September 6, 2010

Menu Pagi Raya

Wah...
Sedar tak sedar lagi 4 hari Syawal akan menjelma...
Rasa seronok sangat...
Mood nak bekerja memang dah terbang ke sana ke mari jer...
Lynn memang dah mula terkenang-kenang menu raya jer nie...
Terasa lapar perut nie bila buat entry nie...
Sebenarnya tergerak hati nak buat entry nie sebab ternampak ayam masak merah kat blog LIEYA LATIF...

Antara menu-menu yang menjadi kegemaran kitorang sekeluarga...
Seperti kat bawah nie...

Lemang nie memang wajib ada di pagi raya...Lebih-lebih lagi bila beraya di Negeri Sembilan...Nak membakar lemang nie amek masa 1/2 hari tau...Dan kebiasaannya family Mr. Hubby akan bakar lemang pada hari terakhir puasa...Lynn tak boleh nak makan banyak2 lemang nie sebab Lynn ada asthma...Jadi pulut nie salah satu makanan yang kena pantang la...Tapi Lynn makan juga lemang nie...Dalam kuantiti sedikit jer...Hehehehe...

Rendang Daging yang dibuat oleh MIL memang arr best...Sangat mantap rasanya sebab rendang daging Negeri 9 dibuat menggunakan cili api yer...No cili kering okey...Jadi untuk yang tak tahan pedas tu jangan la harap nak makan banyak2...

Kalau balik beraya di rumah Nenek Lynn di Batu Pahat sure ada Ketupat...Tapi kalau balik ke Rawang atau Negeri 9 yang ada hanya lah nasi impit jer...Tapi nasi impit pun okey juga...Kata Mr. Hubby masih lagi dalam kategori ketupat...Tapi Ketupat NONA atau Ketupat Mini la...Wakakakakaka...

Kuah lodeh yang sedap bila dicampur sket ramuannya dengan udang geragau...Memang menyelerakan bila dimakan sewaktu masih panas...Qistina memang suka makan kuah lodeh nie sebab tak pedas...Sangat sesuai untuk kanak-kanak...

Yang nie memang favorite Lynn...Kalau Ibu atau Mak tak masak di pagi raya biasanya Lynn yang akan buat sendiri...Kalau tak ada Ayam Masak Merah nie memang tak sah la...Macam ada jer yang tak kena...

Kuah kacang pun kena ada juga pagi raya...Sebab nak dilawankan dengan Kuah Lodeh...Kalau nak lagi meriah hari raya korang apa kata bakar sekali Satey...Memang best arr...

Huhuhuhuh...
Cepat la Hari Rabu...
Nak balik Negeri 9 nie...
Tapi dalam tak sabar nak menyambut raya...
Esok Lynn kena attend Mesyuarat AJK Kelab Sukan di PPK Parit Raja...
Huhuhuhuh...
P/S : Gambar semuanya dari Encik Google yer...Terima kasih banyak2 Encik Google...