May 21, 2010

2nd Day :: Kundasang War Memorial

Selepas berpeluh sakan di Monsopiad Cultural Village, kitorang patah balik ke Kota Kinabalu sebab nak menuju ke Kundasang...Kitorang akan bermalam di Kundasang ataupun Poring pada malam ke2 di bumi Sabah nie...On da way ke Kundasang kitorang lalu kat Universiti Malaysia Sabah dan Menara Tun Mustapha...Tapi setakat lalu jer...Tak singgah pun...

Ni lah Menara Tun Mustapha...Kitorang tengok dari luar jer...

Semua rumah-rumah nie terletak di kaki Gunung Kinabalu...Memang sangat nyaman la suasana kat sini...Patutlah awek2 Sabah semua cun melecun dan putih melepak...Diorang nie tak terdedah pun dengan suasana sibuk dan panas di bandar-bandar...Best betul la...
 
Kat Kundasang nie ada satu tempat bersejarah dan memang sangat menarik di mata kitorang nie...Pemandangan yang ada kat sini pun memang sangat awesome...Kitorang jadi excited plak bila nak masuk ke tempat nie...Tempat yang sangat sempoi dari pandangan luar tapi di dalamnya sangat cantik...Tempat yang Lynn maksudkan tu adalah Kundasang War Memorial...Tempat nie terletak di tengah2 pekan Kundasang...Untuk pengetahuan korang pekan Kundasang sekarang tengah dibangunkan oleh Kerajaan Negeri Sabah jadi keadaan di luar Kundasang War Memorial nie agak kelam kabut sket...

Ini lah pintu masuk ke Kundasang War Memorial...Simple jer kan...

 Bergambar kenangan di hadapan Kundasang War Memorial...

On da way nak naik ke Kundasang War Memorial...

Sampai2 jer kat dalam nie ada signboard nie...Huhuhu...Lynn tak pasti kenapa tak leh pijak...Nak tanya tak der plak yang incharge kat situ...Sama ada diorang tak bagi pijak rumput atau kat situ memang tempat bersemadinya askar2 Australia dan British tu...

 Yang kat tengah2 tu tak pasti plak apa...Tapi besar kemungkinan kawasan nie memang tapak bersemadinya askar2 British la...Sebab tu ada signboard kat atas tu...

Kat sini tertulis info tentang Kundasang War Memorial dan sejarah askar British dan Australia yang terkorban sewaktu Perang Dunia...

Nama-nama askar yang terkorban ada tertulis di sini...

Kat sini angka mencecah 1787 orang yang terkorban...Tapi ada satu side lagi senarai nama nie...Tak amek plak gambar senarai nama tu...Huhuhu...

Kami bertiga mengabadikan kenangan di Kundasang War Memorial nie...View kat sini memang cantik...Lebih2 lagi kalau nak wedding outdoor shooting...

Entah apa la Pro menungkan nie...Kat bawah tu rumah2 di kaki Gunung Kinabalu...Rasa sayup jer...

All the ladies...Apa la Qistina pandangkan tu...Huhuhu

All the gentlemen...Semua kontrol perut...Wakakakaka...

Posing kami anak beranak...Hehehe...

Tersengih jer kerja kitorang kan...Hehehehe...Waktu nie dah on da way keluar dari Kundasang War Memorial nie...

Kami terus menuju ke pekan Ranau dan singgah makan kat sana...Dah kenyang makan nasi goreng dan mee goreng kitorang bergerak plak ke Poring dan cari tempat untuk tidur malam tu...Kami sampai di Poring jam 6 petang...Keadaan kat situ dah nak gelap...Huhuhuhu...Ingatkan nak stay kat resort di Poring Hot Spring tapi masyaallah punya la mahal resort yang diorang offer kat kitorang...Penginapan satu malam untuk 4 orang RM750.00 manakala untuk 2 orang RM450.00...Penyudahnyer kitorang cari penginapan di luar Poring Hot Spring...Cari punya cari dapat la stay kat Poring Lodge...Masing-masing tak kuar ke mana2 pun malam tu...Semua nak rest sebab esok paginyer nak mandi manda di Poring Hot Spring dan mengalami adventure di Jambatan Kanopi kat Poring Hot Spring tu...So nantikan next entry Lynn yer...Adios...

5 comments:

sensei14 said...

bestnya kak lynn..nk g jgk..

jgn pijak refers tuk rumput kot. hehe

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

best nyer jalan jalan....

captain88 said...

waa.. pergi bercuti.. bestnyer

PUANSTOBERI said...

Salam,

Jalan2 carik info kundasang terjumpa blog awak nie. Emm..besnya la hai.. ok, nati leh share2 info2 yg bes kat kundasang tu yer. Jauh tak jarak dia dari bdr KK. Kalo sewa keta tu berapa puluh/ratus utk satu hari?
Hehe. sowie ler byk lak soklannya kan. By d way..salam perkenalan dari pnstoberi a.k.a ReeN :))

SJB said...

Wah best lah you all ada pigi kat sini. Kami tu hari tidak sempat lah pulak jalan jalan di sini huhu rugi lah.

Note: Nice pictures :D.