September 28, 2009

- TeNtATIF rAyA KaMi -

Selamat Hari Raya Aidifitiri...

Hari nie hari pertama masuk kerja setelah lebih seminggu beraya sakan di kampung...Nak buat kerja pun x berapa nak excited sangat sebab penat kot...Naseb baik la semalam x terserempak dgn heavy traffice jammed di lebuhraya...

Actually entry kali nie nak share tntg tentatif hari raya kami...Bila diingatkan balik agak kelam kabut juga la...Tapi syukur alhamdulillah semuanya telah berjalan lancar dan kami semua telah selamat tiba di rumah kesayangan semalam petang...

  • 18 September 2009 - Balik ke Felcra Lakai, Negeri Sembilan (Boss bagi pelepasan balik awal, jd kul 12.15 dah blah dari office)
  • 19 September 2009 - Sibuk membantu keluarga membuat persiapan raya (Bakar Lemang & Masak Rendang...Tolong sket2 jer...) Dalam kul 4.00 petang bertolak balik ke Rawang...Tahun nie giliran beraya di Rawang...
  • 20 September 2009 - Selamat Hari Raya Aidilfitri...Selesai jer solat sunat Hari Raya, ziarah kubur Arwah Adik Syafiq...Al-Fatihah...Family decide untuk beraya di kampung plak...So bertolak ke Batu Pahat, Johor...Sampai di Batu Pahat jam 6.45 petang...
  • 21 September 2009 - Beraya sakan di Melaka dan Muar...Konvoi 10 biji kereta...Amat memenatkan dan masing2 kelaparan nasi...Huhuhu...Tapi seronok giler...
  • 22 September 2009 - Lepas sarapan bertolak balik ke Felcra Lakai, Negeri Sembilan...Sampai kira-kira jam 1.00 petang...Lepas makan tengahari dan lepak2 sekejap...Mak ajak beraya di rumah adik beradik mak & ayah...So kami ke Batu Kikir jam 4.00 petang...Konvoi 2 kereta jer...
  • 23 September 2009 - Beraya di Kajang & Batu 9, Cheras...Disebabkan program jalan raya nie menjangkau ke malam, kitorang decide untuk tido di rumah adik Ezal di Nilai...Dah tak larat nak drive balik ke Felcra Lakai...Huhuhu...
  • 24 September 2009 - Sempat gie membeli tikar buluh di Nilai 3...Dan terus balik ke Felcra Lakai...Sampai jam 12.00 tengahari...Tak pergi mana-mana pun hari tu...Just lepak kat rumah jer...
  • 25 September 2009 - Gie Felda Serting, Felda Palong dan Felda Jelai...Lewat petang baru sampai Felcra Lakai...Bila dah sampai rumah, sibuk plak buat preparation untuk majlis makan-makan untuk kawan-kawan Ezal & Chaer...Seb baik la mak sangat terror memasak...Jadi tak ler susah sangat...Hehehe...
  • 26 September 2009 - Lepas sarapan balik ke Rawang...Sampai Rawang jam 12.30 tengahari...Tak sampai 1 jam kat rumah, ada tetamu datang berkunjung...Penuh la rumah ibu & ayah...Jam 4.00 petang berjalan raya ke rumah saudara mara di Cheras, AU4 Keramat & Wangsa Maju...Jam 1.00 pagi baru sampai Rawang semula...Huhuhu...
  • 27 September 2009 - Lepas sarapan bersiap untuk pulang ke Johor Bahru...Jam 10.30 pagi gerak dari Rawang dan hantar adik Nurul ke IKTBN, Sepang...Sampai Johor Bahru jam 5.00 petang...
Huhuhu...Itulah tentatif raya kami...Giler sakan raya tahun nie...

Gambar? Nanti2 la upload yer...Tengah busy sket nie...Ini pun curi masa untuk buat entry nie...Hehehehe...

September 17, 2009

- SeMaNgat Nak BerAya -

Bisingnya pejabat nie....

Masing-masing x der mood nak kerja dah...

Semuanya aku tengok duk berbual2 pasal baju raya, kuih raya, duit raya sambil belajar cara-cara menggunakan SKYPE...

Semangat untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri yang akan tiba beberapa hari lagi sangat meluap-luap...

Aku pun tak sabar nak balik kampung jumpa keluarga dan menyambut perayaan ini bersama-sama...

Semoga segalanya berjalan lancar la yer...

Insyaallah...

.:sELaMaT HaRi RaYa AiDilFitri:.




Salam Aidilfitri...

Di kesempatan yang ada nie, kami sekeluarga (Lynn, Ezal & Qistina) ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca blog ini sama ada yang kami kenal atau pun silence reader...

Mohon ampun & maaf sekiranya ada tersalah kata, terlanjur perbuatan yang mana mungkin mengguris hati anda sama ada kami sedar atau tanpa kami sedari...Sepuluh jari disusun agar mendapat kemaafan daripada anda semua...

Semoga Hari Raya yang bakal menjelma memberi seribu kemeriahan kepada diri anda semua...Insyaallah...Oh yer...Pandu kereta berhati2 yer...Biar lambat asal selamat...

