamkan...Mr. Hubby siap leh cakap diorang nie tak nak ke buat franchise kat Johor Bahru...Kalau ada kat Johor Bahru tak yah la nak travel ke Parit Raja untuk makan lontong nie...Agaknya nanti ada la kut yang buat franchise macam Nasi Lemak Antarabangsa Kg. Baru tu...Dah merata rasanya diorang buka cawangan...

Kos untuk sarapan kami pagi tu hanya RM14.50 sahaja untuk 1 lontong campur (Mr. Hubby), 1 lontong special (Lynn), 1 roti telur (Qistina), Milo Tarik, Nescafe Tarik dan Teh O...Memang murah dan berbaloi sangat...Kenyangnya perut kami bertiga sehingga pukul 2.30 petang baru lunch tau....Jadi untuk korang yang teringin nak rasa Lontong Warisan Haji Salim nie boleh la berkunjung ke Parit Raja yer...

Lepas jer kitorang bersarapan di Parit Raja...Perjalanan diteruskan ke bandar Batu Pahat...Apa kitorang buat kat sana?  Nantikan next entry dari Lynn yer...