June 3, 2010

4rd Day - Taman Tunku Abdul Rahman & Pasar Philippines

Sorry la sebab masih lagi ada entry pasal Sabah Trip nie...Huhuhu...Sure ada yang meluat nak membaca entry2 Sabah Lynn nie kan...Tapi tak per la...Sebagai owner blog nie Lynn nak juga buat entry nie...Pengembaraan kami di bumi Sabah pada hari ke4 nie dimulakan dengan breakfast di Hotel King Park...Agak berbaloi dengan harga penginapan RM128 semalam dan kami dapat kupon breakfast untuk 2 orang yer...Entry2 sebelum nie Lynn dah mention yang sarapan pagi memang arr mahal kat Sabah...Jadi untuk hari ke4 & ke5 nie rasa enjoy arr sket bersarapan...Segalanya dah include dalam bayaran hotel...

Tepat jer 8.30 pagi kami semua dah berkumpul di lobi sebab agenda kami pada hari ke4 nie adalah nak menawan pulau-pulau di Taman Tunku Abdul Rahman...Bila semua dah ada kat lobi jadi kitorang pun start engin kereta dan terus gerak ke Jesselton Point...Dari Hotel King Park ke Jessselton Point nie amek masa dalam 10 minit juga apabila dicampur dengan kesesakan lalu lintas dan sesat...Hehehehe...Pergi mana2 mesti sesat...Al maklumlah bukan orang Sabah...Sampai jer kami kat Jesselton Point kitorang pun memulakan pencarian agent...

Posing yang x macam posing di depan pintu masuk Jesselton Point...

Ada banyak kaunter kat sini...Harga pun lebih kurang jer...

Lambat betul la diorang nie usha agent...Huhuhu...Qis nak posing dulu la...

Bila dah puas tanya itu ini pada agent yang ada kat Jesselton Point tu akhirnya kitorang decide untuk menggunakan perkhidmatan daripada seorang brother nie...Memang sangat friendly arr brother nie dan dia charge kitorang sebanyak RM103 satu couple...Kitorang akan pergi 3 pulau dan dia bagi percuma 1 trip meninjau perkampungan di atas air...Trip kitorang ke Pulau Manukan, Pulau Mamutik & Pulau Sapi...Dan boat yang kami naiki adalah khas untuk group kitorang jer...Tak campur aduk dengan orang luar...

Bila dah comfirm nak amek pakej brother tu maka kitorang pun dah stand by arr nak ke boat...Kira okey la dapat gerak dari situ kul 9.30 pagi dan sampai awal kat pulau...Tapi entah macam mana Ezmad & Zalee nak gie cari barang plak dulu...Jadi kena arr tunggu diorang settlekan hal diorang...Entah kul braper la leh sampai kat Pulau Manukan nie...Huhuhu...Bila pergi berjalan dalam group persefahaman memang perlu ada la...Kalau tak nanti memang boleh bergaduh...Sorang nak pergi sini sorang nak pergi sana...Tak ker haru biru dibuatnya...

Masing2 duk pandang apa la tu...

Waktu nie kitorang duk tunggu Ezmad & Zalee serta wife diorang yer...Entah gie mana la diorang nie...Qistina dengan aksi posing dia...Hehehehe...

Dah puas menunggu Lynn ajak Qistina gie makan ice cream dulu...Time nie dah 10.30 pagi kut...Tapi panas terik kat Sabah nie...Macam dah pukul 12.00 tengahari...

Kitorang gerak dari jetty Jesseltoin Point jam 11.00 pagi...Brother tu akan bawa kitorang tengok perkampungan nelayan dulu...Entah macam mana la keadaan kat perkampungan nelayan tu...Amek masa 15 minit dari jeti untuk sampai ke perkampungan nelayan...

Ini la boat yang kami naik...Brother yang kendalikan boat tu ada kat belakang tapi waktu amek gambar nie dia kat mana ntah...Disappear tiba-tiba...Kata Iza @ wife Ezmad, brother tu ada ilmu menghaibkan diri...Huhuhu...

Bravo arr Qistina sebab cool jer...Tak nangis pun waktu naik boat nie...