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Maaf Zahir & Batin...

September 16, 2009

- bEnGanG -

Huhuhu...

Pagi2 tadi waktu datang pejabat mood ok jer...Tapi lepas jumpa seseorang mood aku dah berubah...Rasa bengang sangat...Tapi setakat nie masih boleh control lagi tahap kebengangan yang melanda diri aku nie...Kenapa la pagi2 lagi dah ada yang buat hal ek? Dah la kerja kat pejabat nie makin hari makin tak seronok...Environment pun dah tak ceria langsung...

Aku dah penat la layan karenah orang yang bermacam-macam kat pejabat nie...Sekali dua duk kutuk2 mungkin leh terima la...Tapi kalau dah menyentuh hal kerja ni yang buat aku bengang...Aku rasa aku dah buat yang terbaik dalam kerja ni...Selama 5 tahun kerja kat sini selama tu la jadi minah turut kan...Buat apa yang orang suruh dan tak pernah la nak lawan cakap...Tapi bila kita senyap ada la plak yang pijak kepala kita...

Untuk sesiapa yang suka sangat buat macam tu kat pejabat nie, nak nasihatkan sket la...Nobody perfect in this world...Jadi jangan kau ingat diri kau tu bagus sangat...Jangan jadi luncai dengan labu-labunya...Dan Allah S.W.T tu Maha Kaya dan tahu segala-galanya...I am very sure apa yang berlaku ada hikmahnya...

September 15, 2009

Lovely Qistina & Baju Raya

Last Saturday, kitorang gie amik baju raya yang ditempah kat Norma Collection, Festive Street Mall (DANGA BAY)...Erm, agak teruja juga sebab bila dah amik baju raya nie rasa tak sabar-sabar plak nak sambut raya...Hehehe...Kalau nak dikira hari, x sampai seminggu lagi kita semua akan menyambut hari raya...

So, aku nak citer kat korang semua apa yang terjadi kat Norma Collection tu...Selalunya setiap kali hari raya, Tok Ibu atau Wan akan buatkan baju raya untuk Lovely Qistina tapi this year aku & Mr. Hubby tak nak la menyusahkan diorang...Jadi waktu aku & Mr. Hubby tempah baju raya, kitorang pun tempah la sekali untuk si kecik nie...So waktu amik baju raya hari Sabtu lepas, kitorang sajer2 suruh dia fiting sekali...Nak gak tengok kalau-kalau baju tu x ok ker dengan dia...

Lovely Qistina pun teruja gak nak try baju raya dia tu...She so cute bila pakai baju kurung...Erm, ayu gitu anak mama..

.

Bila dah selesai fiting, aku & Mr. Hubby nak buka baju raya dia dan pakaikan semula baju yg mula2 dia pakai...Huhuhuhu...Anak kesayanganku ini boleh la plak buat hal...

Mama : Qis, meh mama bukakan baju tu...
Qistina : Tak nak...
Mama : Jangan la macam tu...Nanti baju tu kotor...Kita tukar baju yer...
Qistina : Tak nak...
Papa : Kalau tak nak mama buka, biar papa yang buka yer...
Qistina : Tak nak...
Papa : Tak per la mama...Biarlah dia pakai baju tu...Nanti dalam kereta baru pujuk dia tukar baju...
Mama : Hmmmm, yer la...

Akhirnya Lovely Qistina kuar dari Norma Collection dengan memakai baju kurung yang sepatutnya dirasmikan waktu Hari Raya nanti...Sabar jer la...Ramai gak salesgirl yang kerja kat Festive Street Mall tu duk usha anak dara aku tu...Sebab macam pelik jer di awal pagi Sabtu ada seorang budak kecik memakai baju kurung kat shopping complex kan...Hehehe...


September 8, 2009

Cilok Sket...

Hehehe...

Baru jer balik dari Pasar SMART...Boleh la plak cilok waktu kerja gie shopping barang dapur kat Pasar SMART kan...Seb baik arr Pasar SMART tu dekat jer ngan pejabat aku nie...Sabar jer la...Tadi aku beli sotong...Fresh giler sotong tu...Beli sayur...Beli santan...Macam-macam arr...Tapi sekarang duk buntu nak masak apa untuk berbuka nanti...Huhuhu...

Untuk BOSS : Erm, minta ampun banyak2 sebab cilok waktu pejabat td...Tak lama pun...Dalam 1/2 jam jer...Sorry yer boss...

September 7, 2009

Kad Raya 2009...

Erm, pg tadi aku baru jer terima kad raya online daripada kawan-kawan...Antara yang terawal rasanya...Thank you yer Kak Wan & Anne sbb sudi gak nak bagi kad raya kat aku...Hehehe...Ni kad raya yang aku dapat dari diorang...


Kad raya nie daripada Anne - kawan lama waktu belajar di UiTM...



Kad raya nie plak dari Kak Wan...Baru jer kenal di Facebook tahun nie...Tapi dia agak friendly...Nice to know you kak...

