July 16, 2010

3rd Birthday Party Qistina - At Our Lovely Home

Majlis 3rd birthday Party Qistina telah pun berlangsung di rumah kesayangan kami pada 10 Julai yang lepas...First time buat party di rumah sendiri memberikan Lynn banyak pengalaman yang sungguh berharga...Persiapan untuk majlis tersebut agak kelam kabut disebabkan beberapa hal...Huhuhu...Tapi syukur alhamdulillah kami sekeluarga berjaya mengatasi segala masalah dengan bantuan rakan2 rapat...

Seawal pagi Sabtu tu, Mak Tih dah contact Lynn...Dia minta maaf banyak2 sebab tak dapat nak tolong masak untuk majlis yang kitorang nak buat nie...Dia tak dapat tolong disebabkan sepupu Pak Tih suami isteri telah kembali ke rahmatullah kerana accident...Lynn punya lah pucat sebab dah tiba hari majlis kan...Jadi Lynn dan Mr. Hubby pun berbincang di antara kami dan kitorang decide nak masak juga apa yang kitorang rancangkan sebelum nie...Menu kitorang untuk majlis nie adalah Meehoon Goreng, Roti Jala, Kari Ayam, Samosa & Nugget...Memang simple jer menu nyer...

Tapi selama nie bila ada majlis memang Lynn akan minta tolong dengan Mak Tih...Jadi bila dah terjadi keadaan macam nie dengan gigihnya Lynn dan Mr. Hubby kena arr masak sendiri...Huhuhuh...Dan kitorang sangat bernasib baik sebab ada kawan2 yang nak membantu...Untuk menu Meehoon Goreng, Roti Jala dan Kari Ayam kitorang masak di rumah Mak Tih kat Taman Universiti...Cuma yang simple macam Samosa & Nugget jer kitorang goreng kat rumah...Tujuan masak kat rumah Mak Tih sebab barang2 semua memang Lynn dah letak kat sana pada hari Jumaat dan Mak Tih mempunyai peralatan memasak yang lengkap...Almaklumlah rumah Lynn yang tinggal cuma 3 org jer...Mana la ada periuk belanga dan peralatan masak yang besar2...

Jadi Lynn, Mr. Hubby dan kawan2 seramai 6 orang bertungkus lumus arr memasak hari tu...Gambar waktu memasak memang x banyak la sebab masing2 sibuk fokus nak siapkan segala masakan sebelum jam 3.30 petang...Jadi memang x der masa la nak posing2...Lynn plak waktu tu memang dah kusut habis sebab dah fikirkan majlis jer...Lynn, Gee dan Kak Lin sibuk masak Kari Ayam dan menjala Roti Jala...Jala punya jala akhirnya yang menjala tinggal Lynn jer...Gee dah sibuk uruskan Mimi dan Amy...Kak Lin plak sibuk kemaskan segala barang2 yang dah digunakan...Naseb baik arr Farah Lisa @ pengantin baru yang dah jadi Mak Yong datang membantu Lynn menjala Roti Jala...Bernafas la sket Lynn...

Tukang masak Meehoon Goreng untuk majlis hari tu...Naseb baik arr Zam nie berpengalaman masak dalam kuantiti yang banyak jadi setakat 1 bag Meehoon yang besar tu kira so simple la bagi dia...Tq so much yer Zam...

Tepat jam 3.30 petang segala urusan masak-memasak pun selesai...Bila dah selesai masak tu baru lah Mak Tih dan Pak Tih balik daripada melawat...Jadi Lynn pun cakaplah dengan Mak Tih 'It's okay mak...Linda faham situasi Mak...Bukan kita nak semua nie terjadi...Tak per...Linda dan kawan2 dah siapkan dah semuanya...Mak & Ayah rest jer kat rumah...Nanti kalau dah lega sket datang la rumah yer'...Mak Tih cuma mengangguk dan tak putus2 minta maaf sebab tak dapat membantu...

Majlis 3rd Birthday Party Qistina berlangsung jam 5.00 petang...Syukur Alhamdulillah ramai juga kawan2 Qistina, kawan2 Lynn & Mr. Hubby, jiran tetangga dan saudara mara yang hadir...Memang tak ada pembaziran yang berlaku pada hari tu...Dan apa yang pasti Lynn rasa happy sangat sebab dapat buat Qistina dan kanak2 lain happy...Jadi korang tengok arr gambar2 yang ada kat sini yer...

Kek Birthday Qis yang ditempah kat IZZA CAKE HOUSE...Lynn dah lama kenal IZZA dan dia memang superb arr dalam buat kek nie...Lynn order juga chessetart sebanyak 100 pieces untuk menu tambahan hari tu...Ramai yang cakap kek nie sedap...Jadi lepas nie leh la Lynn tempah lagi kat dia...

Tetamu yang paling awal sampai...Owh yer...IZZA yang pakai baju pink tu...

Yang duk kat atas kerusi tu jiran2 Lynn...Nak juga diorang yang senior2 nie datang birthday party kat rumah Lynn nie...Hehehehe...

Kanak2 yang duduk kat kerusi tu semuanyer kawan2 Qistina kat Tadika Ixora Ria...Qistina yang tak sabar2 nak potong kek yang ada gambar dia sendiri...Huhuhuh...