Inilah keadaan di perkampungan nelayan yang Lynn maksudkan...Lynn tak tahu mcm mana la keadaannyer kalau Lynn yang kena duduk kat situ...Dengan tak tahu berenang dan agak takut dgn laut memang tak leh la nak duduk kat situ...Huhuhu...

Pekerjaan penduduk di sini adalah nelayan dan ada juga yang bekerja di tanah besar Kota Kinabalu...
Selain tu, diorang  buat ikan masin sendiri untuk dijual di pasar-pasar...Lepas tengok perkampungan nelayan tu kitorang terus menuju ke Pulau Manukan...Dari perkampungan nelayan ke Pulau Manukan tak jauh pun...Amek masa 10 minit jer...

Finally we reach Pulau Manukan...Peace from Lynn...Brother yang bawa boat kitorang yang pakai jacket jeans belakang mamat tshirt putih tu...Peramah la juga orangnyer...

Lovely Qistina dah excited nak snorkeling...Hehehehe...Yer la tu anak dara nie...

Masing-masing dah tak sabar nak snorkeling...Dan kitorang semua dah decide nak naik Banana Boat...Harga yang dikenakan pada kitorang adalah RM25.00 seorang...Jadi untuk 8 orang kitorang kena charge RM200.00 jer...

Bergambar kenangan di hadapan pintu masuk ke Pulau Manukan...Serabai giler arr waktu nie...Huhuhu...

Kalau korang nak tahu kitorang langsung x amek gambar ikan-ikan yang cantik kat Pulau Manukan nie...Rugi betul la...Masing-masing sibuk snorkeling sampai tak der sorang pun yang amek gambar ikan-ikan...Dan waktu naik Banana Boat kitorang boleh plak tinggalkan jer camera masing-masing kat Pulau Manukan tu...Huhuhu...Naseb baik arr tak kena rembat...Kalau hilang la camera2 tu meraung la kitorang...

Untuk pengetahuan korang Lynn tak dapat merasa naik Banana Boat tu...Huhuhu...Walaupun bayar RM25.00 Lynn tak berpeluang naik sebab anak dara Lynn ketakutan tengok uncle-uncle dan auntie-auntie dia terbalik kat laut...Bila Mr. Hubby naik Banana Boat dia dah start nangis dan waktu Banana Boat tu diterbalikkan dia boleh meraung sekuat hati dia...Panggil Papa Papa...Huhuhu...Sedih giler wei tengok Qistina waktu tu...Jadi Lynn tak sampai hati la nak tinggalkan dia kat atas boat tu dan naik Banana Boat tu...

Lepas ke Pulau Manukan kitorang gie makan kat Pulau Mamutik...Kitorang order yang goreng goreng jer sebab waktu tu dah pukul 2.00 petang...Mana la nak jumpa nasi campur kan...Harga dan makanan yang dihidangkan memang setanding...Jadi kitorang berpuas hati dengan makanan yang kitorang order di Pulau Mamutik tu...

Gambar waktu makan tak amek pun...Tapi ni gambar depan kedai makan kat Pulau Mamutik...Hehehehe...

Lepas kekenyangan makan di Pulau Mamutik, kitorang gerak ke Pulau Sapi...Erm, waktu kitorang sampai dah tak ramai sangat yang mandi kat Pulau Sapi tu...Beberapa kerat jer...Kitorang pun mandi tak lama sebab jam dah menunjukkan pukul 4.00 petang...Kitorang nak kena gerak balik ke jeti jam 5.00 petang jadi mandi di Pulau Sapi dalam 40 minit jer...Ok arr tu...Kat Pulau Sapi tu banyak batu karang...Jadi untuk yang tak pandai berenang macam Lynn nie memang tak dapat la nak menikmati keindahan batu karang tu...Huhuhu...

