February 9, 2010

DSLR CaMeRa - Nikon or Canon?

Erm...

Tengah berfikir-fikir nie...Niat di hati nak membeli DSLR Camera...Tapi Lynn nie tak la mahir dalam hal-hal DSLR Camera nie...Setakat digital camera yang biasa2 tu okey la...Pada pendapat korang which one brand yang elok yer?  Nikon or Canon?  Model apa yang best dan sangat sesuai digunakan untuk beginner macam Lynn nie...

 
 Nikon D90 

  
 Nikon D60


Canon EOS 450D
Nikon D3000
Canon EOS 500D

Ada tak di antara korang yang tahu tentang DSLR Camera nie yer...Please give me some info...Tolong yer...Which one yang best di antara yang 5 jenis DSLR camera nie...

12 comments:

:: butterfly :: said...

go for D3000, girl!!

;)

ahmadaki said...

saya penguna nikon dan saya cadang nikon D90. boleh dikatakan d90 ni hampir cukup sifat sebagai dslr camera yang semi pro. dulu mula2 saya pakai canon...dari zaman filem lagi. canon ni senang guna, simple....seminggu ja dah boleh khatam rasanya. nikon susah sikit (funtion berangkai dalam menu yang banyak banyak..)...tapi kalau pikir2 balik senang dikemudian hari bila kita dah paham kegunaan funtion2 dalam menu tu. saya vote D90 lah!

LyNn HaMzAh said...

butterfly : erm, bila tgk pricelist d3000 x ler mahal sgt...
ahmadaki : d90 tu mahal sgt la...d3000 x ok ker?

ita cutevirus said...

vote for nikon... gambar cantik!!

zai kulim said...

zai pun guna nikon tapi NIKON d40x jer...

rugo plak rasanyer beli time tu nikon d40x baru jer kluar sbb sekrg byk lagi NIKON yg best2 terutamanyer nikon d90 dan Nikon D3000



nikon mmg best..

ahmadaki said...

4 ur info, body d3000 tadak body motor untuk sapot lens2 yang best2. sama la d60, d40, d40x...kalau nak pakai lens yang best2 kena beli lens yang ada build-in motor. model2 ni memang sesuai untuk biginer sebab simple ja funtion2 dia. kalau nak mantap amek d90 la. long term puas ati la. body saja dalam rm3k mcm tu...alah membeli menang memakai.

kella said...

camana lak ngan D5000, model ni lagi bagus tak dari D90?

HEMY said...

D90 mmg mahal skit..tapi berbaloi...D yg bawah pd D90..tk disarankan..ada function yg takde n sangat berguna lak tu

kalau bajet suatu isu..saya cadangkan 450D...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak lynn, zana punya D300..so far ok ler utk beginner cam zana nie..yelah...amik gambar pun utk ahli keluarga jer kan....

harga pun xde ler mahal D300 nie...zana beli dlm RM2300 jer....

LyNn HaMzAh said...

erm...nampaknya ramai yg komen D90 is the best DSLR Camera...nak kena fikirkan ongkosnyer nie...Rm4k++ tu...
Zana : D3000 macam menarik gak...harga pun x ler mahal sangat kan...hope ada la rezeki untuk memilikinya...

Nana said...

saya bukan pengguna DSLR tp sy suka D90 mmg hajat dihati nak rembar D90 itu klw ada rezki la..

ahmadaki said...

zAnNa@mAMaBaTriCE : biaq betoi d300 rm2300? saya beli body saya paling murah pon rm4400. kalau 2nd harga dalam rm3800-rm4000. mustahil....90 la....tak rugi beli walopon mahal sket. kalau setakat nak pakai d3000 baik beli compact je...lumix ke...finepix ke...cukup dah. gambar pon cantek kalau pandai guna