February 22, 2011

Jalan-Jalan Cari Makan : Senibong

Salam tengahari untuk korang...Apa khabar hari nie? Moga semuanya sihat-sihat sokmo la yer...Syukur alhamdulillah kitorang sekeluarga pun sihat-sihat belaka...Hari nie Lynn nak update citer kitorang ke Senibong...Mungkin ada di antara korang yang tahu Senibong tu kat mana...Dan mungkin ada juga yang tak tahu...Senibong nie kat Johor Bahru..Berdekatan dengan Permas Jaya...Untuk pengetahuan korang Senibong nie famous dengan makanan seafood...Ikan, ketam, udang, sotong dan segala jenis makanan yang berunsurkan seafood ada kat Senibong nie...

Dan kebetulan lepas jer tengok layang-layang hari tu, perut kitorang bertiga teragak nak makan nasi...Lynn dan Mr. Hubby sepakat nak makan kat Senibong sebab last time kitorang pergi Senibong nie waktu kitorang belum kawen dulu...Dah nak dekat 5 tahun la tak jejak kaki kat Senibong nie...Ramai yang cakap kedai-kedai makan kat Senibong nie dah makin cantik dan menarik...Tu yang teruja sket nak pergi tu...

Perjalanan dari Pasir Gudang ke Senibong mengambil masa kira-kira 30 minit...Dekat la juga...Tu dah campur dengan jammed tau...Memang banyak betul perubahan yang ada kat Senibong nie...Dulu kalau datang kita leh parking sesuka hati kita dan tak dikenakan bayaran pun...Tapi sekarang nie untuk parking kereta dikenakan bayaran RM2.00 dan ada orang yang jaga setiap sudut parking di Senibong tu...Kiranya sistem keselamatan dah upgrade juga la kat sini...Kedai-kedai pun dah makin cantik...

Kitorang choose untuk makan di Restoran 6 Corner sebab nak sangat feel makan bersila kat restoran nie...Punya la excited nak memilih ikan dan makanan lain sampaikan tak sempat nak snap gambar restoran tu...Huhuhuh...Geram jer...Yang Lynn snap hanya la gambar makanan dan kitorang bertiga jer...Mood bagus la plak kan nak bergambar kali nie...Hehehehe...

 First gambar yang Lynn tepek kat sini adalah gambar anak dara kesayangan Lynn dan Mr. Hubby...Rambut dia yang elok terikat waktu tengok layang-layang tu dah jadi macam aper jer...Punca dia buka ikatan rambut tu sebab dia nak baring dalam kereta waktu kitorang on da way ke Senibong...Bila nak ikat balik dia dah x nak dah...Huhuhu...

 Berposing plak dengan mama...Suka suki hati dia jer bertengek kat atas tu...

 Posing plak dengan papa dia...Mood Qistina waktu kat Senibong nie memang arr sangat bagus...Sangat jauh jika nak dibandingkan dengan waktu kat Festival Layang-Layang tu...

Kitorang order menu yang biasa2 jer malam tu...Lagipun niat sebenar nak makan seafood waktu small celebration birthday MIL, Mr. Hubby dan Damia nanti...Kitorang dah decide nak gie makan seafood kat Bagan Lalang plak...Asyik Lieya Latif jer yang pergi...Kitorang pun nak gak merasa Ketam Masak Cili kat Bagan Lalang tu...Hehehehe...Nak tahu apa yang kitorang makan malam tu?

 First sekali Ikan Kerapu Masak 3 Rasa...Harga untuk hidangan nie RM28.00...Satu kilogram diorang caj RM70.00...Ikan nie beratnya cuma 400 gram jer...

 Secondly menu Lala Masak Sambal Bertelur...Yang nie beratnya cuma 500 gram dan caj yang dikenakan adalah RM10.00...

Sotong Goreng Kunyit yang menjadi kegemaran Qistina tak kisah la gie makan kat mana pun...Amek 3 ekor sotong dan beratnya lebih kurang 300 gram...Satu kilogram RM50.00 yer...Jadi total untuk 3 ekor sotong tu adalah RM15.00...Perghhh...Bayangkanlah betapa mahalnya harga sotong sekarang nie...

Kailan ikan masin, menu yang wajib diorder oleh penggemar sayur seperti Lynn...Harga sepiring nie RM4.00...Banyak juga sepiring nie...Leh makan untuk 4 orang rasanya...

 Telur Dadar yang kitorang order untuk seorang makan akhirnya sampai dalam bentuk satu pinggan makan...Punya la banyak...Dan harga untuk telur dadar nie plak RM3.00...

Last but not least, kitorang order Tom Yam Ayam...Harga untuk semangkuk yang boleh makan untuk 3 orang makan nie adalah RM5.00...Untuk Tom Yam Ayam ni Lynn dan Mr. Hubby sangat setuju yang ia terlampau murah...Siap ada cendawan dan sayur2 tau kat dalam Tom Yam Ayam tu...

Jadinya bayaran untuk semua sekali termasuk nasi putih, air suam dan Nescafe O serta cokelat Choki Choki yang kitorang order untuk malam tu adalah RM 72.00...Korang rasa mahal ke tidak?  Kitorang rasa harga tu okey2 jer sebab banyak juga menu yang kitorang makan malam tu...Lagipun bukan selalu pun dapat makan macam nie...Hehehehe...

Jadi untuk mereka-mereka yang ingin berkunjung ke Johor Bahru, Lynn cadangkan agar korang leh datang makan seafood kat Senibong nie...Dan nak lagi syok ajak la ramai2 sket datang sebab kalau datang ramai-ramai lagi happening tau...Jangan jadi macam kitorang nie...Gie mana2 bertiga jer...Tapi tak lama lagi jadi la berempat...Hehehehe...Tak sabar rasanya nak tunggu baby lahir...Teruja sangat...

Okey la...Jumpa lagi di next entry...Adios...Muaahhhs...