Kitorang bergerak balik ke Jeti tepat jam 5.00 petang dan sampai dalam 15 minit kemudian...Walaupun kepenatan tapi rasa enjoy sangat untuk program hari ke4 nie...Rasa macam sayu jer nak tinggalkan pulau-pulau dan ikan-ikan yang ada kat setiap pulau tu...Masih terbayang2 macam mana keadaan snorkeling di kelilingi ikan yang cantik kat Pulau Manukan...Nak pergi snorkeling lagi la mcm nie...Boleh tak Mr. Hubby? Tapi next trip nak ke Pulau Redang atau Pulau Perhentian, Terengganu plak...

Lepas jer balik dari trip ke pulau kitorang semua terus balik ke hotel...Rehat dalam 1 jam dan program diteruskan dengan berjalan-jalan ke Pasar Philippines...Dan bermula la episod shopping...Heheheh...Dah tentu korang yang pernah pergi ke Pasar Philippines nie dapat membayangkan apa yang dijual di sana dan berapa banyak duit yang akan terbang apabila melakukan aktiviti shopping...

Memang ramai betul yang shopping kat Pasar Philippines tu...Kebetulan kereta yang kitorang sewa kena hantar semula malam tu dan masa untuk shopping agak terhad la juga...Lagipun banyak kedai yang dah nak tutup waktu kitorang sampai tu...Dalam masa 2 jam kat Pasar Philippines tu Qistina punya muncung aduhai sangat la menawan...Hehehehe...Keadaan kat dalam Pasar Philippines tu sangat panas dan tak der aircond yer...Ada kipas biasa jer...Itupun terpulang la pada owner kedai nak letak atau tidak...Huhuhu...Qistina asyik meragam jer waktu tu...Penyudahnyer Qistina tertidur kepenatan...Nasib baik arr Mr. Hubby dan Lynn bergilir-gilir dukung dia...Niat nak makan makanan laut yang sedap2 kat Pasar Philippines tu pun terbantut...Tak sampai hati nak bawa Qistina dalam keadaan dia tertidur tu...

Lynn dan Mr. Hubby decide untuk balik jer ke hotel...Kitorang minta tolong Pro hantar ke hotel dan Pro, Ezmad dan Zalee bersama-sama isteri masing2 gie melepak plak kat Centre Point...Diorang nak main bowling rasanyer...Macam la kat Johor nie tak der bowling sampai kat KK pun diorang nak fight bowling...Sabar jer la tengok perangai diorang nie...Huhuhu...Lynn dan Mr. Hubby dinner di hotel jer dan rehat sepuasnya malam tu...

Inilah makanan untuk dinner kitorang malam tu...Rasa syok sebab dinner berdua dengan Mr. Hubby sambil tengok HBO...Sambil tu juga duk fikir berapa banyak lagi souvenir yang perlu kitorang beli...

Itulah citer hari ke4 kami di bumi Sabah...Esok Lynn akan update entry hari ke5 di bumi Sabah...Entry esok tak panjang lebar pun...Hope korang tak bengang baca entry panjang lebar Lynn yer...Lynn just nak share dengan korang pengalaman Lynn dan rakan2 sewaktu kami di bumi Sabah jer...Mana tahu boleh jadi rujukan untuk kawan2 yang nak pergi ke Sabah...Lynn pun nak balik nie...Take care semua...Adios...

5 comments:

SJB said...

Pulau manukan :D. Wah lama sudah saya tidak pigi pulau ni. Mesti banyak perubahaan ni.

Tidak ada gambar waktu snorkeling? :D.

LyNn HaMzAh said...

SJB : rugi betul x amek gmbr waktu snorkeling...huhuhuh...lynn & mr. hubby bergilir-gilir handle qistina...jd nak pegang kamera payah sket waktu tu...rasa macam nak pergi lagi ke Pulau Manukan tu...

fikaryna said...

mana ada bengang..seronoknya tgk gambar2..best baca pengalaman lynn..at least nanti kalau g..lehj tanya2 kat lynn pulak kan..

LyNn HaMzAh said...

ryna : hehehe...nanti ryna ajak fikar gie sana yer...gie honeymoon...stay kat kinabalu pine resort tu...best tau...

ajai05 said...

lynn...saya dah pegi pulau manukan, tapi blum pegi pulau mamutik or pulau sapi. which one is better? in-term of snorkling n makan2