April 8, 2010

Trip ke Sabah - Mei 2010

Pejam celik pejam celik dah pun bulan April kan...Macam x percaya jer...Tak sabar rasanya nak tunggu kehadiran bulan Mei nie...Untuk pengetahuan korang semua next month Lynn, Mr. Hubby & Lovely Qistina nak ke Sabah...Hehehe...

Trip ke Sabah nie dah lama dah Lynn dan kawan2 plan...Tapi disebabkan banyak hal yang perlu kami semua pertimbangkan maka trip nie telah ditangguhkan beberapa kali...Salah satu sebab tangguh adalah harga tiket yang mahal sbb promosi dah habis...Kitorang pun silap juga sebab tak terclick web Air Asia waktu depa rajin bagi diskaun...Nak gie trip nie pun kena cari kawan2 yang sekepala...Jadi bila ada sahabat yang tak dapat joint Lynn & Mr. Hubby rasa macam x best plak nak gie...

Setelah berpakat pada hujung December 2009 yang lepas akhirnya kitorang buat keputusan utk laksanakan trip nie pada 11 - 15 Mei 2010...Group kitorang 4 couple jer & 1 kid...Saper lagi budak kecik tu kalau bukan Lovely Qistina...Hehehe...Yang lagi 3 couple tu masih belum dikurniakan cahaya mata...Jadi trip kali nie lebih kurang macam trip honeymoon la untuk diorang...Honeymoon juga kot untuk Lynn & Mr. Hubby, walaupun ditemani sekali dengan Lovely Qistina...Hehehehe...(Korang jangan tension plak yer...Statement terlebih sudah...)

Selepas tournament bowling KSK LPP Johor di Summit Batu Pahat, Lynn, Mr. Hubby, Ezmad & Zalee serta Lovely Qistina ada discuss sket pasal trip kitorang nie...Khairul @ Pro jer tak dapat nak joint discussion nie sebab ada hal emergency...Kitorang gie lepak2 kat BP Walk sambil menikmati Kway Teow Kerang yang dihidangkan guna pinggan polystyrene...Tak leh tahan wei tgk diorang serve makanan dalam benda alah tu...Mcm buat open house kat rumah jerk...Ishhh...Merapek la plak...Sorry...


Planning yang telah kami buat adalah seperti berikut:  (Cehhh...Macam nak buat kertas kerja lawatan untuk dibentangkan depan boss la plak...Tak tahan wei...Hahahaha)

11 Mei 2010
  • Flight kitorang kul 6.20 petang...Jadi kena ada kat Aiport Johor jam 4.00 petang...Disebabkan takut ada apa2 hal seperti jammed atau susah nak cari parking, kitorang dah decide nak berada di airport jam 3.30 petang...Tak awal sangat ker? 
  • Insyaallah reach KK jam 8.40 malam...Harap sangat flight tak delay la yer...
  • Sampai jer Airport KK terus sewa 1 biji van atau 2 biji kereta...Tengok mana yang lebih save...(Tak tahu nak booking kenderaan sekarang atau cari kat sana jer nanti)
  • Check in hotel di KK...
12 Mei 2010
  • Pagi breakfast kat hotel atau bandar KK...
  • Nak gie Kampung Budaya Monsopiad...16 km jer dari Pusat Bandaraya...
  • Then terus ke Ladang Teh Sabah kat Jalan Ranau/Sandakan...
  • Bermalam di Kundasang atau mana2 resort kat kaki Gunung Kinabalu...Tak tahu nak check in kat mana lg nie...


    13 Mei 2010 
    • Menikmati keindahan matahari terbit di kaki Gunung Kinabalu...
    • Mandi manda kat Poring Hot Spring...
    • Balik ke Kota Kinabalu...Kalau sempat gie beberapa tempat menarik di bandar KK...
    • Teringin nak check in kat resort di Karambunai....Saper2 yang pernah gie Karambunai, leh bagi info tak resort mana yg ok...
    • Makan malam di Kota Kinabalu... 

    14 Mei 2010
    • Gie merayap kat pulau plak...
    • Tak pasti lagi pulau mana nak pergi sebab nak tgk juga package yang ditawarkan...
    • Sehari suntuk habiskan masa kat pulau...
    • Makan malam di Kota Kinabalu
    15 Mei 2010
    • Jalan2 kat tempat menarik sekitar Kota Kinabalu...
    • Shopping kat Pasar Philippines... 
    • Siap2 untuk balik...
    • Naik flight pukul 9.05 malam dari KK...Insyaallah reach JB jam 11.20 malam...
    Itu la planning yang kitorang buat untuk trip nie...Tapi tak tahu la macam plak dengan pelaksanaannya...Lynn still tak contact saper2 pun kat Sabah tentang bilik penginapan, kenderaan dan trip ke pulau...Ezmad dan Mr. Hubby cakap just redah jer dulu...Dah sampai sana baru cari hotel la...Lagipun kitorang gie trip nie waktu hari bekerja kan...Insyaallah hotel banyak yang kosong...Apa pendapat korang?

