August 13, 2010

Tentang Ceramah Agama

Pagi tadi Lynn berpeluang untuk menghadiri satu majlis ilmu di pejabat Lynn...Phamplet tentang ceramah agama nie telah diedarkan seawal minggu lagi...Jadi masuk jer pejabat pagi tadi Lynn terus tanya kawan-kawan pejabat jadi ker ceramah agama yang dirancang...Syukur kerana program akan berlangsung jam 8.30 pagi di Dewan Kuliah IPP...Penceramah pun dah sampai kata mereka...

Ceramah agama pagi nie disampaikan oleh Tuan Haji Mohd Nor Rashid bin Haji Mohd Yassin dari Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Takzim...Tuan Haji Mohd Nor nie dah masuk kali ke2 sampaikan ceramah kat pejabat Lynn nie...Cara dia sampaikan ceramah memang arr sempoi sebab ada nyanyi2 sekali...Hehehehe...Jadi yang dengar ceramah nie rasa enjoy dan tak kan sempat nak mengantuk la...

Ceramah agama hari nie adalah tentang Penghayatan Ramadhan...Al-maklumlah sempena bulan Ramadhan kan...Tapi dari pendapat Lynn, alangkah bagusnya kalau Lynn dapat dengar slot nie sebelum Ramadhan bermula sebab inti pati ceramah adalah lebih kepada Persediaan Menghadapi Ramadhan...Tapi hari nie dah masuk puasa ke3 pun...Tak per la...Kita praktikkan untuk tahun hadapan la yer...

Amalan Apabila Masuknya Bulan Ramadhan...(Maghrib terakhir bulan Syaaban...Selepas dah tengok anak bulan...)
  1. Mengucapkan Alhamdulillah...
  2. Baca Al-Fatihah sebanyak 7 kali...
  3. Baca Allahuakbar sebanyak 3 kali...
  4. Baca pujian - Pujian bagi yang telah menjadikan aku & engkau dan telah menentukan bagiku darjat & telah menjadikan kau tanda kuasa bagi sekalian Alam...
  5. Baca doa - Ya Allah, telah zahirlah Ramadhan atas kami dengan Aman, Iman & Selamat...
Telah datang kepada kamu Ramadhan Al Mubarak...Allah telah mewajibkan atas kamu puasanya...
  • Dibuka sekalian pintu Syurga...
  • Ditutup sekalian pintu Neraka...
  • Dibelenggu semua syaitan...
  • Padanya ada satu malam yang lebih baik daripada 1000 bulan (83.33 tahun)...Malam tersebut adalah Malam Lailatulqadar...
Sesiapa yang tidak bertemu kebaikannya sesungguhnya alangkah rugilah dia...

Jadi itu la di antara info-info yang Lynn dapat waktu ceramah pagi tadi...Dan kita sebagai umat Islam hendalah merasa seronok apabila tibanya Ramadhan ini kerana bulan ini adalah bulan yang istimewa dan seperti kata Tuan Haji Mohd Nor segala amalan yang dilakukan sepanjang bulan ini ALLAH akan memberikan pahala yang berganda-ganda...Itu jer yang Lynn nak share dengan korang...Next Friday akan ada Ceramah Agama lagi...Tajuk next week Pembentukan Ibadat Yang Berkualiti...