April 27, 2010

::Bermula Episod Busy::

Weekend nie my cousin akan melangsungkan perkahwinan dia bersama cik gadis yang dicintainyer...Lynn dan seluruh ahli keluarga kami sangat2 happy dan excited nak menghadapi majlis perkahwinan nie...Last sekali wedding yang berlaku dalam family kami adalah pada tahun 2007...Jadi tahun nie giliran Fakhruddin & Farah Lisa plak yang berkahwin...Congrats...

Sebagai salah seorang anak saudara yang paling ngam dengan Mak Tih @ Mak, kami sekeluarga dah tentu menjadi insan2 yang sibuk sepanjang minggu nie...Episod busy kami akan bermula mulai malam nie...Hehehe...Actually tak tahu la apa yang nak dibusykan sebab Mak dah ada AJK Kendarat yang akan membantu dia sepanjang minggu nie tapi takkan la kitorang nak bersenang lenang jer...Kena la juga participate kan...Malam nie Mak dah start nak merebus Telur Pindang...Sure ada di antara korang yang tertanya2 Telur Pindang tu apa kan...

 Inilah dia Telur Pindang...Warna cokelat dan sangat sedap dimakan...Bagi diri Lynn la...Hehehehe...

Menurut Wikipedia telur pindang merupakan telur yang direbus dalam air herba selama beberapa hari...Biasanyer family kitorang akan rebus selama 3 malam...Telur pindang ini sangat popular di negeri Johor...Negeri saya la tu...Hehehehe...Telur pindang ini direbus menggunakan pelbagai herba dan antara daun herba yang digunakan adalah Daun Pokok Manggis, Daun Senduduk, Halia, Daun Serai, Daun Jambu Batu, Kulit Kayu Manis dan macam-macam lagi...Telur pindang nie tahan lama tau...2 minggu setelah direbus masih elok lagi k...

Hari Ahad lepas Lynn balik ke Kampung Sungai Suloh, Batu Pahat untuk bawa Qistina berubat kampung...Kebetulan Mak, Fakhruddin & Farah Lisa pun berada di kampung juga sebab nak cari daun2 herba nie...Kami pun bergotong royong mengerjakan daun2 yang telah disediakan oleh atuk tersayang untuk merebus telur pindang nie...Dan malam nie kami akan bergotong royong lagi untuk proses merebus...Insyaallah, Lynn akan amek gambar dan buat satu entry khas untuk aktiviti nie yer...

Mak yang telah ditimbuni dengan daun2 herba...

Lynn tolong bantu apa yang patut manakala Lovely Qistina tolong tengok jer...Hehehe...

13 comments:

Liessa said...

ermm sedap nye telur pindang kak lynn...lame dah tak makan...hihi...org pun suka gak telur nie...

cik omey said...

omey pernah makan sekali je kwan dari johor bawak..sedap, mklumla x pernah makan hehe..

macam2 herba lak yer nk rebus..
daun senduduk pun ade..unik2=)

☆ lieya latif ☆ said...

op kos tau kak lynn....org johor laa kate kan heheheehe...liey apun suke telo pindang nie...sedap mkn camtu jek tak yah boh kicap....mak lieya pun kalo anak2 die kawin wajib buat telur pindang nie...dah le nak buat leceh kan...byk pakai daun2 heheehehe

amboi qistina....tgk ajek yeak....

kella said...

seronoknya kak...
tapi kita takleh telan lah telur pindang tu, dah pernah cuba tapi takleh la..

SJB said...

I belum pernah lagi makan telur macam ni. Orang memang baik untuk kesihatan.

Wah banyaknya daun herba tu. untuk di jual ker?.

LyNn HaMzAh said...

liessa : memang sedap telur nie...nak ker?

LyNn HaMzAh said...

cik omey : memang sedap omey...x puas tau kalau makan sebiji jer...

LyNn HaMzAh said...

lieya latif : ibu kak lynn x terror sgt masak telur pindang nie tapi nenek dan mak cik kak lynn memang terror...untung arr adik beradik lieya sebab mak memang akan buat telur pindang tu sendiri...best kan telur tu...

LyNn HaMzAh said...

kella : apesal x leh makan ek? rasa x sedap ker?

LyNn HaMzAh said...

SJB : owhhh...x pernah makan ker? nanti kalau datang jb lynn akan carikan u telur nie okey...

san ling said...

Finally, a kindred spirit...visit me at johorkia.blogspot.com....

kella said...

tahu.. kak lynn sedang sibut kan...

nanti ada masa lebih terluang, bleh jawab tag dari rumah kita ya! tq :)

zul said...

favourite aku tuh hehehe...