Nampaknya mood aku nak bagi kad raya original kepada kawan2 mcm x berapa nak ada la tahun nie...So standby la kredit handphone sebanyak mungkin dan lagi 2 hari nak raya start la sms raya pada kawan2 semua...Hehehehe....Kawan-kawan semua jangan marah yer...Yang penting ikhlas ok...

September 2, 2009

My 28th Birthday...



Today 2 September 2009 is my 28th birthday...Dah tua dah aku ek...Hehehehe...Kebetulan tahun nie birthday aku jatuh dalam bulan Ramadhan...Terasa berkat sangat...

Awal-awal pagi tadi Mr. Hubby dah tanya nak berbuka @ celebrate birthday kat mana hari nie? Mr. Hubby minta aku yang pilih tempat...Tapi buat masa nie still tak tahu nak berbuka @ celebrate birthday kat mana...No idea...Present? Tak tahu plak apa yang Mr. Hubby nak bagi tahun nie...Hehehe...Surprise kot...

Sempena ulang tahun kelahiran aku yang ke-28 nie, aku nak memanjat kesyukuran kepada ALLAH SWT kerana memanjangkan usia aku untuk menikmati keindahan hidup di muka bumi ini...Syukur juga kerana dilimpahi rezeki dan kasih sayang dari orang-orang yang tersayang...

Here is my bucket list sempena umur yang dah menjangkau 28 tahun nie...Semoga aku mencapai segala apa yang aku impikan...Insyaallah...

  1. Aku nak menjadi seorang anak yang baik buat kedua ibu bapaku...Seorang kakak yang baik buat adik-adikku...
  2. Aku nak menjadi seorang isteri dan mama yang bertanggungjawab dan baik buat Mr. Hubby & Lovely Qistina...
  3. Aku mengharapkan sesuatu yang lebih tinggi di dalam kerjaya...Aku mengimpikan untuk membuka syarikat sendiri...
  4. Aku nak menjadi seorang yang sangat beryukur dengan segala kurniaan yang diberikan oleh ALLAH SWT...Ingin menjadi umatNya yang sentiasa mengikut segala arahan dan suruhanNya...
  5. Aku nak sangat kekuatan dan keberanian untuk drive sendiri...(Dah ada lesen tapi rasa takut-takut nak bawa kereta)...Its really sad of me...Huhuhu...
I really hope that i can achieve semua nie...Wish me luck ya...

Last but not least...Aku nak nyanyi Birthday Song untuk diri sendiri...

HAPPY BIRTHDAY TO ME...
HAPPY BIRTHDAY TO ME...
HAPPY BIRTHDAY TO NORHAZLINDA A.HAMZAH...
HAPPY BIRTHDAY TO ME...


Happy 28th Birthday for myself...Enjoy your life dear...Muuuaaaahhhhsss...

September 1, 2009

citer berbuka puasa....

Syukur alhamdulillah...Hasrat untuk berbuka puasa bersama keluarga akhirnya dapat juga dilaksanakan pada 29 & 30 August yang lepas...Syok sungguh kerana bonda kesayangan telah membuat KUIH TAKO, GULAI TEMPOYAK, ASAM PEDAS IKAN PARANG & SAYUR GORENG CAMPUR untuk juadah berbuka pada 29 August 2009...Its really great...

Selepas berbuka puasa pada 29 August 2009, kami sekeluarga telah pergi ronda-ronda di Bazaar Ramadhan Jalan Tuanku Abdul Rahman...Malam minggu yang sangat meriah di KL...Erm, macam-macam barang yang dijual kat Bazaar Ramadhan nie...Ketakutan dengan H1N1 nampaknya dah semakin berkurangan sbb semakin ramai yang mengujungi Bazaar Ramadhan nie...Tapi ramai gak yang aku perhatikan pakai mask...Termasuklah aku dan family...

Baju-baju kurung dan baju melayu memang sangat murah di Bazaar Ramadhan nie...Dan harganya tersangatlah berbeza dengan harga yang ditawarkan di Johor Bahru...Sebagai seorang anak sulung dalam keluarga,masa macam nie memang masa yang sesuai untuk adik-adik mengambil peluang meminta itu dan ini...Tapi tak la semewah yang mereka dapat seperti tahun-tahun yang lepas...Huhuhu...Sebab tahun nie aku tak tentu lagi dapat bonus dari KERAJAAN...

Agenda berbuka puasa bersama keluarga diteruskan lagi pada 30 August 2009...Menu kami pada hari tu adalah SATE KAJANG HAJI SAMURI...Wooooo...Memang sangat la sedap...Medan selera yang pada awalnya sunyi sepi penuh dengan manusia pada pukul 6.15 petang...Memang terkenal la SATE KAJANG HAJI SAMURI nie...Dan aku yakin keuntungan yang diperolehi pada setiap malam adalah sangat berbaloi...



Erm, masa-masa yang aku luangkan bersama keluarga merupakan masa yang sangat indah...So aku harap next time leh la gie makan kat Tupai-Tupai plak yer...Hehehe...