January 16, 2011

Spaghetti Carbonara Ala Lynn Hamzah

Morning semua...Apa khabar? Sihat ker semuanya? Moga semua kawan-kawan blogger dan ahli keluarga korang sihat-sihat belaka la yer...Hari nie nak citer sket pasal Spaghetti Carbonara plak...

Selama nie Lynn just masak Spaghetti Bolognese dan Lasagna jer...Tak pernah plak cuba Spaghetti Carbonara nie...Jadi hari nie Lynn nak try masak Spaghetti Carbonara nie...Lynn rasa tak ler sesusah mana bila tengok resipi kat internet nie...Ala-ala masak Spaghetti Bolognese juga kan...Cuma sosnya sos putih...

Ada ker yang tak tahu Spaghetti Carbonara tu macam mana rupanya...Meh sini Lynn tunjuk sket kat korang...Tapi yang nie bukan yang Lynn buat yer...Sebab Lynn baru jer nak try masak kat rumah nie...



Jadi resepi yang Lynn nak ikut untuk masak Spaghetti Carbonara nie adalah seperti berikut:

1/2 paket Spaghetti - dimasak mengikut arahan di paket
1 tin sos pasta putih - Lynn choose brand Pergo
4 ulas bawang putih - dicincang kasar 
1 biji bawang besar - dipotong dadu 
10 - 15 ekor udang - dihiris sederhana (nak letak lebih pun boleh)
5 sosej ayam - dihiris sederhana (Qistina suka makan sosej tu yang letak sosej tu)
2 batang celeri - dihiris
Minyak 
Lada sulah 
Garam 
1/2 tin air (sukatan tin Pergo)

Cara-cara memasak:
1.  Panaskan minyak...Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau...
2.  Masukkan sos pasta dan air...Biarkan sehingga hampir mendidih...Jangan biarkan jer...Kena kacau supaya tak berketul-ketul plak kuah tu nanti...
3.  Masukkan udang & sosej...Bila dah agak nak masak baru masukkan celeri...
4.  Masukkan lada sulah...Kalau nak pedas sket masuklah lebih sket lada sulah tu...
5.  Sesudah mendidih jer boleh la padamkan api...

Haa...Itulah resepi yang dah diubahsuai kepada resepi Spaghetti Carbonara ala Lynn Hamzah...Resepi asal ada letak cendawan butang tapi Lynn x mau letak kat dalam resepi Lynn nie...Jadi nanti bila dah siap jer Lynn masak Spaghetti Carbonara nie Lynn akan amek gambar dan tepek kat next entry yer...Hari nie korang layan jer resepi nie dulu...Hehehehehe...