May 19, 2010

2nd Day Trip :: Monsopiad Cultural Village

Second Day kami di bumi Sabah dimulai dengan bersarapan beramai-ramai di Daily Cafe kat Bandar Kota Kinabalu...Cafe biasa2 jer...Majority of us order mee goreng tapi its really really buat kami upset...Rasanya tauke cafe nie goreng mee tu guna kicap jer kut...Sebab tak rasa pedas langsung...Nak tak nak kena la juga telan kan...Huhuhu...Dan harga makan untuk 8 org dewasa dan 1 kanak2 untuk sarapan pagi tu adalah sebanyak RM57.00...Rasanya agak mahal untuk sarapan pagi kot...


Pengembaraan kami bermula selepas habis jer sarapan pagi...Tapi sebelum memulakan perjalanan perkara pertama Mr. Hubby dan kaum lelaki lakukan adalah memeriksa kenderaan yang kami sewa...Huh...Tayar kereta kedua2 kereta hampir botak dan angin kurang...Jadi diorang semua berpakat mencari stesyen minyak yang terdekat untuk masukkan angin...

Pro jadi leader untuk perjalanan kami di Sabah...Time nie dia tengah cari stesyen minyak yang berdekatan...

Dah jumpa pun stesyen minyak...Maka bermula la operasi memasukkan angin ke tayar kereta masing2...

Zalee tolong masukkan angin kat kereta Viva...Setia betul Ida menemani suami dia...

Ishhh...Apesal la Pro ni buat kerja tak habis? Mr. Hubby plak yang duk menyambung kerja dia...

Dah selesai jer isi angin, kitorang terus menuju ke Penampang sebab berdekatan dengan Penampang nie ada satu tempat yang dinamakan Monsopiad Cultural Village...Waktu Lynn Google sebelum ke Sabah tempat nie memang sangat menarik dan rasa tak sabar betul nak jejak kaki kat Monsopiad Cultural Village...Perjalanan dari Kota Kinabalu ke tempat nie amek masa dalam 30 minit untuk pelawat2 macam kami la...Tapi kalau local Sabah sure tak sampai 30 minit dah leh sampai kat Monsopiad Cultural Village nie...

Di kaunter tiket Monsopiad Cultural Village...Tengok dari luar macam biasa2 jer tempat nie tapi bila dah masuk dalam memang best...Tak rugi bayar RM20 untuk entrance fee...

Sebelum memulakan pengembaraan kita bergambar dulu...Mana plak Pro & Ezmad nie?

Jejaka rebutan terhangat di pasaran? Yer ker? Hahahaha...Semua nie dah ada yang punya yer...

Three of us...Qistina macam tak der mood nak bergambar waktu nie...

Lokasi nie kat bawah satu rumah...Makanan masyarakat di Sabah...Tapi kat Semenanjung pun makan juga...

Peralatan untuk membuat tuak...Ada juga diorang sediakan tuak untuk diminum oleh pengunjung tapi kitorang tak minum pun...Maybe mat salleh & minah salleh leh minum kut...

Mamat 2 orang nie tak der kerja lain...Bikin kami semua gelak pecah perut jer...

Disebabkan kami berjalan2 pada hari kerja maka tempat nie dah macam kami yang punya...Hahahaha...Jangan marah yer management Monsopiad Cultural Village...

Mr. Hubby mencuba salah satu alat permainan masyarakat di Sabah...Naseb baik arr tak tersungkur...Huhuhu...

Ezmad tengah memberi tunjuk ajar kepada Pro macam mana nak menyumpit...Lynn rasa di Semenanjung masih ada lagi kaum Orang Asli yang menggunakan alat ini untuk memburu...Kalau tak percaya jom gi Cameron Highlands plak lepas nie...

Bergambar kenangan dihadapan pentas tradisional Monsopiad Cultural Village...

Apesal la diorang nie fokus semacam jer?

Patutlah fokus...Waktu nie kitorang datang sana ada persembahan tarian kebudayaan oleh artis Monsopiad Cultural Village...Dulu waktu belajar di UiTM, kawan2 dari Sabah selalu kena menari waktu minggu orientasi di kolej...

Amboooiiii....Diorang pun nak menari sama...Layan jer la...

Sebelum nak menawan jambatan gantung di Poring Hot Spring diorang suruh kami try jalan kat jambatan gantung yang ada di Monsopiad Cultural Village nie...Gayat juga berjalan kat atas nie...Lebih2 lagi ada plak tukang kacau...Huhuhu...