    Kalau korang rasa nak bagi pendapat tinggalkan komen yer...Lagipun rasanya mesti ada di antara korang yang dah pergi jalan2 kat Sabah nie...Okey arr...Nak breakfast nie...Adios...

      17 comments:

      zAnNa@mAMaBaTriCE said...

      kak lynn...bestt giler pergi sabah....kat kundasang tu....zana suggest akak stay @ pine resort...tempat lieya stay masa dia pergi hari tu...tempat tu cantik coz' terus mengadap gunung KK....so, pepagi tu...buka pintu bilik terus boleh nampak gunung KK....kat nasional park pun ada byk gark hotel....

      ☆ lieya latif ☆ said...

      ari ke 2 tu kak lynn....nak gi ladang teh sabah tu, lieya cdgkan gi sg tagal kat sebelah ladang teh (sabah tea) tu ajek....sebab kat ladang teh tu tak menarik pun...takde ape...kami pun ari tu singah kejap jek...kat cameronlagi best....lagi pundari kk ke ranau tu jauh, so cam tak berbaloi kalo gi ladang teh jek...singgah ar sgi tagal....masuk pun rm5 jek....situ pengalaman best...

      pulau2 pun laa survey, masuk dlm bangunan jeti tu...jgn amik ngan ulat2 yg kat luar tu...mahal sikit .....kat dlm tu murah...tapi rajin survey ar.....

      LyNn HaMzAh said...

      zanna : dah x sabar nak gie nie...hehehe...pine resort best yer...okey2...nak google jap lg...tq for the info...

      LyNn HaMzAh said...

      lieya : sg. tagal tu lagi best ker? okeys2...nanti survey tu plak...pasal pulau tu kak lynn kena check betul2 la yerk sbb takut terambil pakej ngan ulat plak...x pasal2 kena sembelih jer...tp pulau apa yg best yer lieya?

      fikaryna said...

      lynn..nak g sabah eh..ryna penah g ngan fika dulu tapi g tawau..

      nanti balik cite tau..pasal lokasi menarik n berapa habis utk tambang n penginapan..teringin gak g kk..

      nornazliana said...

      heheh kita pun nk gie kk gak bulan 5 ni insyllh..2run sana jumpa hubby..nnt lehh la update cerita trip ke kk yer..muahahahaans

      LyNn HaMzAh said...

      ryna : kitorang mungkin x sampai tawau...nanti lynn akan buat kira2 yer dan share ngan ryna...nak gie honeymoon ker?

      makcikrehan said...

      perancangan sikit punya teliti... mantop! hehe

      LyNn HaMzAh said...

      nornazliana : gie sabah jumpa hubby yer...okeys...nanti amek gmbr byk2 dan upload kat blog k...

      ct rahani said...

      beshnya nk gi holiday.. dgr2 sabah mmg besh.. x rugi klu gi sana.. kiter pn lum smpai lg.. so x leh nk komen lelebih.. hiks..

      rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

      salam..thanx singgah umah kite.

      besnye nak g sabah
      dah lama tak g sana..ingat nnti rafiq dah leh jalan..baru nak bawak p jauh2 skit..ehehe

      heppy holiday ye..:-)

      kella said...

      bestnya nak bercuti ke sabah! siap ada planning lagi, bagus2 leh kita buat refer ya kak lynn! coz nak ke sana jugak ni... adik ada di sana..
      tapi nak kena tunggu air asia offer la kak..

      Marsha said...

      Lynn...
      Kite nak g KK 19-23 April ni. Tp x buat plan teliti lg. Tp kite plan nak g Pulau Manukan. Katanya best. Harap kali ni dapat g dengan puas hati. Lps ni xtau plak bila nak g sn lg...hehe.

      SJB said...

      Jangan lupa pigi tu gaya street k. Only buka setiap hari minggu :D.

      Oh..saja nak bagi tahu fee monsopiat ada mahal sikit. Kalau saya tidak silap RM30 gitu satu orang bagi budak. tapi bagi orang yang tidak pernah masuk memang best lah tempat tu heheheh.

      tempat tinggal tu. saya tidak berapa tahu lah sebab lama juga tidak tinggal mana mna hotel. lagi pun kk sekarang sangant membangun banyak tempat yang cantik cantik boleh pigi.

      so good luck k. tu ja lah mesti mahu pigi tu Gaya Street hehehe. remember from my n3 last time kami balik kk tu kamu ada pigi gaya street. ah sana lah tempat tu.

      one again good luck and have fun.

      ~ thalhazlin ~ said...

      kak lyn, menarik kan? saya pun tak sabar nak pegi bulan ogos nanti. hee. ;p nanti kak lyn dah pegi dulu, then boleh la buat review. heheh

      LyNn HaMzAh said...

      makcik rehan : kena plan betul2...kalau x nanti kelam kabut...hehehe...

      FAD ARIFFIN said...

      sabah ok.. cuma hari tuh kejap sangat tak puas berjalan.
      My advise dik bila nak travel nih, mula buat survey dari sekarang. Dont take for granted hari kerja maybe hotel kosong. Well, you never know...

      and.. the transportation, better bookn in advance. Takut last minute tak dapat. Macam hari tuh kitorang booking awal pun boleh last minute almost tak dapat avanza.