September 2, 2010

Preparation Raya

Next week dah nak raya kan...Sekejap jer masa berlalu...Pejam celik pejam celik hari nie dah masuk hari ke 23 kita berpuasa...Insyaallah pada 8 September nie dah boleh tengok anak bulan...Kalau ikut kalendar hari raya jatuh pada hari Jumaat...Lynn & Mr. Hubby memang cuti lama raya tahun nie...Mulai hari Khamis 9 September sehingga la 20 September...Berapa hari tu ek? 12 hari rasanya...Nak dekat 1/2 bulan tau...Hehehehe...Sebenarnya plan asal just nak cuti sampai 19 September jer...Tapi Mr. Hubby baru jer dipanggil untuk hadiri interview naik pangkat pada 20 September tu...Jadi Lynn sambung la cuti lagi sehari...

Nak share sket dengan korang tentang persiapan raya Lynn...Tahun nie kitorang pilih Warna Merah Bata sebagai warna tema untuk family kitorang...Sebenarnya Lynn macam berkenan nak amek warna merah menyala tapi tak jumpa plak yang berkenan waktu beli kain kat Jalan TAR bulan 7 hari tu...Lynn tempah baju kat tailor tahun lepas gak...Dan semalam Lynn ada call Auntie Norma tu...Syukur alhamdulillah baju raya kitorang dah pun siap...Tinggal nak gie amek jer...

Selain dari baju raya untuk Hari Raya Pertama, Mr. Hubby ada beli 3 helai t-shirt dan sehelai jeans...Dan untuk diri Lynn plak ada extra 3 pasang baju kurung...Jadi jumlah baju kurung Lynn untuk tahun nie adalah 4 pasang...Hehehehehe...Korang jangan tension yer...Lynn nie kalau bukan Hari Raya memang tak der la nak tempah baju kurung...Dan kebiasaannya baju kurung pada hari raya nie la yang Lynn akan lenjan untuk bawa ke tempat kerja...Itu yang buat lebih sket tu...

Preparation untuk Qistina memang arr meriah...Biasalah budak-budak...Baju raya Qistina tahun nie Lynn dah beli waktu bulan Julai lepas...Lynn memang sengaja beli awal sebab tak larat rasanya nak meredah lautan manusia di shopping complex musim nak raya nie...Lagipun Qistina nie lasak sket...Bila berjalan tu x nak pegang tangan...Berlagak macam dah besar jer...Huhuhu...Ngeri sangat kalau terjadi perkara seperti di entry INI...Macam-macam boleh jadi kan...

Tentang persiapan rumah plak, kitorang dah berhempas pulas mengemaskan rumah sepanjang hari Ahad lepas...No langsir baru sebab langsir yang ada sekarang nie baru jer dipakai 1 tahun lebih...Jadi last Sunday dah basuh pun dan bila dah kering kitorang pasang balik langsir tu...Set perabot pun guna yang lama jer sebab masih elok...Lain la kalau dah patah atau buruk sangat kan...Cuma sejak Lynn dah addicted dengan English Deco nie ada la juga sambar beberapa barang untuk menyerikan lagi rumah kitorang sempena hari raya nie...

Lynn beli table runner untuk meja makan dan meja kopi, kotak tissue, tempat letak sudu, dan balang kuih...Barang2 tu ada yang Lynn beli kat Romantika dan ada yang Lynn beli kat KK Home Deco...Rasanya sebelum nak sampai ke hari raya nanti ada lagi barangan English Deco yang sempat Lynn sambar nie...Hehehehe...Tapi barang-barang Lynn tak la semeriah seperti di rumah KAK JUN kot...Erm, orang baru nak bercinta dengan English Deco kan...Jadi semuanya kena beli yang simple2 dulu...Nanti bila dah naik antu baru la start membeli yang besar2 & mahal2 plak...Hehehehehe...Kat situ korang dah boleh bayangkan berapa banyak RM yang akan dilaburkan...

Tempat letak sudu nie sebiji macam yang Lynn beli...Beli kat Romantika...Gambar diambil dari Google...

Kotak tissue Lynn ala-ala mcm nie la...Tapi yang nie cantik sangat...Lynn punya simple jerk...
Beli kat Bazar JB...

Bekas kuih yang Lynn dah beli pun macam nie gak...Sangat cantik di mata Lynn la...Tp kuih raya sampai sekarang x beli2 lagi...Nak letak apa jer kat dalam bekas tu nanti...Hahahaha...

Cuma sekarang nie Lynn nak mencari sampin dan tudung Lynn...Selagi baju2 yang ditempah kat Auntie Norma tak diambil selagi tu la tak dapat nak cari tudung...Insyaallah baju2 tu kitorang akan amek weekend nie...Sambil amek baju boleh la cuci mata dan wallet kat Festive Street Mall tu...Hehehehe...Persiapan duit raya untuk tahun nie tugas Mr. Hubby...Tak tahu berapa banyak RM yang ditukar untuk tahun nie...Tugas Lynn hanya menyampaikan jer duit raya tu...Erm, okey la...Panjang betul entry hari nie...Sure korang boring jer layan entry nie kan...Huhuhuhu...Nanti ada masa dan peluang Lynn update lagi yer...Bye...