Kat belakang kitorang tu apa yer namanyer? Bubu kot...Tapi macam besar sangat la plak...Huhuhu...

Entah apa la yang diadukan Wana kat laki dia tu...Hehehehe....

Sesi belajar bermain congkak bersama Uncle Ezmad...Fokus sungguh Qistina tengok Uncle Ezmad dia...Auntie Iza pun jadi coach bersama...Hehehe...

Dah selesai bermain congkak, kami disajikan dengan Welcome Drink oleh Monsopiad Cultural Village...Sebenarnya kitorang leh pilih sama ada nak minum Tuak atau Orange Juice...Kami semua amek Orange Juice tak der saper pun yang nak minum Tuak tu...Pro asal jumpa orang jer sure banyak soalan yang kuar dari mulut dia..Penat awek tu menjawab soalan2 dia...

Bergambar kenangan di hadapan pintu masuk utama Monsopiad Cultural Village...Waktu nie kami nak ke seberang jalan sebab Pro beria-ia sangat nak gie Rumah Tengkorak...

Welcome to The House Of Skulls...

Yang ini Tengkorak Orang Utan...Ala-ala tengkorak manusia kan...

Yang bergantung kat atas tu adalah tengkorak manusia...Huhuhu...Gerun juga waktu masuk tempat nie...

Bergambar kenangan dengan Zalee & Ida...Diorang yang paling last sekali kawen di antara kami semua...Jadi program ke Sabah nie macam honeymoon la buat diorang berdua...

Setelah selesai bermandi peluh di Monsopiad Cultural Village kami menuju plak ke Kundasang...

Selesai la pengembaraan kami ke salah satu tempat yang menarik di Sabah...Lepas jer pergi Monsopiad Cultural Village kitorang bergerak menuju ke Kundasang...Jadi kena la patah balik Kota Kinabalu dan mencari jalan ke Tuaran dan terus ke Kundasang...Yang pasti kami semua dah tak sabar2 nak melihat Gunung Kinabalu...Tapi sebelum dapat melihat Gunung Kinabalu kami nak singgah dulu di salah satu tempat yang menarik di Kundasang...Nantikan next entry Lynn yer...Adios...

15 comments:

fikaryna said...

lynn..gayat nya tgk jambatan gantung 2 ek..

tapi tgk gambo pun tau best dan enjoy g kg budaya 2..

p/s : sarapan pagi 57 rgt..nahal gak eh..

kella said...

oohh... banyak menda pula yg boleh tahu.. leh buat bekal ni nanti nak pegi sana.. leh refer.. huhu

LyNn HaMzAh said...

fikaryna : memang gayat...nanti ajak en fikar gie honeymoon kat sana tau...

LyNn HaMzAh said...

kella : nak gie sabah ker? bila?

LYaFRINA said...

bestnyer...
teringin nk buat family trip gini2..

takot tgk jmbatan gantung.. ngeri + seriau

LyNn HaMzAh said...

LYaFrina : dulu Lynn ada gak planning dengan family Mr. Hubby nak gie trip mcm nie tapi diorang mcm x berminat...jadi trip dengan kawan2 jer la...huhuhu...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

wah...tempat nie kami tak pergi kak....sure bestkan tengok cultural diaorg kat situ....

panjang gark jambatan gantung tu..coz' rasanyer jambatan gantung kat poring tu xde ler panjang sangat cam yangnie....tp mmg pun..nak2 ada yang jadi tukang sakat kan

LyNn HaMzAh said...

zana : memang gayat zana naik jambatan gantung...huhuhu...

Xora said...

ehem. saya tak pandai isi angin tayar kereta :P

~anna&anuar~ said...

waaaahhhh... best nye...

tp rase mcm mhl la bekpes tu.. not worth la... lgpun x sedap kaaaann..

IdzaLia said...

bestnya jln2 sana... ;)

ayah,ummi, farish said...

lynn..td tersalah lah pulak..heheheh
maya dah gi sabah bulan 10thn lps..tp x sempat nk gi monsopiad nie....tp best sabah kan..x cukup rasanyer 3 hr tu...mmg planning nk gi lagik..

nieda said...

wow lagi best jln2 ke sabah..

sutera maya design said...

slm...
pls visit my blog for batik sutera.
www.suteramayadesign@blogspot.com
tq....

SJB said...

Aduhhhh rindunya saya back home huhu.

E murah juga entrance fee tu. Tu hari kami they ask for RM 30 each.