Encik Moon (nama manja) kawan Mr. Hubby waktu zaman belajar di Institut Pertanian Ayer Hitam...Akhirnya tinggal satu kawasan perumahan dengan kitorang...

Mr. Hubby bergambar dengan Shahrul Nizam...Dah macam adik beradik pun ada diorang nie...

Sebelum potong kek Mr. Hubby suruh diorang posing dulu...Geram jer Qistina waktu nie...Hehehehe...

Time for me to blow the candles...Suker sungguh Mimi waktu tu...Nanti kita buat birthday party Mimi plak yer...

Helping Qistina cut the cake...Kalau bagi dia pisau tu alamatnyer habis dicincang sesuka hati dia...Biasa arr budak2...

Posing dengan kawan2 kat Tadika Ixora Ria...Qistina rapat dengan yang tengah2 sekali tu...Nama dia Ain tapi Qistina call her Kakak Ain...So cute...

Saudara mara yang datang...Pak Su & isteri datang dah nak dekat Maghrib...Mak Tih, Erin, Danish & Farah Lisa serta Udin datang dah nak dekat kul 8.30 malam...Datang juga Mak Tih walaupun masih terkejut dengan berita kematian sepupu Pak Tih...

Qistina tengah sibuk main permainan yang dihadiahkan oleh Kakak Ain...Tak bagi orang lain main sama kecuali Danish...

Apa la yang diorang tengok tu sampai macam tu sekali fokusnyer...Pak Su & isteri pun terjebak sama...Hehehehe...

Jadi itu jer la citer tentang 3rd Birthday Party Qistina...Walaupun preparation majlis kali nie agak kelam kabut tapi Lynn tak rasa serik pun nak buat makan2 lagi lepas nie...Sebaliknya Lynn lebih yakin sebab Lynn dah ada pengalaman sendiri dalam penyediaan makanan yang banyak2 nie...Hehehe...Okey la...Nak solat zuhur...Sampai jumpa lagi yer...

P/S : Pak Lang Lynn cakap kari ayam yang kitorang masak tu cair sangat...Hehehehe...Tak per...Ini percubaan yang pertama...Next time akan buat yang terbaik yer...

17 comments:

nieda said...

happy birthday qistina..alhamdulillah, semuanya berjln lancar

LyNn HaMzAh said...

nieda : syukur segalanya berjalan lancar...tq wish birthday...

zurazari said...

tak sabar raser nyer nak sambut besday adam... my little boy...
nengok awak wat jeles jer=)

LyNn HaMzAh said...

zurazari : hehehehe...bila birthday adam? nanti buat yang terbaik yer tau utk birthday party adam...

mrs.ecam said...

hepi besday qistina...bestnyer besday kali ni sbb mama ngan papa yg urus sume kn...besday lps ni kompom lg grand sbb mama die dh de xperince kn...hikhik

☆ lieya latif ☆ said...

alah kak lynn, nape tak amik pic masakan.....boleh lieya cuci mate heheeheh

alah kak, jgn sedey2 kak, disebalik kejadian tu ade hikmahnye....tgk, tak pasal2 akak dah expert masak dlm kuantiti yg byk heheeheh...tapi tu laa dpt lieya bygkan perasaan risau akak bile dpt tau mak tih tak dpt tlg kan....pusat lesi rasenye...seb baik ade teman2 rapat sanggup singsing tangan tgl same....

LyNn HaMzAh said...

mrs. ecam : tq...mama kena practice lebih lagi supaya masakan lebih sedap...insyaallah kalau buat open house raya nanti leh buat yang terbaik lagi...hehehe...

LyNn HaMzAh said...

lieya latif : huhuhu...memang pucat lesi lieya...waktu berbincang dengan mr. hubby pagi tu, mr. hubby dah cadang suruh panggil katerer nasi ayam jer...tp kak lynn ckp membazir la nanti brg2 yang dah dibeli tu...jd memang tekad jer masak tu...naseb baik juga la kawan2 ada yg sudi nak menolong...jasa diorang memang ku kenang hingga ke akhir hayat...

mamalieyna said...

waah meriahnye majlis..siap masak2 sndiri tu..best kan...! ^_^..kek pun cantik...!

Nurul Huda Jumri said...

wahh..canteknye cake Qis tu kak lynn..meriah majlisnye pon...(^_^)

"happy bday Qistina"
smoge pjg umur, murah rezeki ye...

Poyaty said...

canteknya kek qistina. ade muka dia lagi. alololo. comel

sweetsal said...

hepi besday qistina..bila besar jadi anak yg soleh ya..aminn

dunspeak♥ said...

wah seronoknye besday party nie..epi besday qistina :D

idasm said...

salam lynn,
cutenya qistina tu. happy besday qistina.
tahniah sebab majlis dh berlangsung dgn jayanya.....

~ thalhazlin ~ said...

happy 3rd birthday qistina comel! sedap tu makanan2nya! kek pun looks yummy:)

kulanz said...

Qistina tua beberapa hari je daripada anak perempuan aku, Nurkhairin.. anak aku lahir 16 Julai..

SJB said...

Happy Birthday Qistina. Wah cantiknya cake tu.